Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.
Sušenie patrí k najzdravším spôsobom konzervácie potravín. Vďaka odstráneniu vody zamedzí rastu kvasinkám, plesniam či baktériám, predĺži životnosť a zachová takmer všetky vitamíny i ostatné dôležité živiny. Zaujímajú vás výhody, využitie a tipy na sušenie potravín? Čítajte ďalej.
Sušenie potravín má nespočetné množstvo výhod vďaka svojmu jednoduchému princípu a zdravým výsledkom.
Sušené potraviny dodajú potrebnú dávku energie a prospievajú správnemu tráveniu. Vydržia pritom 1 až 2 roky.
Zo sušených byliniek a plodov si môžete vytvoriť unikátny čaj a z ovocia vlastné müsli cereálie.
Domáce sušenie potravín zachováva až 80 % vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a vlákniny.
Doma sušené potraviny, v porovnaní s kupovanými, neobsahujú dodatočné cukry a oxid siričitý, ktorý môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Sušené potraviny ocenia aj domáci miláčikovia (pre psíkov ide obzvlášť o sušenie mäsa).
Sušičky – zdravý spôsob na sušenie ovocia a potravín
Sušičky sú prístroje na sušenie ovocia a ďalších potravín, ktoré z nich odstraňujú veľké množstvo vody, ktorá bežne podporuje rast plesní, baktérií a kvasiniek. Ich suché prostredie týmto procesom zamedzí, a umožní tak niektoré potraviny uschovať na neobyčajne dlhú dobu.
Na sušenie hríbov, húb a byliniek vám vystačí jedna sušička
Sušenie hríbov, ďalších druhov húb a byliniek patrí medzi zaručený spôsob ich dlhodobého skladovania. Každá kvalitná sušička si s týmto typom potravín poradí. So sušením húb v sušičke oproti klasickému sušeniu na sieti odpadá nutnosť častého prenášania sieťky a spoliehania sa na počasie. Sušenie byliniek v sušičke zas zabezpečí uchovanie účinných látok.
Pred skladovaním sušených potravín je dôležité ich nechať vychladnúť, aby v obale nevytvorili paru. Uložiť ich môžete do uzatvárateľných dóz, pohárov alebo vreciek. Odporúčame tiež nádobu či vrecko označiť dátumom sušenia a uschovať ich v suchu na tmavom, chladnom mieste.
Medzi obľúbený spôsob skladovania potravín patrí sľubná technológia vákuovanie. Ide o prístroj, ktorý z priestoru s potravinou odsaje všetok vzduch, čím predlžuje trvanlivosť a zachováva chuť i čerstvosť potravín.
Tipy na sušenie potravín
Sušenie potravín môže byť zo začiatku náročné, preto sme si pre vás pripravili niekoľko tipov pre úspešné sušenie.
Sušené huby a zelenina by mali byť tvrdé, krehké a jednoducho zlomené.
Potraviny na sušenie by mali byť zrelé, umyté vodou a bez poškodenia či plesne.
Sušené mäso by malo byť suché na dotyk, ľahko ohybné, a pri ohnutí by malo prasknúť.
Sušené ovocie by nemalo byť krehké, ale naopak vláčne a ohybné bez stôp vlhkosti vnútri.
Namočením ovocia do roztoku vody a citrónovej šťavy v pomere 5 : 1 zabránite procesu hnednutia.
Na rovnomerné sušenie odporúčame potraviny krájať na rovnako hrubé plátky. Pomôcť môže krájač.
Sušené potraviny nenechávajte príliš dlho vonku, môžu potom znovu absorbovať vlhkosť vzduchu.
i
Sušenie potravín môžete vykonávať aj na slnku, ale táto metóda vyžaduje slnečné počasie, je teda nepraktická. Sušenie ovocia je možné aj v rúre, tá však musí byť polootvorená. Potraviny je navyše nutné obracať a z dôvodu prúdenia vzduchu nebudú rovnomerne sušené.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.