Obnoviť stránku

Ako vybrať eliptical

Na eliptical by sa dalo pozerať ako na prístroj, ktorý v sebe kombinuje stepper a rotoped. Tento posilňovací stroj kombinuje pohyby vykonávané pri behu, pri jazde na bicykli a pri stúpaní do schodov. Precvičí teda prakticky celé telo a zároveň je šetrný ku kĺbom. Nosnosť elipticalu by mala byť aspoň o 20 % vyššia ako hmotnosť najťažšieho používateľa.

Ako vybrať herné monitor
Prečo si zadovážiť eliptical?
  • Šetrnejší ku kĺbom ako napríklad beh
  • Pri cvičení zapojí takmer celé telo
  • Kombinuje stepper aj rotoped
  • Precvičí svaly takmer na celom tele

Najčastejšie otázky

V čom spočívajú výhody používania eliptického trenažéra v porovnaní s inými posilňovacími zariadeniami?

Prvou výhodou oproti napríklad bežeckým trenažérom a ďalším posilňovacím strojom je, že nezaťažujú kĺby, pretože pohyb končatín je plynulý. Tie opisujú elipsovitú krivku, teda dochádza k pretiahnutiu a posilneniu celého tela.

Prečo by ste mali používať eliptický trenažér?

Cvičenie na orbitreku je zdravé a vďaka aeróbnemu cvičeniu má blahodárny vplyv na srdce, cievny systém, krvný tlak a dýchacie funkcie. Zvýšite si na ňom fyzickú kondíciu a spálite prebytočný tuk. Zároveň môžete byť s rodinou alebo sledovať svoj obľúbený seriál.

Pre ktoré vekové kategórie je eliptical určený?

Pre všetkých, pretože je šetrný ku kĺbovému aparátu. Vhodný je teda nielen pre mladých aktívnych športovcov, ale aj na rehabilitáciu starších osôb.

Eliptical

  • Precvičí celé telo
  • Spája stepper aj rotoped
  • Vykonáva pohyby ako pri behu a jazde na bicykli
Elipticaly (Orbitrec)

Dôležité parametre

Dĺžka kroku

Dĺžka kroku

Pri niektorých elipticaloch dĺžka kroku nepresiahne 30 cm. Bývajú to väčšinou typy s nižšími obstarávacími nákladmi, a ak je to možné, mali by ste sa im vyhnúť. Dĺžka kroku dospelého človeka sa pohybuje totiž medzi 40 a 60 cm.

Regulácia záťaže

Regulácia záťaže

Najčastejšie sa pri eliptických trenažéroch stretnete s magnetickou brzdou. Výhodou je velmi nízká hlučnosť, vysoká spoľahlivosť a dlhá životnosť.

Indukčná brzda je technicky vyspelejšia ako brzda magnetická. Je prepojená s počítačom a vďaka tomu nie je potrebné ju nastavovať manuálne. Vďaka nej je možné nastaviť veľmi vysokú záťaž a disponuje tiež vysokou presnosťou merania a nízkou poruchovosťou. Tieto výhody sa premietajú na vyšších obstarávacích nákladoch.

Výbava

Výbava

Aj elipticaly v základnej výbave využívajú displej s niekoľkými základnými ukazovateľmi, ako je rýchlosť jazdy, prejdená vzdialenosť alebo dĺžka tréningu.

Niektoré modely sú vybavené snímačom tepovej frekvencie, zabudovaným v riadidlách. Meranie tepovej frekvencie pri cvičení je dôležité najmä pri redukčnom tréningu.

Ak plánujete eliptical po cvičení čistiť, odporúčame vybrať si model vybavený transportnými kolieskami, ktoré presúvanie stroja veľmi uľahčia.

Slovník pojmov – elipticaly
Šliapací stred

Časť eliptického trenažéra, v ktorom prebieha rotácia v dôsledku šliapania. Stred býva miskový alebo ložiskový. Nevýhodou miskovitého stredu je rýchlejšie opotrebovávanie oproti ložiskovému.

Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB03