Obľubujete zlatý mok? Ešte predtým, ako ukojíte svoje vyprahnuté hrdlo, potrebujete pivo správne načapovať. Na tento účel slúži výčapné zariadenie, ktoré zároveň pivo vychladí. Správna teplota sa totiž pohybuje medzi 5 a 8 °C. Ako postupovať pri samotnom výbere? Pozrite sa, čo zahŕňa výber pípy na pivo.
PokračovaťVýčapné zariadenia vyberajte podľa príležitosti podávania nápoja a podľa toho, ako často ho budete používať. Výčap na pivo alebo pípy na pivo sú tak k dispozícii pre veľké sudy, malé sudy, a dokonca aj pre naozaj miniatúrne nádoby.
Pípa na pivo na KEG sudy
Výčapné zariadenie na 5 l súdok
Výčap na pivo na plechovky
Výčapné zariadenie môže mať aj niekoľko kohútov. Počet kohútov voľte podľa množstva rôznych nápojov. Čapovať môžete tiež limonádu či víno. Bežné domáce pípy na pivo mávajú jeden až dva. To pokryje potreby bežného používateľa. Výčapné zariadenia do reštaurácie ale môžu mať dokonca osem aj viac kohútov.
Výčapné zariadenia s chladením sa rozlišujú na dva druhy podľa spôsobu tvorby tlaku. Práve tlak dostáva nápoj z nádoby a cez pípu do pohára. Ktorý druh je najvhodnejšou voľbou?
Výčapné zariadenia s kompresorom vytvárajú tlak tak, že do nádoby s nápojom vháňajú vzduch. Tým pádom sa skvele hodia na rôzne večierky a ďalšie akcie. Vďaka tomu, že sa veľmi ľahko ovládajú, ide o skvelý prístroj do domácnosti. Majte však na pamäti, že pivo z narazeného súdka je nutné spotrebovať v ten istý deň. Už druhý deň stráca svoju penivosť. Preto takéto domáce výčapné zariadenie neodporúčame pre profesionálne použitie.
Ak vždy radšej siahnete po nepasterizovanom a nefiltrovanom pive, dajte si na výbere chladenia na pivo obzvlášť záležať. V tomto prípade sa vám určite neoplatí šetriť. Najlacnejšie pípy na pivo nedisponujú reguláciou tlaku. Nepasterizované a nefiltrované pivá potrebujú tlak až 3 bary. Bez regulácie tlaku špeciály nenačapujete.
Kompresor môže byť externý, ale často sa stretnete aj s integrovanými modelmi. Výčapné zariadenie s kompresorom (vstavaným) je ľahko prenosné a ľahko dostupné.
Profi výčapné zariadenie na pivo využívajú reštaurácie či krčmy a tiež vyžaduje tlak. Ten je ale tvorený pomocou plynu, ktorý sa uchováva v plynových bombách. Na tento účel sa najčastejšie používa potravinársky dusík alebo oxid uhličitý. Najlepším riešením je však biogon kombinujúci oba plyny. Výsledkom je najkvalitnejší nápoj.
Stále sa môžete stretnúť s tým, že sa v niektorých prevádzkach používa iba dusík alebo oxid uhličitý. Avšak používanie týchto plynov samostatne sa príliš neodporúča. CO2 pivo presycujú, takže potom môže nafukovať. Ak použijete iba dusík, stráca pivo tú správnu chuť a rýchlo zvetráva. Preto je najoptimálnejšia kombinácia oboch.
Toto výčapné zariadenie bez kompresora načapuje chutnejšie a kvalitnejšie pivo. Aj tak je ale dobré mať pípu s kompresorom po ruke, a to v momente, kedy vám dôjde plyn.
Chladenie piva vyberajte podľa toho, kde a ako budete čapovacie zariadenie používať. Suché, teda integrované chladenie využíva hliníkový blok. Ľahko sa používa, je ľahko prenosné a nevyžaduje vodu. Zároveň však spotrebuje viac energie. Vodné chladenie piva funguje na princípe vodného kúpeľa a používa sa v krčmách a reštauráciách. Je náročnejšie na údržbu a inštaláciu, ale z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie.
i
Externé chladenie na pivo sa využíva v podnikoch. V takom prípade je potrebné zvoliť vodné pivné chladenie, ale stretnete sa aj s chladením suchým. Kúpeľ, ktorý pivo obklopuje, produkuje ľad. Pípa na pivo potom čapuje perfektne vychladený mok.
Ak hľadáte to najlepšie výčapné zariadenie, zoznámte sa aj s ďalšími bodmi, ktoré je nutné zohľadniť.
Pípy na pivo majú určitý chladiaci výkon. Ide o veľmi dôležitý parameter, ktorý určuje, koľko litrov piva je schopné zariadenie schladiť. Podľa toho rozlišujeme domáce a profesionálne použitie.
Radi ochutnávate nové značky? V tom prípade by ste doma mali mať ako bajonet, tak plochý narážač. Narážače ľahko vymeníte. Vďaka tomu predídete možným ťažkostiam. Pozor! Narážač kombi nepredstavuje náhradu za predošlé dva narážače. Nie je univerzálny. Je to samostatný typ, ktorý nie je kompatibilný pre iné uzávery sudov.
Keď už je reč o chladení, využiť môžete aj chladenie piva v mrazničke. Ide pochopiteľne o jednotlivé fľaše. Navlhčite obrúsky a oblepte nimi fľašu. Potom ju uložte do mrazničky.
Výčapné zariadenia sa vyrábajú z rôznych materiálov. Pípa na pivo s chladením a kompresorom sa zvyčajne vyrába z ocele či nehrdzavejúcej ocele, keďže ide o odolnejšie materiály. Často sa stretnete s čiastočne plastovou konštrukciou. Profesionálne riešenia sú ale takmer výhradne z nehrdzavejúcej ocele. Ak hľadáte prenosný výčap na pivo s chladiacim zariadením a kompresorom, tým skôr dbajte na kvalitné vyhotovenie. Výčapné zariadenie na pivo s kompresorom z lacnejších materiálov by časté prenášanie nemuselo prežiť.
i
Zaujímate sa o domáce chladenie piva? A čo takto, keby ste si skúsili pivo doma aj uvariť. V našom článku Domáce varenie piva nájdete užitočné tipy a rady nielen pre začiatočníkov.
Výčapné zariadenia s chladením potrebujú narážač, ktorým sud narazíte. Rozlišujeme niekoľko druhov:
Narážač Bajonet
Plochý narážač
Kombi narážač
Pípy na pivo je potrebné poriadne vyčistiť, a to vrátane rúrok. Zamedzíte tak šíreniu mikróbov, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé a zároveň negatívne ovplyvňovať chuť piva. Preto výčapné zariadenia s chladením preplachujte. Ideálne pred a po každom použití pomocou sanitačného adaptéra (nie je súčasťou balenia, musíte ho objednať zvlášť). Nezabúdajte ani na kohúty a narážače, ktoré sa dajú rozobrať.
Ak si chcete na natočenom pive pochutnať ako vo vašej obľúbenej krčmičke, musíte dodržiavať určité pravidlá.
Hľadáte to najlacnejšie výčapné zariadenie? Bazár je miesto, kde môžete nájsť skvelé ponuky.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií