Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Osvetlenie

Svietivosť žiaroviek (svetelný tok): čo vyjadruje a prečo sa ňou riadiť?

Svetelný tok sa udáva v lúmenoch a vyjadruje skutočné množstvo svetla, ktoré svetelný zdroj vyžiari. Ide tak o oveľa lepší parameter na porovnanie „výkonu“ žiaroviek, než je ich príkon vo wattoch, čo je zrejmé pri pohľade na porovnávaciu tabuľku klasických a LED žiaroviek. Všetko dôležité sa o svetelnom toku dozviete v tomto článku.

Index podania farieb (CRI)

Index podania farieb (CRI) udáva presnosť, s akou svetlo z určitého zdroja zachováva farby povrchov, na ktoré dopadá.

Energetická trieda

Energetická trieda spotrebiča určuje množstvo spotrebovanej elektrickej energie spotrebičom používaným na území Európskej únie. Energetické triedy sú definované smernicami EÚ a jednotlivé členské krajiny ich začleňujú do svojich legislatív. Od 21.9.2021 je platná nová energetická trieda v rozsahu A-G.

Spotreba (príkon)

Udáva energetickú náročnosť svietidla. Súčasné úsporné zdroje majú spotrebu len pár wattov.

Pätica

Pätica slúži na mechanické upevnenie a elektrické prepojenie svietidla so svetelným zdrojom. Môžu byť skrutkovacie, bajonetové či kolíčkové, môžu sa líšiť aj veľkosťou. Rôzne typy pätíc nie sú vzájomne kompatibilné.

Chromatickosť

Farebná teplota (tiež chromatickosť) charakterizuje spektrum bieleho svetla (jednotka kelvin – K). V závislosti na tejto hodnote vnímame farbu svetla ako "teplú bielu" (cca 3000 K) až "studenú bielu" (cca 6000 K).

Počet kusov v balení

Množstvo svetelných zdrojov v balení.

Životnosť

Doba, počas ktorej by (podľa výrobcu) v ideálnych podmienkach malo svietidlo vydržať bez poruchy. Táto hodnota je závislá aj od počtu rozsvietení, ktoré môžu skrátiť životnosť svietidla.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB01