Refresh the page

Ľadová káva – príprava

Aktualizované

V parných letných dňoch často túžime po studenom osviežujúcom nápoji. Jedným z nich je ľadová káva. Pretože si pod pojmom ľadová káva každý predstaví niečo iné, nemá ľadová káva recept len jeden, ale hneď niekoľko.

Ľadová káva

Ľadová káva – recepty:

Pôvod má táto letná pochúťka v Grécku, kde sa skoro stala obľúbenou v podobe známeho gréckeho frappe, teda výdatne pretrepaná zmes instantnej kávy, mlieka a ľadu. Recept na ľadovú kávu však nie je len grécky, takmer každá krajina má svoj spôsob prípravy.

Príprava ľadovej kávy v Taliansku je postavená na silnom espresse, ktorým sa zalejú ľadové kocky spolu s vychladeným mliekom. Taliani s obľubou pripravujú tiež affogato, čo je smotanová zmrzlina, najčastejšie vanilková, preliata espressom alebo silnejšou kávou doppio.

V posledných rokoch sa na našej kávovej scéne objavil ľadový nápoj Cold Brew, obľúbený predovšetkým v Japonsku. Príprava ľadovej kávy v tejto podobe spočíva v studenej extrakcii vo french presse, ktorý naplníme studenou vodou a kockami ľadu a pridáme hrubo mletú kávu.

Domáca ľadová káva je potom najčastejšie vychladená instantná káva, doplnená mliekom a kockami ľadu, niekedy tiež vanilkovou zmrzlinou a napríklad aj šľahačkou. A ako sa robí ľadová káva u vás?

i

Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB09