Obnoviť stránku

Ako vybrať cyklotrenažér

Cyklotrenažéry sú verné simulátory bicyklov, ktoré vám pomôžu udržať si kondíciu, aj keď je vonku silný vietor, zima alebo dážď. Skvele poslúži napríklad aj pre intenzívny tréning. Pri cyklotrenažéroch je žiaduca stabilná konštrukcia, jednoduchý upínací mechanizmus, možnosť nastavenia niekoľkých odporových režimov a v neposlednom rade tichý chod. To aby ste mohli trénovať aj v obývacej izbe.

Cyklotrenažér

Ako vybrať cyklotrenažér? Krok po kroku

  1. Pri výbere cyklotrenažéra je najprv dôležité sa rozhodnúť medzi bežným trenažérom a valcami

  2. Vyberte si preferovaný spôsob odporu

  3. Chcete si na trenažér vkladať celý bicykel, alebo len rám s predným kolesom?

  4. Niektoré cyklotrenažéry majú špeciálne funkcie, je dobré si ich dopredu preštudovať

Podľa čoho vyberať cyklotrenažér?

Podľa odporu

Dnes na trhu nájdeme mnoho druhov cyklotrenažérov a najjednoduchší spôsob, ako ich od seba rozlíšiť, je delenie podľa technológie odporu.

Magnetické kotúče

Najlacnejší a najzákladnejší variant používaný pri vstupných modeloch pre začiatočníkov a hobby jazdcov.

Elektromagnetická brzda

Moderná verzia magnetických trenažérov, vybavená rôznymi vylepšeniami a nastaviteľným odporom. Asi najrozšírenejšia technológia cyklotrenažérov.

Olejové a trenažéry s lekárskym silikónom

Najlepšie cyklotrenažéry využívajú tieto technológie, pretože sa pri zvýšenej záťaži nezahrievajú a neznižuje sa ich účinnosť.

Podľa spôsobu uchytenia bicykla

Uchytenie celého bicykla

Do týchto trenažérov stačí vložiť celý bicykel a ste pripravený na jazdu.

Uchytenie namiesto zadného kolesa

Niektoré trenažéry vyžadujú pre uchytenie bicykla vybratie zadného kolesa a následné primontovanie rámu do trenažéra. Býva nutnosť dokúpiť kazetu.

Možnosť jazdy postojačky

Chcete na trenažéri trénovať jazdu postojačky?

Pokiaľ chcete trénovať jazdu postojačky, špecialitou sú trenažéry, na ktorých sa dá ísť aj postojačky, vďaka patentovanému uchyteniu, ktoré umožňuje náklon do strán.

Podľa SMART funkcií

Nechcete len hlúpy stroj?

Moderné trenažéry musia mať moderné funkcie. Či už ide o simuláciu trasy, plynulé zmeny odporu, jazdu s vašimi priateľmi cez internet alebo projekciu prechádzanej prírody do televízora, tak všetko v našej ponuke nájdete.

Časté otázky pri výbere cyklotrenažéra

Čím sa líši cyklotrenažér od rotopédu?

Oboje simulujú jazdu na bicykli, rotopédy sú ale stavané len pre domáci tréning, chudnutie alebo udržanie kondície. Ich cena štartuje už na niekoľkých málo desiatok eur, znesú však len menšiu záťaž.

Naopak na profesionálny tréning sa používajú cyklotrenažéry, ktoré oveľa vernejšie napodobňujú jazdu na bicykli. Oproti rotopédom sú robustnejšie a znesú väčšiu maximálnu záťaž. Umožnia tiež oveľa citlivejšie nastavenie záťaže. Sú drahšie ako rotopedy.

Pre koho je cyklotrenažér vhodný?

Trenažéry sú zariadenia, do ktorých je nutné vložiť svoje vlastné koleso. Zadné koleso trie o záťažové koleso a tým vzniká odpor podobný tomu pri jazde do kopca alebo veternom počasí. Na trenažéroch nemusíte okrem iného nastavovať posed, pretože používate svoje kolo. Vhodné sú teda najmä pre tých užívateľov, čo sú zvyknutí na svoj bicykel a nechcú presedlávať. Existuje mnoho typov cyklotrenažérov, ktoré sa líšia najmä podľa techniky odporu.

Tiež sú užitočné pre fanúšikov cyklistiky, ktorí si chcú zvýšiť alebo udržať fyzickú kondíciu, spáliť prebytočný tuk či ľudovo povedané schudnúť a rotopédy im nestačia. Cyklotrenažéry k svojmu intenzívnemu tréningu bežne používajú aj profesionálni športovci.

Typy cyklotrenažérov a ich charakteristiky

magnetický trenažér

Cyklotrenažéry s magnetickou brzdou

  • Odolné s dlhou životnosťou
  • Jednoduchá konštrukcia
  • Veľmi cenovo dostupné
  • Najhlučnejší typ trenažéru
  • Obmedzené možnosti prispôsobenia odporu

Najlacnejší typ cyklotrenažéru. Oproti ostatným je veľmi hlučný s obmedzenými možnosťami nastavenia a často žiadnymi šikovnými alebo SMART funkciami. Vhodné najmä pokiaľ hľadáte kompromis medzi elitným trenažérom a rotopédom.

elektromagnetický trenažér

Cyklotrenažéry s elektrickým odporom

  • Veľa možností nastavenia
  • Patria medzi najlepšie na trhu
  • Ovládanie mobilom
  • Menej odolná konštrukcia

Používa elektromagnetický kotúč na regulácii odporu a získava tak niekoľko rôznych prednastavených stupňov odporu. Cyklotrenažéry so SMART funkciami alebo možnosťou ovládania mobilom nie sú žiadnou raritou.

kvapalný cyklotrenažér

Cyklotrenažéry s kvapalným odporom

  • Najmodernejšie trenažéry na trhu
  • Najlepšia simulácia skutočnej jazdy
  • Veľké množstvo SMART funkcií
  • Lacnejšie alebo nekvalitné modely majú tendenciu sa prehrievať

Najmodernejší typ cyklotrenažéra, ktorý ako odporovú jednotku využíva olej alebo lekársky silikón. Často sa teší tým najlepším funkciám a s každým rokom sú vyvíjané stále lepšie technológie, ktoré posúvajú už tak skutočný pocit z jazdy na ďalšiu úroveň. Za zmienku stojí napríklad možnosť simulácie skutočnej trasy s projekciou do televízora.

valce

Valcové trenažéry

  • Veľmi obľúbené u niektorých profesionálnych cyklistov
  • Odolné a lacné
  • Jednoduchý princíp fungovania
  • Ťažké na používanie
  • Len pre skúsených cyklistov

Majú podobné výhody ako trenažéry, pretože aj na nich jazdíte na svojom bicykli. Valce sú ale vhodnejšie pre skúsenejších cyklistov. Sú ideálne pre natrénovanie správnej techniky, pretože jazda si vyžaduje zvýšenú rovnováhu a v prípade začiatočníkov môže viesť aj k pádom.

Tip: Ďalším zariadením simulujúcim jazdu na bicykli sú rotopédy. S ich výberom vám pomôže náš sprievodca.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06