Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Monitory 33" a väčšie

Monitor s 33" alebo väčšou uhlopriečkou je vhodný do kancelárie, na hranie hier, na komerčné či grafické účely, ale aj ako univerzálny monitor do domácnosti.

Pokračovať
Spresniť parametre
326 položiek

Monitory 33" a väčšie

Ako vybrať správny LCD monitor

Klasickým CRT monitorom s vákuovými obrazovkami definitívne odzvonilo. Je najvyšší čas prestať si kaziť oči a vybrať nový LCD monitor. Tu nájdete niekoľko tipov, určite si medzi nimi vyberte ten najoptimálnejší pre vás!

Prvým kritériom je veľkosť uhlopriečky. V dnešnej ponuke nájdete pestrý výber rozmerov. Veľkosť monitorov sa označuje v palcoch (1 palec zodpovedá 2,54 cm) a vybrať si štandardne môžete od 10" - 30", najpoužívanejšie sú 17", 19" a 22" LCD monitory.

Chcete širokouhlý displej, alebo klasickú koncepciu 4:3? Cenovo výhodnejší je širokouhlý variant, ktorý dobre vyhovie pri púšťaní filmov, hraní hier aj surfovaní po internete. Na kancelársku prácu postačia 17 a 19-palcové LCD s klasickým pomerom strán. LCD monitory majú povrchové úpravy displeja - matnú alebo lesklú. Lesklý povrch zlepší farebný kontrast, čitateľnosť však niekedy zhoršuje odraz svetla alebo slnka.

Kvalitu monitora neurčuje iba údaj, ktorý uvádza počet (rozlíšenie) obrazových bodov (pixelov) zobrazujúcich sa na LCD paneli. S kvalitou obrazu súvisí aj veľkosť bodu, čiže raster. Ak porovnáme väčší a menší monitor rovnakého rozlíšenia, zistíme, že ten s väčšou uhlopriečkou má pri rovnakom rozlíšení hrubší obraz. Túto vlastnosť upraví vyhladzovanie fontov (písiem), integrované do väčšiny operačných systémov. Rozlíšenie je nutné správne nastaviť, každý monitor má tzv. prirodzené - natívne rozlíšenie, v ktorom je obraz najostrejší a najkvalitnejší.

Odozva - údaj v ms (milisekundách), určuje, ako rýchlo sa dokáže prekresľovať obraz na monitore. Vo všeobecnosti platí, že čím je odozva kratšia, tým lepšie. Jas udáva hodnotu svietivosti a kontrast schopnosť zobraziť sýtu čiernu a jasnú bielu. Čím vyššia hodnota, tým bude čierna čiernejšia a biela belšia.

Okrem základného analógového vstupu s označením D-SUB by každý nový monitor mal obsahovať aj vstup digitálny DVI. Niektoré modely ponúkajú aj viac ako jeden DVI vstup alebo HDMI konektor. Než si vyberiete konkrétny monitor, nezabudnite sa pozrieť, akými výstupmi disponuje vaša grafická karta.

Odporúčanie: zvoľte radšej väčšiu ako menšiu uhlopriečku, aby ste neskôr neľutovali. Zamerajte sa na modely s vyšším rozlíšením, kratšou dobou odozvy, väčšou svietivosťou a kontrastom. Voľte radšej známych výrobcov a skontrolujte, či má vybraný model DVI/HDMI vstup/y.

Už nepredávame

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB04