Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Foto

Firmware fotoaparátu

Firmware je pojem, ktorý označuje program riadiaci procesory vo vnútri zariadenia. V každom fotoaparáte taký procesor je, a hocikedy nie jeden. Firmware je uložený v tzv. Flash pamäti a je možné ho prepisovať (upgradovať). Upgradovaný firmware potom môže zmeniť správanie fotoaparátu, a to napríklad opravením chýb alebo pridaním nových funkcií. V prípade novej aktualizácie firmwaru je upgrade dostupný na stránkach výrobcu fotoaparátu. 

Bokeh

Termín bokeh opisuje vzhľad rozmazanej oblasti fotografie – označuje tak estetickú kvalitu časti snímky mimo roviny zaostrenia. Ide o rozmazanie do rozptylových krúžkov, ktoré sa zvyčajne vyskytuje v pozadí, ale môže sa vyskytnúť aj v popredí. Bokeh zaobleného tvaru pôsobí príjemne, zatiaľ čo rozptyl do hranatých mnohouholníkov, ktoré sú výsledkom výraznejšieho clonenia, môže pôsobiť rušivo. Pohľad na bokeh je subjektívna záležitosť, najmä vzhľadom na to, že sa nedá vyjadriť číslom. Niektorým ľuďom sa toto rozostrenie (alebo bokeh) môže páčiť, iným naopak nie.

Čo je HDR a ako funguje?

HDR je technológia, ktorá umožňuje súčasné zobrazenie veľmi svetlých aj tmavých častí snímky. Inými slovami: HDR zvyšuje dynamický rozsah obrazovky, prípadne fotografie. Ide o jedno z najvýznamnejších vylepšení v zobrazení v poslednej dobe. S technológiou HDR sa možno stretnúť v prípade televízorov, monitorov, mobilov, ale aj fotoaparátov.

HDR

HDR čiže vysoký dynamický rozsah (z angl. High Dynamic Range) predstavuje metódu umožňujúcu zachytiť detaily snímky v tých najsvetlejších a najtmavších miestach. V podstate je to fotografia skladajúca sa z niekoľkých vrstiev zhodných, rôzne exponovaných fotografií. Najčastejšie ide o podexponovanú, nadexponovanú a expozične správnu fotografiu. Ak sčítame dynamický rozsah každej odlišne exponovanej fotografie, získame jednu snímku s veľkým dynamickým rozsahom.

Bracketing

Bracketing je funkcia fotoaparátov na viacnásobné snímanie jednej scény rôznymi expozíciami v rýchlom slede za sebou. Vznikne tak rad preexponovaných aj podexponovaných snímok, čo umožňuje následne vytvoriť fotografiu s veľkým dynamickým rozsahom. Fotografie s rôznymi expozíciami možno samozrejme vyfotografovať aj s ručným nastavením parametrov, funkcia bracketing nám však proces veľmi uľahčí.

Sekvenčné snímanie

Sekvenčné snímanie predstavuje fotografický záznam deja zachytený v sérii snímok idúcich za sebou. Využitie nájde najmä pri fotografovaní rýchlej akcie a športu. Bežné digitálne fotoaparáty dokážu snímať v rýchlosti 2 – 3 snímky za sekundu, výrazne lepšie na tom budú digitálne zrkadlovky, najrýchlejšie sú všeobecne bezzrkadlovky.

Ultra HD/4K video

Stále sa rozvíjajúce technológie so sebou prinášajú aj nové rozlíšenia Ultra HD a 4K, ktoré pomaly nahrádzajú známy štandard Full HD. Vyššie rozlíšenia ponúknu štyrikrát viac obrazových bodov a tiež vyššie dátové toky. Objavujú sa v zázname digitálneho videa aj v počítačovej grafike.

Bulb

Bulb je expozičný režim, pri ktorom je uzávierka otvorená tak dlho, kým fotograf drží spúšť. Využíva sa predovšetkým pri fotografovaní v noci v zlých svetelných podmienkach. Režim Bulb sa vyznačuje mnohokrát dlhým časom uzávierky, a preto sú na jeho použitie potrebné dve pomôcky – statív a diaľková spúšť.

APS-C

Označením APS-C je rozmer snímacieho čipu (obrazového snímača) pri digitálnych fotoaparátoch a odvodzuje sa od neho aj prepočet ohniskovej vzdialenosti objektívu (crop faktor). Snímače takého formátu sa najčastejšie využívajú pri digitálnych zrkadlovkách. Väčšina výrobcov fotoaparátov a objektívov nepoužíva označenie APS-C, ale svoje vlastné.

Mechanická stabilizácia

Mechanická stabilizácia fotografovaný/nahrávaný obraz stabilizuje pohybom samotného snímača fotoaparátu. Snímač nie je pevný, svojím pohybom vyrovnáva pohyb zvyšku fotoaparátu napríklad pri chvení rúk, čo znižuje roztrasenie záberu. Pre používateľov predstavuje účinnú pomoc najmä pri fotografovaní pri zlých svetelných podmienkach.

Full Frame

Full Frame označuje rozmer obrazového snímača, ktorý svojou veľkosťou zodpovedá veľkosti políčka 35 mm filmu. Full Frame snímačom sú osadené pokročilé digitálne zrkadlovky a tiež niektoré bezzrkadlovky. Ostatné zrkadlovky používajú menšie snímače APS-C, pre bezzrkadlovky je typický snímač veľkosti 4/3" a väčšina kompaktných fotoaparátov používa 1/2,3" snímač. Aké výhody prináša Full Frame snímač?

Rozlíšenie

Rozlíšenie uvádza počet obrazových bodov (pixelov), z ktorých je tvorené výsledné video. V súčasnej dobe medzi najčastejšie hodnoty patrí Full HD rozlíšenie (1920 × 1080), ktoré je vhodné na premietanie na veľkých obrazovkách televízorov alebo monitorov. Vyššie rozlíšenie prináša jemnejší obraz s viacerými detailmi.

Snímková frekvencia

Snímková frekvencia v prípade videí udáva, koľko jednotlivých snímok je zachytených v jednej sekunde videa (v prípade záznamových zariadení), alebo koľko snímok za sekundu je schopný zobraziť panel zobrazovača. Snímková frekvencia sa udáva v jednotkách fps (frames per second), alebo vo sn./s (snímkach za sekundu). Používa sa tiež označenie v Hz. Čím je rýchlosť snímkov vyššia, tým je obraz plynulejší a prirodzenejší na sledovanie.

Statív

Statív je základná fotografická pomôcka, ktorá slúži na stabilizáciu fotoaparátu a tým na predĺženie expozičných časov.

Statívová hlava

Hlava statívu, ktorá sa pripevňuje na telo statívu a drží samotný fotoaparát. Líši sa najmä spôsobom upínania a spôsobom nastavenia jednotlivých osí.

Stabilizácia obrazu

Stabilizátor obrazu pomáha zamedziť rozostreniu snímok vplyvom chvenia fotoaparátu. Objektív so stabilizátorom obrazu využijete najviac, ak často približujete, alebo len tak, keď fotografujete z ruky, nie zo statívu.

Časozber

Časozberné videá (time-lapse) vytvára fotoaparát snímaním určitej scény vo vopred špecifikovaných časových intervaloch. Odfotografuje stovky až tisíce fotografií za sebou a následne ich zloží do fascinujúcich videosekvencií. Časozber so sebou však prináša jednu citeľnú nevýhodu, ktorou je pomerne rýchle opotrebovanie uzávierky oproti objektívu, najmä pri fotografovaní zblízka, dnes sa už takmer nepoužíva a nahrádza ho náhľadový LCD displej.

Videoformáty

Označujú, v akom formáte fotoaparát nahráva video. Podľa použitého formátu tiež zistíte, či si s nahraným videom poradí napríklad váš televízor. K dispozícii je však množstvo voľne dostupných aj platených programov pre počítač, pomocou ktorých môžete video do požadovaného formátu previesť.

HDMI

Najpoužívanejší digitálny konektor na súčasný prenos obrazu so zvukom jedným káblom. Na fotoaparáte je často prítomný v zmenšenej podobne mini-C alebo micro-D a na pripojenie k televízoru je potrebné kúpiť zodpovedajúci kábel, ak teda nie je už súčasťou balenia.

Ultrazoom

Ako ultrazoomy sa označujú kompaktné fotoaparáty s veľkým maximálnym priblížením, typicky 10-násobne viac. Aby ste takýto fotoaparát mohli skutočne plnohodnotne využívať, mal by obsahovať optickú stabilizáciu obrazu. Pri vyššom priblížení totiž stačí na rozostrenie fotografie aj nepatrný pohyb ruky.
20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB04