Nehrdzavejúca oceľ je moderný materiál odolný proti korózii s dlhou životnosťou a ľahkou údržbou, dobre vedie teplo a je odolný voči pachom aj mechanickému poškriabaniu. Kvalitu nerezového hrnca možno posúdiť podľa hrúbky steny (čím silnejšia, tým lepšie), podľa dna hrnca a tiež hmotnosti. Čím vyššia hmotnosť tým je riad kvalitnejší. Ideálne je sendvičové dno, rozhodujúca je potom kvalita nerezu. Najvyššia kvalita nerezovej ocele má označenia 18/8, 18/10, 18/12, čím vyššie číslo, tým vyššia kvalita. Tieto čísla vyjadrujú pomer chrómu a niklu v oceli (zliatina železa s uhlíkom), napr. nerezová oceľ 18/10 znamená, že oceľ obsahuje navyše 18 % chrómu a 10 % niklu. Nikel veľmi dobre odoláva korózii, preto je v nerezovom riade tak dôležitý. Nevýhodou nerezového riadu môže byť, že sa ľahko zafarbuje, a to vďaka reakcii nerezu s chemikáliami obsiahnutými v potravinách, na povrchu nerezového riadu sa najčastejšie tvoria „bodky“ od kryštálikov soli. Na kvalite riadu to však nič nemení.