Obnoviť stránku

Reproduktory

Membrána reproduktora

Membránu reproduktora uvidíte ako prvú, ak z reproduktora (reproduktorovej sústavy) odstránite kryciu mriežku. Pri stredových a basových reproduktoroch má spravidla tvar kužeľa, pri výškových potom kopuly. Membrána je tá časť reproduktora, ktorá rozochvieva vzduch a vytvára tak akustické vlnenie (zvuk). 

Elektroakustický menič

Elektroakustistický menič je článok akustickej reťaze, ktorý aktívne premieňa elektrický signál na akustické vlnenie (samostatný reproduktor bez kabinetu), alebo naopak akustické vlnenie na elektrický signál (mikrofón, snímač pod.)

Čo je to reprosústava?

Reprosústava je fakticky akákoľvek debnička (ozvučnica), v ktorej je osadený viac ako jeden reproduktor (elektroakustistický menič). Teoreticky by sme tak mali takmer všetky reproduktory pomenovávať skôr slovom „reprosústavy“. Výnimku tvoria len koaxiálne reproduktory do auta, niektoré prenosné reproduktory k mobilu a širokopásmové HiFi reproduktory, ktoré využívajú iba jediný elektroakustistický menič.

Aktívne alebo pasívne reproduktory?

Aktívny reproduktor má v tele vstavaný zosilňovač. Pasívny naopak vyžaduje ešte externý zosilňovač alebo receiver.

Citlivosť reprosústav SPL (dB/W/m)

Parameter citlivosti vám hovorí, akú hlasitosť (akustického tlaku) v dB dosiahnu reprosústavy vo vzdialenosti jedného metra pri excitácii výkonom 1 W.

Frekvenčný rozsah reproduktora (reprosústavy)

Hoci sa to môže zdať ťažko uveriteľné, parameter frekvenčného rozsahu nevypovedá pri väčšine bežne dostupných reproduktorov takmer o ničom. Aby ste pochopili, prečo to tak je, budete musieť „prekusnúť“  trochu teórie.

Dynamický rozsah hudby

Dynamický rozsah v hudbe udáva podiel extrémnych hlasitostí v určitej hudobnej skladbe. Ide o pomer najhlasnejšieho zvuku k najslabšiemu. Ak napríklad počúvate hudbu, a v určitých fázach sa až zľaknete, ako intenzívne tóny zaznejú, potom má skladba pravdepodobne vysoký dynamický rozsah.

Impedancia reproduktorov (reprosústav)

Impedancia je zjednodušene odpor. Ak teda použijete reprosústavy s impedanciou 4 ohmy, zosilňovač do nich bude schopný dodať vyšší výkon, než do 8-ohmových.

Akustický tlak (akustický výkon)

Akustický tlak je meradlom zvukovej energie (hlasitosti) vyžarovanej zdrojom zvuku (napr. reprosústavami). Najčastejšie sa udáva v dB. Aby ste mohli odhadnúť, akú hlasitosť budete s určitými reprosústavami schopní dosiahnuť, je dôležité sledovať parameter citlivosti SPL (dB/W/m).

Pásma reproduktora (reprosústavy)

Reproduktorové pásma značia, na koľko častí rozdeľuje (filtruje) reproduktorová výhybka signál zosilňovača, kým ho privedie k jednotlivým reproduktorom (meničom). Počet pásiem však nemusí nevyhnutne korešpondovať s počtom reproduktorov (napr. dvojpásmové sústavy obsahujú bežne aj tri reproduktory). Vo všeobecnej rovine nemožno povedať, že by trojpásmový systém reproduktorov musel hrať lepšie ako dvojpásmový, a niekedy to býva dokonca naopak.

Maximálny dlhodobý príkon reproduktora (RMS)

Maximálny dlhodobý príkon reproduktora sa najčastejšie ukrýva pod skratkou RMS, AES alebo nominal power. Ide o maximálny príkon, ktorý dokáže reproduktor dlhodobo spracovávať, bez toho aby hrozilo riziko jeho poškodenia. Všeobecne vôbec nevadí, ak bude mať váš zosilňovač vyšší výkon RMS, ako je maximálny dlhodobý príkon reproduktorov. Výkonová rezerva sa naopak môže hodiť na vykrytie dynamických špičiek. Akonáhle však reproduktory začnú skresľovať, dávajú vám najavo, že by ste mali ubrať hlasitosť.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB08