Od čias, kedy si nomádi v etiópskej oblasti Kaffa vyrábali z dužiny zelených kávových bobúľ energeticky výdatné guľôčky, pretieklo Nílom veľa vody. Káva sa medzitým stala jedným z najpopulárnejších nápojov celej planéty. Denne sa po celom svete vypije 2,25 miliardy šálok kávy. A tak je káva jedným z dvoch najpopulárnejších nápojov na Zemi (druhým je voda). Prezradíme vám, aké druhy kávy existujú, ako sa káva melie a uskladňuje, aké sú účinky kávy aj akú kávu milujeme my v Alza.sk.
Cesta kávového zrna do vašej šálky je pekne dlhá. Viete však, že z 50 druhov kávovníkov sa na potravinárske účely používa iba kvarteto z nich? Ide o zrná:
Káva tvorí po rope najviac predávanú komoditu na svete. Jej najväčším producentom bola v roku 2016 s 2 592 000 tonami suverénne Brazília (napr. Pulped Natural Fazenda Sao Francisco). Nasledujú Vietnam (napr. Canephora Buon Ma thout), Kolumbia, Indonézia, Etiópia, Honduras, India, Uganda, Mexiko a Guatemala.
Premýšľali ste už niekedy, z čoho sa vlastne nepražené kávové zrná skladajú? Takmer štvrtinu ich obsahu tvoria triesloviny, typické svojou výraznou trpkou chuťou. Nechýbajú tuky (10 – 20 %), voda (10 – 15 %), bielkoviny (5 – 15 %), ani cukry (5 – 15 %). Podiel toľko preklínaného a zároveň oslavovaného kofeínu je takmer zanedbateľný – pražená arabica ho obsahuje 0,7 až 1,4 %, robusta 2,2 až 2,4 %.
Práve kofeín svojou horkosťou výrazne ovplyvňuje výslednú vôňu a chuť kávy. K jeho dôležitým vlastnostiam patria podpora sekrécie žalúdočných a žlčových štiav a močopudné účinky (preto je dobré kávu podávať s pohárom vody, aby ste tekutiny zase doplnili). Okrem toho má dráždivý účinok na centrálnu nervovú sústavu, zmenšuje únavu vo svaloch, a ako asi každý vie, napomáha vyššiemu výkonu. Aké je skutočne tajomstvo kávy sa dozviete v článku „Káva vám môže predĺžiť život“.
Ďalším faktorom zásadne sa podieľajúcim na vôňi a chuti kávy je jej praženie. Jeho správny postup je tak trochu alchýmia. Vlastné praženie prebieha v osobitných strojoch (s intenzitou podľa žiadosti odberateľa – napr. táto káva ILLY je pražená stredne) pri konštantnom premiešavaní zŕn a prúdení horúceho vzduchu. Potom je potrebné:
Samostatnú kapitolu tvorí skladovanie upraženej kávy. Maximálna povolená teplota pri skladovaní nesmie prekročiť 20 °C a relatívnu vlhkosť vzduchu 70 percent. Skladovanie musí prebiehať v pôvodných obaloch, na čistých drevených paletách a oddelene od ostatných potravín.
Ako uchovať pri mletí kávy jej jemnú arómu? Malo by prebiehať pomaly, bez prehrievania a v kvalitnom kávomlynčeku, v ktorom je možné nastaviť hrubosť. Rozoznávame tri základné druhy mlynčekov na kávu:
Balenie kávy v ochrannej atmosfére, plnená vákuovo či stlačením kávovej zmesi inertným plynom v plechovke (pressurizáciou), nesmie údajom o svojej váhe klamať spotrebiteľa. Podľa predpisov teda balenie smie dosahovať záporné odchýlky vo svojej hmotnosti najviac o 10 % uvedenej hmotnosti (balenie do 10 g), o 3 % (balenie od 11 do 150 g), o 2 % (balenie od 151 do 250 g) a o 1 % (balenie nad 250 g).
Keď si kúpite svoju obľúbenú kávu, pozrite sa, či etiketa obsahuje všetky príslušné údaje. V prípade káv predávaných na Alza.sk si môžete byť istí nasledujúcimi údajmi v slovenskom jazyku:
Aby sme mali istotu, že si na káve od nás skutočne pochutíte, vytvorili sme našu vlastnú značku kávy. Volá sa AlzaCafé a sami sme sa do nej zamilovali.
AlzaCafé je 100 % arabica s vyváženou, plnou a perfektne vyladenou chuťou bez najmenšej kyslosti. Po prvom dúšku si vás získa tónmi čokolády a nádychom lieskového orieška. Vychutnáte si ju nielen ako klasické espresso, ale aj v krémovom cappuccine či latté. Viac informácií o AlzaCafé nájdete v článku „Láska ku káve v podobe Alza Café 100 % arabica“.
Máte už svojho kofeínového či bezkofeínového favorita, alebo ešte len testujete, aká káva vám zachutí a vyberáte kávovar? Pozrite sa do našej ponuky káv aj kávovarov a doprajte si šálku tej najlepšej kávy každé ráno.