Obnoviť stránku

Tekvicové latte alebo Pumpkin spice sirup recept

Slovník

Aktualizované 

Lákajú vás netradičné kávové chute a radi by ste ochutnali niečo nové a originálne? Potom neváhajte a vyskúšajte tekvicové latte, novinku ideálnu do jesenných sychravých dní, ktorého základom je tekvicový sirup. Tento lahodný kávový nápoj si môžete navyše ľahko pripraviť aj doma, stačí len poznať ten správny pumpkin spice sirup recept.

Tekvicové latte

Čo je tekvicové latte?

Tekvicové latte alebo Pumpkin Spice Latte je obľúbený jesenný nápoj inšpirovaný korenenými tekvicovými dezertmi. Obsahuje espresso, mlieko, tekvicové pyré, sladidlo a zmes korenia, ako je škorica, muškátový oriešok, zázvor a klinčeky. Nápoj je typicky podávaný teplý, ale môže sa pripraviť aj v ľadovej verzii. V domácom prostredí je jednoduché vytvoriť jeho vlastný variant, ktorý chutí rovnako lahodne ako v kaviarni.

Tekvicové latte: recept

Ingrediencie pre 1 porciu:

  • 1 šálka (250 ml) mlieka (môže byť klasické alebo rastlinné, napr. ovsené, mandľové)
  • 2 lyžice tekvicového sirupu (môže byť domáci alebo kupovaný)
  • 1 lyžička trstinového cukru alebo medu
  • 1/2 lyžičky korenia zmiešaného z 2 lyžičiek škorice, 1/2 lyžičky zázvoru, 1/4 lyžičky muškátového orieška a 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 espresso (alebo 1/2 šálky silnej kávy)
  • Šľahačka na ozdobu
  • Štipka škorice na posypanie

Postup:

  1. Pumpkin spice sirup recept – v menšom hrnci zahrejeme tekvicové pyré, cukor a korenie. Zmes necháme jemne bublať, ale neprivedieme do varu. 
  2. Mliečny základ – do tekvicového sirupu pridáme mlieko a priebežne miešame, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Príprava kávy – medzitým si do šálky pripravíme espresso alebo silnú kávu.
  4. Prepojenie kávy a tekvicového mlieka – zmes tekvicového mlieka zahriatu na požadovanú teplotu nalejeme do kávy. Mlieko je možné pomocou šľahača mlieka napeniť na dosiahnutie bohatšej textúry.
  5. Šľahačka a škorica na ozdobu – na záver ozdobíme nápoj šľahačkou a posypeme štipkou škorice alebo zmesou korenia na tekvicový koláč.

Ako a kedy vzniklo tekvicové latte?

Pumpkin Spice Latte, pôvodne známe ako Harvest Latte, bolo prvýkrát predstavené americkým zákazníkom v roku 2003. Myšlienka prepojiť klasické latte s tekvicovou omáčkou, škoricou, klinčekom a šľahačkou pochádza od Petera Duksa, zamestnanca známeho kávového reťazca. Nový nápoj sa rýchlo stal obrovským hitom a recept na pumpkin spice latte sa rýchlo rozšíril. Dnes je tekvicové latte dostupné vo viac ako 50 krajinách a jeho popularita inšpirovala mnoho ďalších kaviarní na vytvorenie vlastných verzií.

Tipy na domáce úpravy pumpkin spice latte

  • Zdravšia verzia pumpkin spice latte – namiesto klasického kravského mlieka pridajte nesladené mandľové alebo kokosové mlieko, namiesto cukru použite stéviu alebo datľový sirup. 
  • Intenzívnejšia chuť tekvicového latte – pridajte väčšie množstvo korenia alebo použite viac tekvicového sirupu.
  • Ľadová verzia pumpkin spice latte – po vychladnutí pridajte do zmesi ľad a namiesto horúcej espresso kávy použite studené cold brew.
i Mohlo by vás zaujímať

So šálkou tekvicového latte si skvele vychutnáte jesennú atmosféru v teple rodinného krbu. 

Skúste naše cookies

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB12