Obnoviť stránku

Ako vybrať vybavenie na squash

Aktualizované

Squash sa stáva populárnym halovým športom. Ak si ho však chcete užiť naozaj naplno, potrebujete správne vybavenie. Jeho výber ale nemusí byť vôbec jednoduchý, pretože sa líši podľa úrovne vašich schopností a napríklad loptička má rôzne stupne rýchlosti a odrazu. Podľa čoho teda vyberať, a na čo si dať pozor? V našom sprievodcovi výberom squashového vybavenia sa všetko dozviete.

Vybavenie na squash

Kapitoly sprievodcu vybavením na squash

Squashová raketa

Squashové rakety

  • Najdôležitejšie squashové vybavenie
  • Majú najväčší vplyv na kvalitu hry
  • Vyrábajú sa pre začiatočníkov aj profesionálov

Výber squashovej rakety je pre každého hráča veľmi dôležitý a často tiež obtiažny. Je potrebné zohľadniť hneď niekoľko faktorov, ako je napríklad úroveň zručnosti alebo herný štýl. Pre začiatočníkov sú vhodnejšie ťažšie rakety s vyvážením do ruky, pre pokročilých zase ľahšie rakety vyvážené do hlavy.

Čo je dôležité pri výbere squashovej rakety?

Výber podľa zručnosti hráčov

  • Začiatočníci by mali voliť rakety vyvážené do ruky, ideálne do 360 mm. Ponúkajú totiž dobrú ovládateľnosť, zároveň však ruku príliš neunavia. Hmotnosť týchto rakiet by mala byť vyššia, aby boli údery silnejšie, zároveň by ale nemala presiahnuť hranicu 200 g.
  • Pokročilí hráči majú najširšie možnosti výberu. Hmotnosť ideálnej rakety pre pokročilých sa pohybuje okolo 160 g, závisí však tiež na hernom štýle.
  • Profesionálni hráči si často vyberajú veľmi ľahké rakety s vyvážením do hlavy aj viac ako 370 mm. Hmotnosť väčšinou nepresahuje 150 g, tieto rakety sú teda veľmi dobre ovládateľné, zároveň však umožňujú silné údery.

Výber podľa herného štýlu

Štýl je okrem úrovne zručnosti veľmi dôležitý pre výber tej správnej rakety. Práve v ňom sa totiž každý hráč líši.

  • Technický štýl – ak dávate prednosť presnosti a prevedeniu pred silou úderu, tento štýl je ideálny pre vás. Takéto možnosti ponúkajú rakety s vyvážením do ruky pod 360 mm. K dobrej manévrovateľnosti napomôže nižšia hmotnosť a pre lepšiu presnosť je ideálna menšia plocha hlavy.
  • Útočný štýl – ak využívate rýchle a silné údery, vyberte si raketu s vyvážením do hlavy. To totiž výrazne pomáha pri dlhom náprahu.
  • Univerzálny štýl – ak ste schopní rôzne druhy úderu kombinovať, pravdepodobne je pre vás najvhodnejší univerzálny štýl. Hráč využívajúci túto techniku často mení svoju pozíciu a využíva rôzne typy úderov. Raketa by preto mala byť tiež univerzálna. Najvhodnejšie je vyváženie na stred a hmotnosť od 150 do 170 g.

Materiál

Materiál má nepriamy dopad na kvalitu hry. Je totiž zásadným kritériom parametrov rakety, je teda dobré o ňom niečo vedieť.

  • Grafit – najrozšírenejší materiál pre výrobu squashových rakiet. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou, vysokou tuhosťou a veľmi dobrou pružnosťou, zatiaľ čo si zachováva nízku hmotnosť. Do grafitu bývajú často primiešané ďalšie kovy pre vylepšenie vlastností. Tieto rakety ponúkajú veľmi dobrý herný pôžitok za prijateľnú cenu.
  • Hliník – veľmi často používaný materiál v nižších cenových reláciách. Rakety bývajú často vyrábané zo zmesí hliníka a ďalších kovov, ktoré zlepšujú jeho vlastnosti. Hlavnou devízou hliníka je jeho veľmi dobrá odolnosť. Raketa sa totiž nezničí ani pri zlom zaobchádzaní. Rakety však bývajú ťažké, málo tuhé a navyše prenášajú vibrácie do ruky, čo spôsobuje, že sa skôr unavíte.
  • Kompozit – tento materiál nie je príliš často využívaný. Spája niekoľko materiálov do jedného a práve od nich preberá svoje vlastnosti. Nedá sa teda všeobecne povedať, na čo sa kompozit hodí. Kompozitové rakety sú však často lacnejšie než ostatné typy.
  • Kevlar – materiál určený skôr pre profesionálov, alebo pre ľudí, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Ponúka podobné vlastnosti ako grafit, privádza ich ale na vyššiu úroveň. Jedinou nevýhodou kevlarových rakiet je ich vysoká cena.

Časté otázky pri výbere squashovej rakety

Je rozdiel medzi raketou pre mužov a raketou pre ženy?

Spravidla áno. Muži si často vyberajú skôr ťažšie rakety s vyvážením do hlavy a pevnou konštrukciou. Ženy častejšie siahnu po ľahších a lepšie ovládateľných raketách s vyvážením do ruky. Konštrukcia býva jemnejšia. Všetko ale závisí od toho, aká raketa komu vyhovuje a pohlavie nehrá príliš veľkú úlohu.

Zohráva dĺžka rakety nejakú úlohu?

Drvivá väčšina squashových rakiet disponuje štandardnou dĺžkou 685 mm. Taká je totiž dĺžka udávaná medzinárodnými pravidlami. Kratšie rakety sú teda obyčajne určené pre deti, prípadne začiatočníkov.

Squashové loptičky

Squashové loptičky

  • Majú veľký vplyv na kvalitu hry
  • V balení zvyčajne nájdete 1 až 3 loptičky
  • Ponúkajú rôzny odskok a rýchlosť

Výber squashovej loptičky netreba podceňovať. Typov loptičiek je totiž veľa a každá sa hodí pre niekoho iného. To má samozrejme veľký vplyv na hru. Prvé, čo si na loptičkách všimnete, sú rôzne farby a bodky. Tie informujú o rýchlosti loptičky a jej odskoku, teda dĺžke odrazu.

Čo je dôležité pri výbere loptičky na squash?

Loptičky na squash podľa zručnosti

Pre začínajúcich hráčov sa odporúčajú rýchle loptičky s veľkým odskokom. Takéto loptičky totiž nebudete mať problém udržať v hre, čo je pre začiatočníkov veľmi dôležité. Postupom času ich môžete vymeniť za pomalšie loptičky. Ako od seba loptičky rozoznať? Už na prvý pohľad si všimnete rôzne farby a farebné bodky.

  • Modrá loptička – najvhodnejšia pre začiatočníkov. Je totiž zo všetkých najrýchlejšia.
  • Čierna loptička s modrou bodkou – taktiež určená pre začiatočníkov. Loptička je veľmi rýchla.
  • Čierna loptička s červenou bodkou – určená pre mierne pokročilých hráčov. Loptička je stredne rýchla.
  • Čierna loptička s bielou bodkou – určená pre mierne pokročilejších hráčov. Rýchlosťou a odskokom sa pohybuje medzi loptičkou s červenou a loptičkou so žltou bodkou.
  • Čierna loptička s jednou žltou bodkou – určená pre pokročilých hráčov. Loptička je pomalá a má malý odskok.
  • Čierna loptička s dvoma žltými bodkami – určená pre veľmi pokročilých hráčov a profesionálov. Loptička je veľmi pomalá a odskok je minimálny.
  • Biela loptička s jednou žltou bodkou – loptička používaná na turnajoch. Rýchlosťou a odskokom je podobná čiernej loptičke s jednou žltou bodkou.

Trvanlivosť squashovej loptičky

Squashové loptičky sa časom opotrebujú. Loptičky s menším odskokom sa opotrebujú rýchlejšie. Loptičky priemerne vydržia 2 až 3 mesiace pri hraní 3× do týždňa. Trvanlivosť sa ale líši aj podľa toho, aký typ hráča ste. Správna doba na výmenu loptičky je teda vtedy, keď je odskok už naozaj malý, alebo keď je loptička viditeľne poškodená.

Časté otázky pri výbere squashovj loptičky

Ako pripraviť loptičku na hru?

Pred začatím hry je potrebné loptičku predhriať na určitú teplotu. Inak totiž nebude mať také vlastnosti, aké očakávame. Napríklad čím viac je loptička zahriata, tým väčší má odskok. Ako teda loptičku zahriať? Jednoducho sa postavte k stene a začnite o ňu hrať. Loptička sa bude postupne zahrievať. Čím väčšiu silu vynaložíte, tým rýchlejšie sa loptička zahreje.

Aký je rozdiel medzi loptičkou s malým odskokom a s veľkým odskokom?

Rýchlejšie loptičky majú zvyčajne väčší odskok. Aký veľký je rozdiel medzi malým a veľkým odskokom? Všeobecne sa udáva hodnota okolo 40 %. To je pomerne veľa, preto je potrebné si loptičku vyberať veľmi starostlivo.

Squashová taška

Squashové tašky

  • Kapacita až 8 rakiet
  • Popruh cez rameno aj na chrbát
  • Vyberie si začiatočník aj profesionál

Squashové tašky sú nepostrádateľným pomocníkom pri prenose squashového vybavenia a jeho ochrane. Okrem rakiet môžete do tašky pribaliť aj loptičky, desiatu alebo niečo na pitie. Vyberať si môžete z tašiek na chrbát, ktoré sú vhodné skôr pre deti, alebo z tašiek cez rameno, ktoré ocenia dospelí.

Čo je dôležité pri výbere squashovej tašky?

Objem

Pri výbere squashovej tašky je najdôležitejším faktorom objem. Pri výbere by ste mali myslieť na to, koľko rakiet a ďalšieho vybavenia chcete prenášať. Pre začiatočníkov sú vhodné bagy na 1 – 2 rakety, pre pokročilých je možnosťou aj bag pre až 8 rakiet. Do úvahy môžete brať aj objem, ktorý napovie, koľko toho možno k rakete pribaliť.

Spôsob nosenia

Podľa spôsobu nosenia sa tašky delia na dva druhy:

  • Cez rameno – častejšie využívané ako tašky na chrbát. Vďaka svojej rôznorodej kapacite sú vhodné takmer pre všetkých.
  • Na chrbát – menej častý typ tašky. Vhodný skôr pre začiatočníkov a deti, často totiž pojmú len jednu raketu a nie sú vhodné pre väčšie množstvo príslušenstva.

Časté otázky pri výbere squashovej tašky

So squashom ešte len začínam. Akú tašku si vybrať?

Pre začiatočníka postačí mala taška, kľudne pre jedinú raketu. Pri zápase ich aj tak viac nevyužijete, väčšia taška by tak bola len zbytočnou záťažou. Pre väčšinu dospelých je vhodnejšie nosenie cez rameno, ktoré je praktické a pohodlné. Ruksaky a tašky na chrbát väčšinou ocenia skôr mladí športovci.

Squashové príslušenstvo

Ostatné príslušenstvo

  • Tejp – elastické pásiky, ktoré pomáhajú proti bolesti pri natiahnutí svalov a zároveň zabraňujú ďalšiemu zraneniu. Často sa používajú napr. pri futbale a hokeji, ale všeobecne takmer v každom športe. Vďaka svojej nízkej cene predstavujú veľmi dobrú investíciu do zdravia.
  • Potítka – hodia sa v každej situácii. Pot totiž hráča obťažuje a pomocou potítka sa ho môžete rýchlo zbaviť. Určite vám to pri hre prinesie výhodu, pretože pot vo vašich očiach môže protihráč ľahko využiť vo svoj prospech.
  • Ostatné príslušenstvo – do tejto katégórie patrí množstvo výrobkov, ktoré vám v hre môžu priniesť výhodu, ale nie sú nevyhnutne potrebné. Okrem iného sú to napríklad ochranné okuliare, návleky proti povrchovým zraneniam, alebo omotávky, ktoré zabezpečia, že sa raketa bude lepšie držať.

Slovník pojmov – squashové vybavenie

Sweetspot

Ideálne miesto vo výplete rakety, ktorým sa snaží hráč trafiť loptičku. Čím väčšia veľkosť hlavy, tým väčší sweetspot (tzn. začiatočníci majú väčšiu šancu odpáliť loptičku zasiahnutím sweetspotu). Naopak rakety veľkostí midplus a midsize majú menší sweetspot, a preto musia hráči perfektne ovládať techniku ​​odpalu.

Balančný bod

Balančný bod, alebo tiež vyváženie rakety, udáva, pre koho je raketa určená. Delí sa na tri základné skupiny: vyváženie do hlavy, vyváženie na stred a vyváženie do rukoväte. Najčastejšie sa meria v cm, občas sa tiež uvádza v mm. Výber rakety so správnym vyvážením podľa hráčovej pokročilosti výrazne ovplyvňuje techniku ​​úderu a tiež celkovú hru.

Grip rakety

Grip, čiže rukoväť, tvorí spodná časť rakety, ktorú hráč pri hre drží. Najviac záleží na jeho veľkosti, pretože priamo ovplyvňuje techniku ​​hrania. Grip sa delí do piatich základných skupín a môže sa označovať európskym, alebo americkým systémom. Európsky má rozsah od L0 do L5 v závislosti na veľkosti. Americký sa meria v palcoch s najmenšími 4 palcami a najväčším 4 5/8 palca.

Monoshaft

Monoshaft predstavuje jeden z dvoch typov vyhotovení squashovej rakety. Oproti rakete s kŕčkom je vhodná skôr pre útočných hráčov. Má totiž dlhšie pozdĺžne struny, ktoré sa tak viac natiahnu a vymrštia loptičku väčšou silou.

Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB09