Grilovacia panvica má svoje výhody
Pokiaľ si nemôžete z akéhokoľvek dôvodu pripraviť mäso vonku na grile, prichádza na rad grilovacia panvica. Čo by taká panvica mala mať?
- Žiaruvzdornú alebo odnímateľnú rukoväť, vďaka ktorej môže byť grilovacia panvica vložená aj do rúry.
- Drážky na dne, ktoré zachytia šťavu z mäsa a zaistia jeho lepšiu chuť.
- Žliabky, ktoré má panvica na gril na okrajoch, zabezpečia ľahšie vylievanie šťavy.
- Štvorcový tvar na ľahšie naskladanie mäsa. Vďaka hranatému tvaru, ktorý panvica na grilovanie má, ho navyše uložíte viac.
Liatinová grilovacia panvica je základom úspechu
Okrem rovnomerného rozloženia tepla po povrchu a odolnosti voči vysokým teplotám je liatina, a najmä tá prírodná, istotou, že ste si vybrali správny typ.
- Prírodná liatinová panvica na grilovanie nemá chemickú vrstvu, takže sa z nej pri varení neuvoľňujú žiadne nežiaduce látky.
- Má výbornú a rovnomernú tepelnú vodivosť, čo je pri grilovaní dôležité.
Výborne poslúži grilovacia panvica aj z iných materiálov
Okrem liatiny existujú aj ďalšie kvalitné materiály, ktoré zaistia chrumkavé a kvalitne pripravené mäso.
- Keramika sa často využíva pri zdravej príprave jedla. Panvica na gril z tohto materiálu je preto vhodná napríklad na prípravu zeleniny.
- Oceľ so svojou vysokou vodivosťou tepla rýchlo orestuje mäso a pripraví šťavnatý steak.
- Titán jedlo dôkladne prepečie a nepripáli. Titánová panvica na grilovanie si navyše stále zachováva svoj tvar.
- Nerez má síce horšiu vodivosť tepla a rozpálenie trvá dlhšie, no aj napriek tomu patrí medzi odolné materiály.
- Smalt oceníte pre jeho dlhú životnosť a výbornú kvalitu materiálu.
- Mramor a granit zachovávajú v potravinách všetky vitamíny, jedlo sa navyše neprichytáva.
- Hliník má výbornú tepelnú vodivosť, je však náchylnejší na poškriabanie povrchu.
Grilovacia panvica – vyberajte ju aj podľa zdroja ohrevu
Okrem klasických plynových či elektrických sporákov sú dnes na trhu aj indukčné varné dosky, ktoré poskytujú väčšiu úsporu energie a rýchlejšie rozpálenie dna. Pokiaľ ju vlastníte, je dôležité používať grilovacie panvice so špeciálne upraveným dnom.
- Grilovacia panvica na indukciu môže mať dno vyrobené nielen z liatiny, ale aj zo smaltu, nerezu so železnou platňou alebo zmagnetizovaného porcelánu. Pri inom type materiálu by ohrev nefungoval.
- Grilovacia panvica na plynový, elektrický či sklokeramický sporák môže byť vyrobená z akéhokoľvek materiálu.
Grilovacia panvica na indukciu sa tiež dá spoznať podľa označenia symbolom cievky s niekoľkými vlnovkami nad sebou. Na grilovaciu panvicu môžete tiež priložiť magnet a zistiť, či sa prilepí.
Grilovacia panvica a jej doplnkové vlastnosti
Využite aj ďalšie vlastnosti, ktoré môžu predĺžiť životnosť vašej panvice na grilovanie a uľahčiť varenie.
- Možnosť umývania v umývačke riadu bez toho, aby došlo k strate funkčnosti a poškodeniu povrchu.
- Indikátor teploty informuje o tom, kedy je panvica na gril ideálne rozpálená.
- Niektoré typy panvice na gril s nepriľnavým povrchom môžu byť odolné aj voči používaniu kovového kuchynského náčinia. Túto možnosť však odporúčame vopred skontrolovať.