K veľkonočným sviatkom patrí okrem pletenia korbáčov a zdobenia vajíčok tiež pečenie veľkonočných pokrmov. Medzi tie najlahodnejšie patrí najmä veľkonočná pečienka, ktorá prevonia celý váš domov. Je len na vás, ktorej dáte prednosť – zvíťazí tradičná jahňacia pečienka, kuracia plnená pečienka či špenátová panenka v cestíčku?
Tradične sa na Veľkú noc pripravuje mäso jahňacie alebo kozliat, pretože má v tomto období skvelú chuť a spoločne s čerstvými jarnými bylinkami tvoria nerozlučnú delikatesnú dvojku. Vyskúšajte náš recept na jahňaciu pečienku, a dodajte tak sviatkom nádych tradičnej Veľkej noci.
2 kg jahňacieho stehna s kosťou, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 stonky zeleru, 1 palička cesnaku, olivový olej, soľ, čerstvé mleté čierne korenie, čerstvý tymián, rozmarín a šalvia
Jahňacie stehno vyberte aspoň pol hodiny vopred z chladničky. Predhrejte si rúru na 200 °C a zatiaľ si môžete pripraviť zeleninu, teda olúpať cibuľu a cesnak, nakrájať mrkvu, zeler i onú očistenú cibuľu na väčšie kúsky. Cesnak iba rozdeľte na strúčiky, ale nelúpte. Cibuľu olúpte a nakrájajte každú na tri hrubšie kolieska. Všetku zeleninu vložte do zapekacej misy či pekáča, pridajte rozmarín, šalviu, tymián, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte.
Jahňacie stehno okoreňte, Nasoľte, potrite olivovým olejom a krúživými pohybmi všetko votrite do mäsa. Takto pripravené stehno položte do zapekacej misy či pekáča na zeleninu, ľahko podlejte, priklopte a dajte piecť na 200 °C. Pečte približne 1 hodinu, potom stehno dopekejte asi 30 minút odkryté, kým mäso nezíska zlatistú farbu.
S kuracou pečienkou nemôžete šliapnuť vedľa, určite si na nej pochutia nielen dospelí labužníci, ale aj deti. Spoločne s plnkou navyše tvorí skvelú a nezvyčajnú harmóniu chutí. Vyskúšajte!
1 celé kura, 3 rožky, 50 g údeného vareného mäsa, 50 g masla, 1 šalotka, 50 g sušených húb, 100 ml mlieka, 1 vajce, 2 lyžice nasekaných byliniek, 8 zemiakov, 1 mrkva, 200 g tekvice, 1 hlavička cesnaku , soľ, korenie
Najprv vykostite kurča a dajte si pozor, aby ste neporušili kožu. Na doske nakrájajte údené mäso a rožky na kocky. Na panvici si rozpustite maslo, osmažte šalotku, pridajte namočené huby, nakrájané údené mäso. Po opražení pridajte do zmesi mlieko, a potom ohriatu zmes nalejte do misy s nakrájanými rožkami.
Do misy zamiešajte vajcia, čerstvé bylinky a ochuťte soľou a korením. Kurča naplňte vzniknutou plnkou, tiež ho okoreňte a osoľte. Otvor na plnku zviažte, zabráni sa tak vytečeniu plnky z kurčaťa počas pečenia.
Plnené kurča vložte do pekáča, pridajte nakrájané zemiaky, tekvicu, mrkvu a cesnak. Pečte v stredne vyhriatej rúre približne 90 minút.
Medzi veľkonočné ingrediencie tradične patrí listový špenát. Keď sa k nemu ešte pridá vynikajúca bravčová panenka a všetko sa zabalí do krehkého lístkového cesta, pokrm nemá chybu! Oslávte príchod jari tematicky niečím zeleným.
Bravčovú panenku očistite, ochuťte soľou a korením a sprudka osmažte z oboch strán na oleji. Pripravte si lístkové cesto – rozvaľkajte ho na pomúčenej doske pomocou valčeka, rozprestrite na cesto dobre odkvapkaný špenát a na ten položte opečenú panenku, ktorú opatrne do cesta zrolujte. Zabalenú panenku v lístkovom ceste položte do vymastenej zapekacej misy či pekáčika, cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte cca 20 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C dozlatista.
Počas pečenia si pripravte zápražku – v kastróliku rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, až vám za stáleho miešania vznikne svetlá zápražka.
Už upečenú panenku vyberte z pekáča, do neho nalejte smotanu, zápražku a nasypte petržlenovú vňať. Zmes v pekáčiku krátko povarte na sporáku, až vám vznikne krásne hustá omáčka. Panenku podávajte nakrájanú na plátky a poliatou omáčkou.
Či už si vyberiete akúkoľvek veľkonočnú pečienku – tradičné jahňacie, kuracie či bravčovú panenku – urobíte tým spokojných nielen seba, ale aj svoju rodinu či priateľov, ktorí si na dobrote iste pochutnajú. Spríjemnite si veľkonočné sviatky a prevoňajte svoj domov chrumkavou masovou pečienkou. Prajeme dobré chutnanie!