Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Husitská epopej VI

Audiokniha
5 20 hodnotení
12,90 €

Husitská epopej VI

Šiesty diel ságy o udalostiach slávnej aj pohnutej doby 15. storočia v Českom kráľovstve

Sága rozpráva o udalostiach slávnej aj pohnutej doby 15. storočia v Českom kráľovstve. Snáď žiadna iná historická epocha našich dejín nie je vo všeobecných predstavách tak kontroverzná ako práve husitstvo. Tá doba je pre dejepisné líčenia o to zložitejšia, že obe strany, katolícka aj kališnícka, mali svojím spôsobom pravdu, ale obe súčasne páchali bezprávie. Snáď prvýkrát sa v našej literatúre objavuje dielo, ktoré sa odohráva v oboch znepriatelených táboroch bez toho, aby jedno uprednostňovalo pred druhým. Snaží sa postihnúť dôvody, prečo sa chudobní postavili proti bohatým, prostí proti vzdelaným, Česi proti Nemcom, a ako dopadol stret rozumných s fanatikmi.
Historicky verne popisované udalosti tvoria kulisu čítavého a napínavého príbehu rozvetvenej rodiny Prokopa, ktorej príslušníkov postaví neúprosný osud proti sebe. Predposledný diel celej ságy predstavuje roky, kedy bol český kráľ Jiří z Poděbrad na vrchole svojej moci. Práve v tom čase sa mu podarilo zlomiť odpor vedľajších krajín Koruny českej. Lenže posilňovanie moci panovníka, ktorý si v očiach zvyšku Európy niesol ciachu kacírov, znamenalo aj zosilnenie tlaku proti nemu. V prostredí boja a intríg postupne umierajú príslušníci druhej generácie rodu Prokopa a na ich miesto nastupujú deti a vnuci.

Vlastimil Vondruška

Kladniansky rodák po absolvovaní gymnázia vyštudoval odbor histórie a etnografie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, vedeckú ašpirantúru v Československej akadémii vied ukončil v roku 1982. Od roku 2009 sa venuje výhradne spisovateľskej činnosti. Doteraz publikoval viac ako 50 vedeckých štúdií a článkov o dejinách hmotnej kultúry, 20 kníh vedeckých a populárno náučných (niektoré náučné spoločne s manželkou Alenou), viac ako 40 historických románov pre dospelých a niekoľko kníh pre mládež.
Podľa oficiálnych štatistík Národnej knižnice v Prahe je naším najčítanejším domácim aj zahraničným autorom za roky 2011 – 2015. Okrem literárnej tvorby je tiež autorom dvoch divadelných hier a filmu Jménem krále, vystupoval v relácii Příběhy a písničky ze středověku a spolupracuje s Českým rozhlasom. Za svoje dielo bol ocenený Zlatou stuhou IBBY, cenou knihovníkov SUK a získal 7 cien čitateľov nakladateľstva MOBA. V Tympane vydáva audioknižnú ságu Přemyslovská epopej, Husitská epopej a cykly Hříšní lidé království českého a Letopisy královské komory. Okrem literatúry sa rád venuje cestovaniu, fotografovaniu, štiepaniu dreva a svojmu psovi.

Jan Hyhlík

Hlásateľ, herec a dablér Jan Hyhlík vyštudoval vo svojej rodnej Prahe divadelnú fakultu AMU. Vystriedal divadlá v Hradci Králové, Kolíne, Brne, Prahe a Pardubiciach. Externe spolupracuje od roku 1995 s Českým Rozhlasom 3 Vltava a zhruba rovnaký čas číta knihy pre Knižnicu a tlačiareň pre nevidiacich Karla Emanuela Macana, kde vytvoril už cez 150 audiokníh. Tympanum v jeho interpretácii vydalo audioknihu Poutnik: Mágův deník, ságy Vlastimila Vondrušky Přemyslovská epopej a Husitská epopej, detektívní cyklus Hříšní lidé království českého a šesť titulů Fredericka Forsytha.

Parametre a špecifikácia

Audio

Délka 28:24:43

Autor

Autor Vlastimil Vondruška
Interpret Jan Hyhlík

Podrobnosti

Veľkosť 128 kbps 1 802 MB
Kategorie Audioknihy, Česká literatura, Dejiny a história, Detektívky, thrillery
Série Husitská epopej (audio)
Diel série 6
Jazyk Česky
Kód:  AK1A877

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB12