Obnoviť stránku

Ako vybrať detský bicykel

Detské bicykle sú veľmi dobre ovládateľné a ľahké. Ich konštrukcia je odolná, aby sa zamedzilo vážnejšiemu poškodeniu pri prvých pádoch. Navyše ich môžete kúpiť v mnohých farebných vyhotoveniach.

Dětská kola
Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá ovládateľnosť
  • Ľahká konštrukcia
  • Odolné komponenty
  • Pre deti od 2 do 14 rokov
  • Mnoho farebných vyhotovení
  • Dieťa môže bicykel rýchlo prerásť

Dôležité parametre

Priemer kolesa

Priemer kolesa

Detské bicykle majú najčastejšie priemer 12" – 26". Veľkosť kolesa sa určuje podľa výšky postavy alebo výšky rozkroku meraného po vnútornej strane stehna.

Dieťa 2-4 rokyDieťa 3-5 rokovDieťa 4-6 rokovDieťa 5-8 rokovDieťa 7-11 rokovDieťa 10 a viac rokov

Vek

2 – 4 roky

3 – 5 rokov

4 – 6 rokov

5 – 8 rokov

7 – 11 rokov

10 a viac

Veľkosť kolesa

12"

14"

16"

20"

24"

26"

Výška postavy

82 – 100 cm

98 – 106 cm

104 – 122 cm

120 – 130 cm

127 – 142 cm

140 – 158 cm

Výška rozkroku

30 – 40 cm

36 – 44 cm

40 – 54 cm

52 – 59 cm

57 – 66 cm

64 – 70 cm

Výška rámu

Výška rámu

Výška rámu u detského bicykla je ideálna v úrovni pása.

Materiál rámu

Materiál rámu

Oceľové rámy majú vysokú pevnosť a nižšiu cenu. Ich nevýhodou je vyššia hmotnosť a podliehanie korózii.

Duralový rám je drahší, ale ľahší a zachováva si podobnú pevnosť ako rám oceľový.

Brzdy na bicykel

Brzdy

Najbežnejším variantom sú véčkovej brzdy (v-brake), ktoré brzdia trením gumovej plochy o ráfik. Sú lacné, nenáročné na údržbu, ale ich brzdný účinok pri kontakte s vodou klesá.

Druhým variantom sú brzdy kotúčové, ktoré brzdia dobre za mokra aj za sucha, ale sú náročnejšie na údržbu. Kotúčové brzdy môžu byť ovládané lankom alebo hydraulicky.

Detské bicykle

  • Vybavené a odolné
  • Jednoducho ovládateľné
  • Cena už od 90 €
Detský bicykel

Najčastejšie otázky pri výbere bicykla

Ako predchádzať tomu, aby dieťa z bicykla rýchlo vyrástlo?

Najlepšie riešenie je kúpiť bicykel, pri ktorom je vaša ratolesť na spodnej hranici výškového určenia. Máte tak istotu, že ho využije naplno a celú dobu pre neho bude veľkostne optimálny.

Budem potrebovať nejaké príslušenstvo?

Detské bicykle sú väčšinou vybavené blatníkmi, odrazkami a zvončekom. Odporúčame dokúpiť aj prilbu.

Aké zaobchádzanie bicykel vydrží?

Väčšina detských bicyklov je stavaných tak, aby vydržali prvotné pády. Avšak odporúčame vyvarovať sa nebývalo hrubému zaobchádzaniu a o bicykel sa pravidelne starať.

Aký je posed na detskom bicykli?

Na detskom bicykli sa sedí v tzv. neutrálnom posede (niečo medzi športovým a rekreačným). Je to posed úplne prirodzený vývoju detského tela. Nie je príliš náročný na chrbát, ale zároveň nie je tak odpočinkový ako rekreačný posed, pri ktorom sa sedí takmer úplne vzpriamene.

Slovník pojmov – kolesá

Prehadzovačka (menič)

Prehadzovačka je mechanizmus, ktorý nájdeme v prípade väčšiny bicyklov, a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri zvolení nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s vysokou frekvenciou. Naopak pri zvolení vysokého stupňa na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

Rám

Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, alebo výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové a karbónové. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám nepodlieha ľahko korózii a je relatívne ľahký. Karbónový rám je zo všetkých najľahší, nepodlieha korózii, dobre pruží a v čase nedochádza k zníženiu pevnosti.

Vidlica

Odpružená vidlica je založená na stlačenom vzduchu alebo pružine. Pružinové vyhotovenie je lacnejšie variantom a poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie než vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca, prípadne zmena vlastností pri zmene okolitej teploty. Vzduchové odpruženie je vhodné na šport aj rekreáciu. Tlak vzduchu je možné prispôsobiť hmotnosti jazdca a vďaka svojim vlastnostiam je veľmi často využívaný, hoci je jeho cena vyššia. Funkcia zamykania vidlice umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú. Pokiaľ vidlica zostane odomknutá pri jazde do kopca, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlice.

Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB01