Čo teda tenderizér ponúka?
Tenderizér sa skladá z radu hrotov, ktoré sú vedené do mäsa pomocou tlaku ruky. Tenderizérom sa znižuje tvrdosť mäsa a zlepšuje sa jeho textúra, čo zvyšuje jeho chuťové vlastnosti. Najčastejšie nájde svoje využitie v domácej kuchyni a aj v reštauráciách. Tenderizér na mäso tiež nesmie chýbať na žiadnej správnej grilovačke.
Tenderizér na mäso so vstrekovačom marinády
Tenderizér na mäso so vstrekovačom marinády je užitočným nástrojom na prípravu jemného a aromatického mäsa. Marináda preniká do mäsa, čo výrazne zlepšuje chuť a zjemňuje mäso. Vstrekovanie marinády do mäsa môže byť veľmi užitočné pre tuhšie druhy mäsa, ako sú bravčové kotlety alebo hovädzie roštenky.
Ručný tenderizér – skvelý pomocník do kuchyne
Ručný tenderizér môže obsahovať hroty na valcovej alebo plochej hlavici. Tieto hroty sa vtlačia do mäsa pomocou tlaku ruky, vďaka čomu sa mäsko prepichne. Veľmi ľahko sa používa, pretože je navrhnutý na domáce použitie. Hroty bývajú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, aby boli odolné proti korózii a mäso sa tenderizérom nekontaminovalo. Sú tiež často vhodné do umývačky, teda sa nemusíte trápiť so zložitým čistením.
i
Elektronický tenderizér na mäso je vhodný na použitie v reštauráciách, mäsiarstvach a ďalších prevádzkach, kde sa tenderizérom pripravuje veľké množstvo mäsa.
Ako sa tenderizér správne používa?
Položte mäso na pevný a rovný povrch, najlepšie kuchynskú doštičku, a začnite s prerezávaním tenderizérom. Postupujte po celej ploche mäsa, ale uistite sa, že plochu vždy prepichnete iba raz. Pokiaľ ide o valček na mäso, jednoducho ním prejdite raz po celom kuse mäsa. Mäso potom otočte a opakujte na druhej strane.
Máte skoro vybrané, ale nie ste si istí, či ste vybrali kvalitný tenderizér? Recenzie ostatných zákazníkov ukrývajú užitočné informácie.
S tenderizérom sa to nesmie prehnať
Prepichovanie mäsa tenderizérom je veľmi užitočné na zmäkčenie a zlepšenie textúry a chuti. Dôležitá je však opatrnosť pri používaní tenderizéra, aby sa mäso nadmerne neprerezalo. Pokiaľ je mäso príliš prepichnuté, môže zostať tuhé a suché, pretože z neho šťava jednoducho vytečie. Chuť sa potom podobá mletému mäsu.
i
Na aké mäso je najvhodnejšie použiť tenderizér? Skúsenosti používateľov hovoria, že najväčší chuťový rozdiel sa dá spoznať hlavne pri hovädzích steakoch a roštenkách.