Obnoviť stránku

Veľkonočné recepty – pečienka

Aktualizované

K veľkonočným sviatkom patrí okrem pletenia korbáčov a zdobenia vajíčok tiež pečenie veľkonočných pokrmov. Medzi tie najlahodnejšie patrí najmä veľkonočná pečienka, ktorá prevonia celý váš domov. Je len na vás, ktorej dáte prednosť – zvíťazí tradičná jahňacia pečienka, kuracia plnená pečienka či špenátová panenka v cestíčku?

Jahňacia pečienka

Jahňacia pečienka s vôňou bylín

Tradične sa na Veľkú noc pripravuje mäso jahňacie alebo kozliat, pretože má v tomto období skvelú chuť a spoločne s čerstvými jarnými bylinkami tvoria nerozlučnú delikatesnú dvojku. Vyskúšajte náš recept na jahňaciu pečienku, a dodajte tak sviatkom nádych tradičnej Veľkej noci.

Suroviny:

2 kg jahňacieho stehna s kosťou, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 stonky zeleru, 1 palička cesnaku, olivový olej, soľ, čerstvé mleté ​​čierne korenie, čerstvý tymián, rozmarín a šalvia

Postup:

Jahňacie stehno vyberte aspoň pol hodiny vopred z chladničky. Predhrejte si rúru na 200 °C a zatiaľ si môžete pripraviť zeleninu, teda olúpať cibuľu a cesnak, nakrájať mrkvu, zeler i onú očistenú cibuľu na väčšie kúsky. Cesnak iba rozdeľte na strúčiky, ale nelúpte. Cibuľu olúpte a nakrájajte každú na tri hrubšie kolieska. Všetku zeleninu vložte do zapekacej misy či pekáča, pridajte rozmarín, šalviu, tymián, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte.

Jahňacie stehno okoreňte, Nasoľte, potrite olivovým olejom a krúživými pohybmi všetko votrite do mäsa. Takto pripravené stehno položte do zapekacej misy či pekáča na zeleninu, ľahko podlejte, priklopte a dajte piecť na 200 °C. Pečte približne 1 hodinu, potom stehno dopekejte asi 30 minút odkryté, kým mäso nezíska zlatistú farbu.

Pekáč Pekáč so zeleninou a mäsom

Pekáč je skvelým pomocníkom pri príprave chrumkavej pečienky a zeleniny. Výborne sa hodí pri pečení v teplovzdušnej rúre alebo na sporáku. Vyberte si z našej ponuky pekáčov a doprajte si pečienku v tej najlepšej kvalite.

i Chcete koledníkov potešiť vlastnoručne pripravenými sladkými dobrotami? Čo tak vyskúšať veľkonočného baránka alebo nadýchaný veľkonočný mazanec podľa našich receptov?

Kuracia plnená pečienka

S kuracou pečienkou nemôžete šliapnuť vedľa, určite si na nej pochutia nielen dospelí labužníci, ale aj deti. Spoločne s plnkou navyše tvorí skvelú a nezvyčajnú harmóniu chutí. Vyskúšajte!

Suroviny:

1 celé kura, 3 rožky, 50 g údeného vareného mäsa, 50 g masla, 1 šalotka, 50 g sušených húb, 100 ml mlieka, 1 vajce, 2 lyžice nasekaných byliniek, 8 zemiakov, 1 mrkva, 200 g tekvice, 1 hlavička cesnaku , soľ, korenie

Postup:

Najprv vykostite kurča a dajte si pozor, aby ste neporušili kožu. Na doske nakrájajte údené mäso a rožky na kocky. Na panvici si rozpustite maslo, osmažte šalotku, pridajte namočené huby, nakrájané údené mäso. Po opražení pridajte do zmesi mlieko, a potom ohriatu zmes nalejte do misy s nakrájanými rožkami.

Do misy zamiešajte vajcia, čerstvé bylinky a ochuťte soľou a korením. Kurča naplňte vzniknutou plnkou, tiež ho okoreňte a osoľte. Otvor na plnku zviažte, zabráni sa tak vytečeniu plnky z kurčaťa počas pečenia.

Plnené kurča vložte do pekáča, pridajte nakrájané zemiaky, tekvicu, mrkvu a cesnak. Pečte v stredne vyhriatej rúre približne 90 minút.

Pečenie v rúre

Vstavaná rúra vám pomôže pri kvalitnom spracovaní pokrmov a zároveň ozdobí vašu kuchyňu. Môžete vyberať z bohatej ponuky – napríklad multifunkčné rúry vám poskytnú mnoho programov, s ktorými upečiete všetko, na čo dostanete chuť!

Bravčová špenátová panenka v cestíčku

Medzi veľkonočné ingrediencie tradične patrí listový špenát. Keď sa k nemu ešte pridá vynikajúca bravčová panenka a všetko sa zabalí do krehkého lístkového cesta, pokrm nemá chybu! Oslávte príchod jari tematicky niečím zeleným.

Suroviny:

800 g bravčovej panenky, olej na opečenie, hladká múka na dosku, 400 g lístkového cesta, 600 g čerstvého alebo rozmrazeného listového špenátu, 1 vajce na potretie, 3 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 2 dl smotany na varenie, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie

Postup:

Bravčovú panenku očistite, ochuťte soľou a korením a sprudka osmažte z oboch strán na oleji. Pripravte si lístkové cesto – rozvaľkajte ho na pomúčenej doske pomocou valčeka, rozprestrite na cesto dobre odkvapkaný špenát a na ten položte opečenú panenku, ktorú opatrne do cesta zrolujte. Zabalenú panenku v lístkovom ceste položte do vymastenej zapekacej misy či pekáčika, cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte cca 20 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C dozlatista.

Počas pečenia si pripravte zápražku – v kastróliku rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, až vám za stáleho miešania vznikne svetlá zápražka.

Už upečenú panenku vyberte z pekáča, do neho nalejte smotanu, zápražku a nasypte petržlenovú vňať. Zmes v pekáčiku krátko povarte na sporáku, až vám vznikne krásne hustá omáčka. Panenku podávajte nakrájanú na plátky a poliatou omáčkou.

Bravčová panenka v lístkovom ceste

Panenka patrí k najoceňovanejším častiam bravčového mäsa, a to z mnohých dôvodov – mäso je krásne krehké, jemne vláknité a veľmi chudé. Vychutnajte si jej delikátnu chuť a jemnú štruktúru a skúste upiecť náš recept.

Či už si vyberiete akúkoľvek veľkonočnú pečienku – tradičné jahňacie, kuracie či bravčovú panenku – urobíte tým spokojných nielen seba, ale aj svoju rodinu či priateľov, ktorí si na dobrote iste pochutnajú. Spríjemnite si veľkonočné sviatky a prevoňajte svoj domov chrumkavou masovou pečienkou. Prajeme dobré chutnanie!

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB12