Pokiaľ milujete mliečne kávové nápoje typu cappuccino, latte alebo flat white, potom sa nezaobídete bez šľahaného mlieka. Našľahaná pena dodáva káve nielen krásny vzhľad, ale aj jemnú textúru a bohatšiu chuť. Poradíme vám, ako našľahať mlieko do rôznych druhov nápojov, či už máte doma profesionálny kávovar, elektrický šľahač mlieka, ručný šľahač alebo len jednoduché pomôcky.
Pena dodáva káve bohatšiu textúru, jemnú chuť a navyše ju udržiava dlhšie teplú. Na prípravu rôznych nápojov sa však pripravujú aj rôzne druhy peny. Napríklad krémové cappuccino potrebuje hustú, pevnú penu s veľkými bublinkami, zamatové latte si žiada jemnú mikropenu, ktorá je hladká a jemne tekutá, a pre kávu typu flat white je charakteristická najjemnejšia pena, ktorá takmer splýva s mliekom. Kľúčom k úspechu je správna technika a tiež vhodné pomôcky na šľahanie mlieka.
Ak vlastníte kávovar s parnou dýzou, potom je pre vás šľahanie mlieka hračkou. Postupovať môžete nasledovne:
Na šľahanie mlieka môžete využiť aj elektrický šľahač mlieka, vďaka ktorému ľahko a rýchlo vytvoríte dokonale našľahanú penu do kávových nápojov. Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča zvoliť špeciálne mlieko určené na šľahanie často označené ako baristické mlieko, ktoré jednoducho nalejete do šľahača v odporúčanom maximálnom množstve. Potom už len zvolíte vhodný režim – buď napenenie teplého mlieka na prípravu cappuccina alebo latte, prípadne napenenie studeného mlieka na prípravu ľadovej kávy. V priebehu chvíľky získate krásne napenené mlieko s hladkou štruktúrou, ktoré môžete ihneď naliať do pripravenej kávy.
Ak nemáte doma kávovar ani elektrický šľahač mlieka, vezmite si na pomoc iných vhodných pomocníkov, ktorý vytvoria rovnako kvalitnú mliečnu penu.
Vyskúšajte rôzne metódy šľahania a experimentujte aj s rôznymi druhmi mlieka. S trochou cviku sa čoskoro stanete skúseným baristom a vaše cappuccino alebo latte sa premení na dokonalý nápoj.