Sklokeramická alebo indukčná varná doska je dnes súčasťou takmer každej modernej domácnosti. Okrem inovatívnych funkcií, vďaka ktorým sa vaše varenie stáva viac zábavné a menej náročné, pôsobia v kuchyni ako zaujímavý dizajnový prvok a tvoria jej pevné jadro. Ako sa ale rozhodnúť, ak si nie ste istí, či pre vás bude lepšia indukcia alebo sklokeramika? Prinášame užitočné porovnanie na tému indukcia vs. sklokeramika, v ktorom sa dozviete všetko podstatné. Poradíme nielen ako vybrať varnú dosku, ale tiež ako ju správne zapojiť a udržiavať čistú.
Hoci sa sklokeramická a indukčná doska na prvý pohľad takmer nelíšia, nájdeme medzi nimi podstatné rozdiely. Na akom princípe fungujú, čo je pre ktorú z nich charakteristické a ako je to napríklad s ich energetickou náročnosťou?
Indukčné varenie funguje na princípe indukčného ohrevu. Ten pomocou elektromagnetických vĺn ohrieva iba dno nádoby, v ktorej vznikajú vírivé tepelné prúdy, takže sa indukčné dosky samy o sebe nerozpália. Vďaka tomuto systému je vaše varenie výrazne rýchlejšie a nedochádza pri ňom takmer k žiadnym tepelným stratám, čo sa prejaví na výraznej úspore elektrickej energie. Nemusíte sa tiež obávať nepríjemného popálenia a ide rozhodne o bezpečnejší variant pre domácnosť s malými deťmi. Nevýhody indukčnej dosky sú predovšetkým v nutnosti zaobstarať si nový riad na varenie.
Sklokeramická varná doska je rozdelená na varné zóny, ktoré ohrievajú elektrické vykurovacie špirály. Po ich nahriatí dochádza k prenosu tepla na dno nádoby. Rozohriatie vykurovacej špirály na potrebnú teplotu spoznáte podľa červeného zafarbenia platničky, trvá však podstatne dlhšie, než pri indukčnom varení. Aj po ukončení varenia zostávajú varné zóny dlho horúce, čo má za následok vyššiu spotrebu elektrickej energie, než majú indukčné varné dosky.
Pri indukčnej varnej doske dochádza k lepšiemu a cielenejšiemu prenosu tepla, čo má za následok rýchlejší a rovnomerný ohrev. Povrch varnej dosky sa pri varení nerozpáli, takže nemusíte riešiť odstraňovanie pripálených zvyškov jedla. Tiež ide určite o bezpečnejší variant, ktorý eliminuje riziko popálenín o rozpálenú varnú dosku. Hoci je jej zaobstarávacia cena niekedy až trikrát vyššia ako pri sklokeramike. Avšak vďaka výraznej úspore za energiu sa vám tieto náklady čoskoro vrátia. Oproti sklokeramickým varným doskám sa indukčné varné dosky zdajú byť mierne hlučnejšie a hlavne na ne musíte používať len riad určený na varenie na indukcii, ktorý je vyrobený z magnetických materiálov.
Varenie na sklokeramickej doske je časovo náročnejšie, pretože dlhšie trvá jej nahriatie na požadovanú teplotu. Po ukončení varenia zostávajú platničky ešte nejaký čas horúce a postupne chladnú, takže sa na nich ľahko pripaľujú zvyšky jedla. Celkovo ide o energeticky náročnejšiu záležitosť, ale oproti indukčnej varnej doske nemusíte riešiť žiadny špeciálny riad a je tiež rozhodne cenovo dostupnejšia.
Sklokeramická doska alebo indukcia? Pri vyberaní novej varnej dosky zvážte, koľko času varením strávite a ako často budete variť. V prípade častého varenia pre väčší počet osôb sa iste oplatí investovať do spotrebiča s nízkymi energetickými nákladmi, pri ktorom využijete tiež mnoho inovatívnych funkcií na pohodlné a moderné varenie. Do úvahy berte aj nasledujúce body, ktoré vám pomôžu vybrať ideálnu varnú dosku pre vašu domácnosť:
Na výber máte rôzne veľkosti varných dosiek s 2 – 6 platničkami či varnými zónami. Medzi štandardné voľby väčšiny domácností patrí varná doska so štyrmi platničkami, je však len a len na vás, aký variant si zvolíte.
Pokiaľ si zaobstaráte varnú dosku s viacerými platničkami, počítajte s rozdielnymi rozmermi aj výkonom jednotlivých varných zón. Najmenšia varná zóna máva spravidla výkon do 1 200 W, najväčšia zóna na varenie až 2 300, a ak varná doska obsahuje špeciálny horák WOK, jeho výkon sa môže vyšplhať až na 4 000 W. Výkony niektorých varných zón môžete tiež zvyšovať pomocou špeciálnych funkcií, ako je napríklad funkcia Booster.
Pomocou zabudovaných senzorov ovládate indukčné a sklokeramické dosky jednoducho a pohodlne jedným dotykom. Môžete si nastaviť zvukovú odozvu vášho ovládania alebo ho zablokovať detskou poistkou proti všadeprítomným detským prštekom.
Varná doska sa najčastejšie vyrába v klasickom čiernom vyhotovení, ak ste však odvážnejší alebo máte štýlový kuchynský interiér, môžete zvoliť aj iný farebný variant. Okrem čiernej varnej dosky v matnom aj lesklom vyhotovení zoženiete tiež biely variant indukčnej dosky alebo bielu sklokeramickú dosku, výnimkou nie sú ani pastelové farby alebo stále obľúbenejšie hnedé vyhotovenie.
Indukčne alebo sklokeramické dosky sú doslova nabité inovatívnymi funkciami a modernými technológiami, ktoré vám uľahčia varenie a ušetria veľa času. Medzi najviac využívané patria nasledujúce funkcie:
Indukčná alebo sklokeramická doska je vyrobená z pomerne krehkého materiálu, ktorý sa pri neopatrnom zaobchádzaní ľahko poškriabe, v horšom prípade môže aj prasknúť. Ako teda s varnou doskou zaobchádzať, aby vám vydržala čo najdlhšie?
Indukčné a sklokeramické dosky vyžadujú jemnú starostlivosť a pravidelné čistenie, ideálne po každom varení. Na bežnú údržbu vám postačí jemná hubka na riad, špeciálny čistiaci prípravok na sklokeramické povrchy alebo bežný odmasťovací prostriedok na riad. Sklokeramická doska alebo indukcia ocení nežnú starostlivosť utierky z mikrovlákna. Ak sú škvrny či zvyšky jedla na platničke už zaschnuté, použite na ich odstránenie špeciálnu škrabku so žiletkou, ktorou ich opatrne zoškrabnete.
Aby vaša varná doska vyzerala aj po rokoch stále ako nová, snažte sa ju vždy pravidelne po použití utrieť jemnou handričkou a nedopustite, aby sa na nej vytvorila zaschnutá špina. Nepoužívajte na ňu hrubé hubky a v žiadnom prípade drôtenky či nože, ktoré by mohli jej povrch nenávratne poškodiť. Pri aplikácii čistiaceho prostriedku voľte len ten priamo určený pre varné dosky, napríklad klasický tekutý piesok je na čistenie varných dosiek úplne nevhodný.
Indukčná či sklokeramická varná doska dodá vašej kuchyni úplne novú tvár a vďaka šikovným funkciám vám umožní variť moderným, jednoduchším a hlavne zábavnejším spôsobom.