Remoska je malá elektrická prenosná rúra, ktorou nahradíte nielen klasickú rúru, ale aj panvicu, parný hrniec, ryžovar či sendvičovač. Je obľúbená predovšetkým vďaka svojej skladnosti, priaznivej cene, dlhej životnosti a úspornosti. čo je remoska, ako funguje, aké sú jej hlavné výhody a čo je dôležité pri výbere? Poradíme vám.
Remoska je praktický pomocník, ktorý nájde uplatnenie aj v modernej kuchyni. Zastane niekoľko spotrebičov súčasne a tým šetrí miesto aj peniaze. Zvládne zapekanie, vyprážanie, dusenie alebo rozmrazovanie. Pripravované jedlo nevysušuje a zachováva jeho chuť. Súčasne je práca s remoskou veľmi jednoduchá a pohodlná.
Úspora energie oproti klasickým rúram je pri remoske až 80 %. Obed pripravíte rýchlo a navyše ušetríte.
Široké využitie – okrem pečenia umožňuje remoska originál tiež zapekanie, vyprážanie, dusenie či rozmrazovanie.
Skladnosť, pretože elektrická remoska zastane prácu ďalších spotrebičov, je najmä v menšom úložnom priestore výhodou a jej prevoz je veľmi jednoduchý.
Údržba remosky zaberie len pár minút. Odnímateľné veko však nikdy nevkladajte do vody alebo umývačky riadu, došlo by k poškodeniu vykurovacieho telesa.
Ako remoska funguje
Remoska na pečenie je elektrický spotrebič, ktorý má zdroj tepla umiestnený vo veku. Vďaka kruhovému tvaru je teplo rovnomerne prenášané na pokrm z vrchnej strany. Remoska originál má steny vyrobené z teplovodivých materiálov, vďaka čomu sa jedlo prepečie aj zo strán a zospodu.
i
Teplota vo vnútri remosky je 160 – 180 °C. Naviac je remoska na pečenie je vybavená ventilmi, ktoré odvádzajú prebytočnú paru.
Na čo sa pri výbere remosky zamerať
Na uľahčenie výberu sa zamerajte na niekoľko hlavných parametrov, ktorými sa remoska vyznačuje. V prvom rade odporúčame venovať pozornosť veľkosti remosky, ktorá ovplyvňuje, koľko jedla naraz pripravíte. S veľkosťou ďalej súvisia celkové rozmery a hmotnosť remosky.
Najlepšia remoska je tá, s ktorou budete radi pripravovať obľúbené jedlá pre seba a svojich najbližších. Pokiaľ chcete ušetriť, lacná remoska vám urobí rovnakú radosť a splní svoj účeľ pri varení. Alebo nahliadnite do našej kategórie – možno sa na vás usmeje šťastie a bude vaša vyhliadnutá remoska v akcii.
Objem remosky
Zvoliť optimálny objem je nevyhnutné, aby ste predišli situácii, kedy potrebujete uvariť jedlo pre väčší počet ľudí. Od objemu však tiež závisí celková veľkosť a hmotnosť, takže je nutné zohľadniť aj možnosť skladovania. Remosky sa vyrábajú v dvoch veľkostiach.
Objem 2 litre je dostačujúci na prípravu jedla pre 1 – 2 ľudí.
Remoska na pečenie s objemom 4 litre je ideálna do väčšej domácnosti.
Akú obvyklú hmotnosť má remoska
V prípade, že sa remoska bude používať aj pri cestovaní, hmotnosť môže byť dôležitým parametrom, ktorý ovplyvní pohodlnosť prepravy. Remoska originál sa vyrába v dvoch veľkostiach, pričom hmotnosť modelov rovnakej veľkosti sa príliš nelíši.
i
V našej ponuke nájdete viac variant, avšak výrobný materiál je vždy rovnaký. Líši sa iba povrchová úprava. Či už si vyberiete akúkoľvek remosku, vždy získate prvotriedny výrobok z kvalitných nerezových plechov doplnený o plastové diely kvôli ľahkej manipulácii.
Materiál, z ktorého je remoska vyrobená
V našej ponuke nájdete viac variant, avšak výrobný materiál je vždy rovnaký. Líši sa iba povrchová úprava. Či už si vyberiete akúkoľvek remosku, vždy získate prvotriedny výrobok z kvalitných nerezových plechov doplnený o plastové diely na ľahkú manipuláciu.
Veko je vyrobené z nerezového plechu a môže byť doplnené o okienko na kontrolu pokrmu bez toho, aby sa veko muselo odklopiť.
Nádoba sa môže líšiť povrchovou úpravou, ale hlavný výrobný materiál je nerez plech. Súčasťou nádoby sú aj plastové uchá, takže sa nespálite, aj keď je remoska horúca.
Stojan je pri moderných remoskách vyrobený z plastu. Ide o nevyhnutný diel, bez stojančeka by horúca nádoba mohla poškodiť kuchynskú linku alebo aj spôsobiť požiar.
Príkon remosky
Rýchlosť rozohriatia remosky a tým aj rýchlosť prípravy pokrmu je závislá od príkonu elektrickej energie. Menšia remoska má príkon 400 W, čo zaručuje rýchly ohrev pokrmu bez ohľadu na veľkosť nádoby. Väčšie modely majú príkon 580 W. Pokiaľ si vyberiete model, ktorého súčasťou je softlakové veko, počítajte s príkonom 610 W.
Vďaka možnosti meničov z 230 V na 12 alebo 24 V môžete elektrickú prenosnú rúru využívať mimo domácnosť aj v osobných automobiloch a karavanoch alebo aj na chate.
V akej cenovej hladine sa remosky pohybujú
Cena remosky na pečenie závisí od jej veľkosti a dodávaného príslušenstva. Pri menších modeloch sa pohybuje v desiatkach eur, väčšie remosky potom stoja mierne nad sto eur. Najdrahší je set, ktorý obsahuje softlakové a ďalšie sklenené veko, aj tak sa ale pri nákupe vojdete do dvoch stoviek. Oproti klasickej rúre tak výrazne ušetríte vďaka multifunkčnosti remosky.
Remoska a jej história
Elektrická remoska je tradičný československý výrobok, ktorý je v domácnostiach obľúbený už viac ako pol storočia. Prvá remoska bola vyrobená v Kostelci nad Černými lesy koncom roku 1957, ale masívnu popularitu získala v polovici 60. rokov. Názov odkazuje na podnik Remos, v ktorom prebiehala výroba.
Tradičný variant remosky
Najpopulárnejšia moderná remoska
Remoska v sete so sklenenou pokrievkou
Remoska originál
Pôvodná pečiaca rúra bol jednoduchý výrobok, ktorý neobsahoval tepelnú izoláciu a okienkom unikalo teplo. Napriek tomu sa stal veľmi obľúbeným a moderná verzia nesúca názov Remoska originál na pôvodnú Remosku odkazuje. Ide však o výrobok, ktorý vtedajšie nedostatky neobsahuje a pýši sa kvalitnou konštrukciou.
Prvé Remosky niesli názov HUT (podľa priezviska Homuta, Uher, Tyburec), ktorí ju prvýkrát skonštruovali.
V čom sa líšia moderné remosky
Princípom pečenia sú staré modely totožné so svojimi modernými náprotivkami. Zásadný rozdiel je však v použitých materiáloch, zabezpečení a celkovej prepracovanosti konštrukcie. Povrchová vrstva je vyrobená z nepriľnavých materiálov, takže je ich údržba jednoduchá a nedochádza k pripaľovaniu jedla. Súčasne má moderná remoska výrazne nižšiu spotrebu elektriny.
Elektrický hrniec remoska prináša pohodlný a flexibilný spôsob prípravy potravín. Všetci ich poznáme už zo skorších čias, vyrábajú sa od 50. rokov a v obľube sú dodnes. Remoska je prenosná, a preto veľmi vhodná ako rúra na chalupu, chatu a všade tam, kde nie je vhodné použiť klasický sporák s rúrou. Skvele sa uplatní ako doplnková elektrická pečiaca misa k sporáku, alebo ako mobilná rúra na kempovanie.
So všetkým, čo pečiete v rúre, si hravo poradí aj remoska. Vie však aj dusiť, vyprážať, grilovať, rozmrazovať aj zapekať. Tento elektrický pekáč vám pripraví akékoľvek mäso, rybu, zeleninu, ale aj pizzu, buchty, bábovky alebo tortu. S prenosnou rúrou si tak môžete dopriať svoje obľúbené jedlá kdekoľvek mimo domov.
Kvalitná konštrukcia
Prenosná rúra remoska je vybavená vekom s vykurovacou špirálou a ventilom, ktorým je odvádzaná prebytočná para. Ohrev teda prebieha zhora. K vrchnáku remosky je pevne pripevnený prívodný kábel a nechýba tu možnosť položenia veka vykurovacou časťou nahor. Na držadle prenosnej rúry nájdete aj hlavný vypínač. Potravina je v mobilnej rúre celý čas uzavretá, uchová si tak svoju šťavnatosť, vôňu a nevysušuje sa. Teflónový nepriľnavý materiál zabezpečí, že sa pokrm v remoske nepripáli. Z ďalších špeciálnych hrncov si môžete vybrať hrnce s pomalým ohrievaním,parné hrnce alebo tlakové hrnce.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.