Espresso káva (alebo presso káva) je obľúbený typ kávového nápoja, ktorý si každodenne vychutnávajú milovníci kávy po celom svete. Od ostatných druhov sa líši jednak veľmi rýchlou prípravou, ale aj bohatou penou, výraznou arómou a intenzívnou chuťou. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, aká káva espresso poteší práve vaše chuťové bunky.
Presso káva predstavuje populárny vysoko koncentrovaný druh kávového nápoja. Na rozdiel od iných druhov kávy, kedy príprava
môže trvať aj niekoľko minút, espresso káva sa dá naservírovať sebe či hosťom v priebehu niekoľkých sekúnd. Stačí pretlačiť
vysokotlakovú horúcu vodu cez jemne namleté kávové zrná a voilá – espresso káva je na svete.
i
Káva espresso je silný nápoj plný magických chutí a vôní
Kvalitná káva espresso prináša intenzívny chuťový aj aromatický zážitok. Vedeli ste však, že jedna šálka tohto nápoja by mala obsahovať iba 7 gramov kávy, čo je oveľa menej ako v priemernej šálke filtrovanej kávy. Práve vysoká koncentrovanosť dodáva onen šmrnc.
Presso káva a jej formy
Chutná presso káva sa dá doma pripraviť hneď z niekoľkých foriem kávy. Pozrite sa, o ktoré formy ide.
Instantná káva je najemno rozomletý prášok, ktorý slúži na najpohodlnejšiu a najrýchlejšiu prípravu espressa.
Káva na espresso z celých zŕn vám zaistí čerstvé espresso, ktorého chuť si môžete za pomoci rôzneho mletia prispôsobiť.
Mletá káva je pripravená na použitie a predstavuje ideálny variant pre tých, ktorí nevlastnia mlynček na kávu.
E.S.E. pody (kávové kapsuly) nájdete vo forme predpripravenej a presne odmeranej porcie espressa.
Výberová káva na espresso sa vyrába zo špeciálnych zŕn a slúži na prípravu prémiového, vysoko kvalitného espressa.
Aká je tá najlepšia zrnková káva? Recenzie našich zákazníkov vám poradia, po čom siahnuť.
Akými spôsobmi sa presso káva pripravuje?
Presso káva vyžaduje špecifický spôsob prípravy. Náročnosť procesu sa odvíja od toho, akú formu kávy zvolíte. Na spôsobe prípravy závisí nielen chuť, ale aj vzhľad nápoja. Jemnú filtrovanú kávu získate preliatím horúcej vody cez namleté zrná vo filtri. Obľúbené sú automatické kávovary, ktoré ponúkajú pohodlie a jednoduchosť.
Instantná káva espress
Zrnková espresso káva
Mletá káva espresso
E. S. E. pody
Káva na espresso: hodnoty stupňa praženia
Káva na espresso môže pozostávať z kávových zŕn s rôznymi stupňami praženia. Každý stupeň na stupnici od 1 do 14 má odlišný chuťový profil. Ale nielen to. Čím je hodnota nižšia, tým sú zrná svetlejšie a chuť kávy kyslejšia a kvetinovejšia, zatiaľ čo vyššie stupne tmavého praženia sú charakteristické bohatšou a horkejšou chuťou.
i
Proces praženia ovplyvňuje aj to, akú bude mať espresso káva arómu, penu a obsah kofeínu.
Aká je vaša vyvolená presso káva? Druhy zŕn podľa vašich preferencií
Presso káva sa dá pripraviť z niekoľkých druhov kávových zŕn. Najznámejšie rozdelenie zahŕňa kávy Arabica a Robusta. Espresso je však možné pripraviť aj zo zmesi rôznych zŕn alebo dokonca z kávy bez kofeínu.
Zrnková káva 100 % Arabica s komplexným chuťovým aj aromatickým profilom patrí medzi obľúbené druhy.
100 % Robusta má vyšší obsah kofeínu a osobitú silnejšiu a horkejšiu chuť.
Espresso káva bez kofeínu sa vyrába odstránením kofeínu zo zŕn bez toho, aby nápoj stratil svoju typickú bohatú chuť. Dekofeinizácia prebieha pomocou zložitého chemického procesu.
Zistite, odkiaľ pochádza presso káva
Pôvod kávových zŕn má výrazný vplyv na chuťový profil nápoja. Napríklad presso káva pochádzajúca z Hondurasu prináša obvykle orieškovo-čokoládovú chuť, zatiaľ čo kávové zrná z Etiópie sú charakteristické aromatickým ovocným či kvetinovým základom. Obľúbené sú aj zmesi rôznych pôvodov, ktoré ponúkajú jedinečný chuťový zážitok.
i
Káva na espresso – miesto praženia sa podpíše na chuti espressa
Pri výbere vás okrem krajiny pôvodu môže zaujímať aj miesto, kde boli kávové zrnká pražené. Pre porovnanie: kávové zrná pražené v Taliansku majú obvykle tmavšiu farbu a robustnejší chuťový profil, zatiaľ čo káva zo Spojených štátov máva svetlejšie praženie a kyslý podtón.
Spôsob spracovania kávových zŕn a presso káva
V neposlednom rade je dobré sa zamerať na to, akým spôsobom sa zrnková presso káva spracováva. Suché spracovanie (natural) spočíva v sušení zŕn na slnku, praná metóda (washed) zahŕňa namáčanie zŕn vo vode. Výsledkom mokrého spracovania je jasnejší chuťový portrét kávy.
Káva sa obvykle predáva v baleniach po 250 – 500 gramoch v závislosti na značke a druhu. Avšak ak ste si už vybrali svojho favorita, k dispozícii je aj espresso káva 1 kg balenie.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.