Obnoviť stránku

Pamäte RAM

Operačná pamäť čiže RAM (Random Access Memory) patrí medzi najdôležitejšie parametre každého počítača, notebooku, servera či mobilného zariadenia. Väčšia kapacita RAM znamená plynulejší chod programov, hier, ale aj celého počítača. Čo je operačná pamäť RAM, v čom sa líšia jej varianty a podľa čoho vyberať? Poradíme vám.

Pokračovať
Spresniť parametre
829 položiek

Pamäte RAM

Operačné pamäte RAM
Operačná pamäť RAM je nevyhnutnou súčasťou každého počítača. Jej presné označenie znie RWM - RAM z anglického Read Write Memory, čo označuje pamäte, do ktorých sa môže opakovane zapisovať a čítať z nich - Random Access Memory, teda pamäte s priamym/náhodným prístupom. Od celkovej veľkosti a rýchlosti operačnej pamäte sa odvíja (okrem iného) celkový výkon počítačovej zostavy. Operačná pamäť v počítači sa skladá z jednotlivých pamäťových modulov a slúži na ukladanie dočasných dát a inštrukcií, ktorými je zásobená aktuálne spustenými programami. Tieto dáta v operačnej pamäti nezostávajú trvalo, ale sú priebežne odstraňované a pri každom vypnutí počítača je operačná pamäť úplne vyčistená. Operačná pamäť sa na tento účel využíva preto, lebo je rýchlejšia ako pevný disk a zároveň je prístupová doba k dátam kratšia. Tomu je prispôsobená aj komunikácia pamäte s procesorom, ktorú zaisťuje rýchla dátová zbernica. A hoci by sa dal o využití a potrebnej veľkosti operačnej pamäte v počítači napísať článok na niekoľko strán, vo všeobecnosti platí: čím viac pamäte RAM, tým lepšie. Počítač tak dostane viac priestoru na dôležité dáta, čo určite spoznáte na jeho väčšej svižnosti.

Pokračovať

Už nepredávame

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB18