Vákuovačka potravín – aký typ zvoliť?
Domáca vákuovačka potravín pomáha zachovať dlhodobú čerstvosť a arómu uchovávaných potravín vďaka zamedzeniu prístupu vzduchu do vreciek či nádob. Zabraňuje tiež strate potravín dôležitých vitamínov a minerálov. Vákuovačka na potraviny je vhodná na vákuovanie mäsa, ryby, zeleniny, hotových jedál ale aj trvanlivých potravín. Podľa spôsobu a frekvencie použitia rozlišujeme ručné vakuové baličky, profi modely a zváračky fólií.
Ručná vákuová balička potravín – najlepšie riešenie do malej domácnosti
Ručná vákuová balička potravín je ideálna na občasné vákuovanie menšieho množstva potravín. Vyznačuje sa kompaktným vyhotovením, vďaka čomu ju pohodlne uskladníte aj v menších kuchyniach. Ručná domáca balička potravín sa ovláda veľmi ľahko pomocou stlačenia jedného tlačidla. Potraviny stačí buď zabaliť do špeciálnych vrecúšok so zipsom a ventilom, alebo vložiť do vákuovej dózy a stlačením tlačidla odsať vzduch. Ručná vákuovačka na potraviny väčšinou funguje na batérie.
- Vhodná na občasné použitie.
- Skladnosť a prenositeľnosť vďaka kompaktnému vyhotoveniu.
- Jednoduchá manipulácia – stačí stlačiť tlačidlo.
- Nutná občasná investícia do batérií.
Vákuová zváračka fólií – univerzálny pomocník
Vákuová zváračka fólií alebo tiež vákuovačka Sous-Vide je najobľúbenejšia vákuovačka potravín vhodná aj na časté vákuovanie. Po vložení potraviny do špeciálneho vrecka či fólie prístroj odsaje prebytočný vzduch a potom vrecko nepriedušne uzavrie. Toho dosiahne vytvorením horúceho zvaru, ktorý plast v mieste dotyku roztaví. Takto zabalené potraviny zaberajú minimum miesta v chladničke či mrazničke. Pri výbere zohľadnite predovšetkým sací výkon, ktorý ovplyvňuje rýchlosť odsávania vzduchu. Vákuová zváračka fólií je ideálna na vákuovanie mäsa, syrov, údenín, ovocia, zeleniny aj hotových pokrmov.
- Univerzálna vákuovačka, ktorá sa hodí aj na časté vákuovanie.
- Šetrí miesto v chladničke či mrazničke vďaka vreckám s odsatým vzduchom.
- Disponuje mnohými užitočnými funkciami.
- Predstavuje väčšiu konštrukciu vyžadujúcu svoje špeciálne miesto v kuchyni.
Vyskúšajte si pridať k vákuovanému mäsu vaše obľúbené korenie a bylinky. Mäso nasaje arómu korenia a bude potom oveľa chutnejšie.
Vákuovačka profi na maximálne rýchly a dlhotrvajúci výsledok
Vákuovačka profi (čiže aj komorová vákuovačka) je určená na skutočne intenzívne použitie. Príde vhod v každej väčšej rodine aj gastronomickom podniku. Profi vákuovačka potravín je spravidla vyhotovená z nerezu na maximálne dlhodobú a bezproblémovú prevádzku. Funguje na princípe vkladania vrecka priamo dovnútra prístroja, čo sa výborne hodí na tekutejšie potraviny. Vákuovačka profi vyniká prepracovanejšou technológiou vákuovania a umožňuje vákuovať sústavne niekoľko hodín.
i
Hľadáte rýchle riešenie na uchovanie potravín? Pozrite sa na vákuové dózy
Vákuové dózy sú plastové vzduchotesné nádoby určené na uchovanie potravín. Bránia vlhkosti aj plesniam a pomáhajú tak surovinám zostať dlho čerstvé. Vákuové dózy sú často určené na použitie s vákuovačkou a vybavené špeciálnym snímačom, ktorý kontroluje tlak v nádobe. Vyrábajú sa v mnohých veľkostných vyhotoveniach, preto ich môžete využiť na skladovanie hotových jedál či cestovín, pečiva a ďalších potravín.
Vákuovačka ručná
Vákuová zváračka fólií
Vákuovačka profi
Vákuovačka potravín – čo ďalšie hrá úlohu pri výbere?
Kvalitná vákuovačka potravín sa pozná podľa príkonu a sacieho výkonu
Príkon informuje o spotrebe elektrickej energie a v prípade vákuovačky ovplyvňuje sací výkon. Ten určuje, ako rýchlo vákuovačka na potraviny odsaje vzduch. Na tento parameter berte ohľad, pokiaľ plánuje vákuovať často a väčšie množstvo potravín. Rad pokročilejších modelov tiež umožňuje regulovať rýchlosť odsávania podľa potreby. Príkon vákuovačky sa pohybuje od 200 W do 2 400 W a sací výkon medzi 10 – 20 l/min.
Veľkosť vákuovaných potravín určuje šírku a počet zvarov
Pred nákupom premyslite, aké veľké potraviny budete chcieť vákuovať. Pri výbere vákuovačky Sous-Vide sa potom zamerajte na maximálnu šírku vákuovacieho vrecka alebo fólie. Štandardná šírka zvaru je okolo 30 centimetrov. Vybrať si môžete buď klasickú jednozvarovú alebo dvojzvarovú vákuovačku. Funguje rovnako ako klasická jednozvarová, ale vytvorí dva zvary za sebou. Druhý zvar funguje ako bezpečnostný a bráni roztrhaniu vrecka.
Vákuové baličky podľa hmotnosti a skladnosti
Pokiaľ nemáte prebytok voľného miesta na kuchynskej linke či nechcete vákuové baličky často prenášať, zvážte aj tieto aspekty. Váhové a rozmerové rozmedzie vákuovačiek na potraviny je totiž pomerne široké. Priemerná hmotnosť činí 1,5 kg. Niektoré modely umožňujú skladovanie aj vo vodorovnej polohe, čo sa obzvlášť hodí do menších kuchýň.
Vákuovanie je skvelou alternatívou ku klasickému marinovaniu. Vložte do vrecka surové kúsky mäsa alebo ryby, pridajte marinádu a odsajte vzduch pomocou vákuovačky. Na mäso stačí počkať do nasledujúceho dňa a bude hotovo na opečenie na grile.
3 doplnky, s ktorými vákuovačka potravín odvedie ešte lepšiu prácu
- LED indikácia prevádzky informuje o programoch a procesoch, ktoré aktuálne bežia.
- Poistka proti prehriatiu zabráni prehriatiu vákuovačky v prípade, že ju zabudnete vypnúť.
- Mäkké odsávanie na vákuovanie potravín s tekutejšou konzistenciou ako napríklad polievky alebo omáčky.
i
V ponuke nájdete tiež sáčky do vákuovačky a vákuovacie fólie na každý typ prístroja. Dostupné sú vrecká jednorazové aj vrecúška, ktoré môžete používať opakovane.