Obnoviť stránku

Segway - ako to funguje

Prvé vozidlo Segway uzrelo svetlo sveta v roku 2001. Vtedy ho predstavil jeho vynálezca Dean Kamen ako prvé samovyvažovací dopravný prostriedok. Segway má totiž len dve kolesá, dosku na státie a riadidlá. Vďaka najmodernejším technológiám však drží rovnováhu ako sám za seba, tak za človeka, ktorý na ňom jazdí. Jeho ovládanie je založené na snímaní pohybu "jazdcov" - teda keď sa nakloníte dopredu, idete dopredu, keď sa zakloníte, brzdíte alebo sa rozbehnete vzad. Rovnako tak funguje pri zatáčaní. Riadidlá LeanSteer sa dajú nakláňať do strán (pri starších modeloch bolo zatáčanie riešené otočným ovládaním na statických riadidlách) a tým sa mení aj smer jazdy.  

  

Celá technológia fungovania Segway, ktorú má mimochodom spoločnosť patentovanú, je podľa Deana Kamena založená na princípe pohybu ľudského tela. Len si uvedomte - keď sa sami nakloníte vpred, nespadnete, ale vykročíte nohou. Čím viac sa potom budete nakláňať, tým ďalej budete nohu posúvať. Segway potom nahrádza nohu kolesami. Výkonnými elektronickými procesormi a zostavou piatich gyroskopov a dvoch akcelerometrov je potom nahradený ľudský mozog a systém vnútorného ucha, ktoré sa u ľudí starajú o udržanie rovnováhy a koordináciu pohybu. Celý elektronický systém sníma stokrát za sekundu (teda rýchlejšie, ako je ľudský mozog schopný myslieť) polohu a náklon vodiča a upravuje podľa toho pohyb kolies a rýchlosť. V spoločnosti Segway tomu hovoria Systém dynamickej stabilizácie. 


 


Ako je vidieť, každý Segway v sebe ukrýva veľmi výkonný počítač. Aby vozidlo svojho vodiča nezhodilo, sú všetky dôležité časti istené. Preto je použité celkom päť gyroskopov, hoci by pre snímanie polohy stačili iba tri. Vyšší počet zaisťuje presnejšie informácie posielané na spracovanie do jednej z dvoch dosiek s elektronickými mikroprocesormi. Dosky sú dve opäť pre vyššiu bezpečnosť a spoľahlivosť - výpočty vykonáva len jedna doska, ktorá je ale v prípade poruchy nahradená doskou druhou. 

Na spomínaných mikroprocesoroch beží najmodernejšie softvér, ktorý ovláda dva nezávislé elektromotory. Tie môžu otáčať oboma kolesami s rôznou rýchlosťou a dokonca v rôznom smere - to keď stojíte na mieste a chcete sa len otočiť. Napájanie je riešené párom lithium-ionových batérií, ktoré sa nabíjajú približne dve hodiny z klasickej elektrickej siete. 

Jazda na Segway je intuitívna a veľmi ľahká. Platí, že väčšina ľudí sa ho naučí ovládať počas niekoľkých pár minút, mnohí ešte rýchlejšie. Je to pohodlný a rýchly spôsob dopravy aj chytľavý štýl zábavy. Akonáhle Segway raz vyskúšate, nebudete chcieť nič iné! 


Osobní transportéry Segway na Alza.cz:

Osobní transportér Segway i2 - silniční verze, bílý
Osobní transportér Segway i2 - silniční verze, černý
Osobní transportér Segway i2 - silniční verze, metalický
Osobní transportér Segway x2 - terénní verze, černý
Osobní transportér Segway x2 Turf - terénní verze, černý

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB09