Obnoviť stránku

Stoličky a kreslá

Asynchrónna mechanika

Asynchrónna mechanika sa perfektne hodí do kancelárií, kde sú využívané aj niekoľko hodín denne. Stoličky s asynchrónnou mechanikou sa vyznačujú veľkými možnosťami prispôsobenia telu. Vďaka tomu sú veľmi ergonomické a podporujú tzv. dynamické sedenie, pri ktorom stále meníte polohu sedu a telu neubližujete strnulým sedením.

Dynamické sedenie

Dynamické sedenie je pojem, s ktorým sa často stretnete v súvislosti s výberom ergonomickej stoličky. Dynamický sed je zdravý spôsob sedenia, ktorý je opak nežiaducej strnulej polohy. Inými slovami, pri dynamickom sedení sa neustále mení vaša poloha, či už zosunutím sa, či zmenením uhla medzi sedadlom a operadlom, a tak nenamáhate telo jednou polohou – ba naopak.Dynamické sedenie má pozitívny vplyv na fyzickú stránku, pomáha posilniť brušné aj chrbtové svalstvo, uľavuje bolestiam chrbta či chrbtice a minimalizuje riziko vzniku niekoľkých ochorení či problémov, ktoré sú obvykle spätá s častým sedením.

Tilt mechanika

Tilt mechanika je obdoba klasickej hojdacej mechaniky. Stoličky s Tilt mechanikou ponúkajú uzamknutie/odomknutie možnosti hojdania, vďaka čomu môžete získať z hojdacej stoličky aj stoličku klasickú. Aj napriek možnému kolísaniu neponúkajú tieto stoličky to správne ergonomické sedenie, a tak ich odporúčame skôr používateľom, ktorí trávia pri počítači len pár hodín denne.Príbuzný multilock systém ponúka navyše možnosť uzamknutia/odomknutia mechaniky v už zosunutej polohe.

Hojdacia mechanika

Hojdacia mechanika funguje na jednoduchom princípe, ktorý vám umožňuje zosunúť sa. To môže dočasne uľaviť chrbtu a narušiť nezdravé strnulé sedenie v jednej pozícii. Možnosť hojdania možno spravidla aj zastaviť. Avšak nie je možné nastavovať sklon sedáka či operadla, obe časti sú k sebe primontované napevno, a preto nie je tento typ mechaniky vhodný na každodenné niekoľkohodinové sedenie.

Synchrónna mechanika

Synchrónna mechanika poskytuje zdravé a ergonomické sedenie, vďaka čomu ju môžeme odporučiť aj na každodenné dlhodobé sedenie. Stolička bude neustále kopírovať váš sed – sklon operadla a úprava sklonu sedadla je čisto automatická (synchrónna). Inými slovami, čím viac sa zakloníte, tým viac sa nadvyhne sedák a naopak. Tým dosiahnete tzv. dynamické sedenie, vďaka ktorému posilňujete svalstvo a nepreťažuje telo strnulou polohou.

Kríž

Kríž primárne slúži ako podstavec, na ktorom sú pripevnené kolieska a piest. Týmto mechanizmom je vybavené každé kancelárske aj herné kreslo či stolička. Najbežnejšie sa pravdepodobne stretnete s krížom plastovým, pre ktorý je typická nižšia obstarávacia cena. Pri intenzívnom používaní stoličky, alebo robustnejším postavám, skôr odporúčame poobzerať sa po odolnejšom materiáli, ako napríklad po chróme, hliníku či inom kove.

Podrúčka

Časť kresla alebo stoličky, na ktorej máte pri sedení opreté ruke. Tie najjednoduchšie podrúčky nemožno nijako nastaviť a sú iba plastové. Drahšie stoličky majú podrúčky nastaviteľné pozdĺžne, výškovo. Niektoré sa dajú tiež posúvať bližšie a ďalej od sediaceho alebo otočiť, aby smerovali nielen dopredu, ale aj do strán. Pohodlie zvyšuje čalúnenie, či už kožené, sieťované alebo textilné.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB02