Obnoviť stránku

Husiti

Film
3,5 2 hodnotení

Husiti

Čo ak sa kľúčová pasáž čaských dejín odohrala úplne inak, ako sa nám to snažia nahovoriť učebnice dejepisu? Čo ak sa Majster Ján Hus v Kostnici ani neohrial, nieto ešte aby zhorel? Čo ak mal Ján Žižka viac než len jedno zdravé oko? Animovaná komédia od režiséra Pavla Koutského hravo borí mýty o husitskej ére, keď na piedestál histórie miesto kazateľa a vojvodcu stavia dvoch neskutočných babrákov, ktorí sa proti svojej vôli stali hrdinami svojej doby. Len to nikto nevie. Mlhoš je nemajetný šľachtic a Záboj chudobný odjakživa. V jednej pražskej krčme ich dala dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíľu utiecť pred vlastnými problémami (hlavne so ženami).

Ako ideálnych pešiakmi pre svoju rafinovanú šachovú partiu si ich vyberie Čeněk z Vartemberka, najvyšší český kastelán, ktorý zručne lavíruje medzi panovníkmi Václavom IV. a Žigmundom (hoci bratia, z hĺbky duše sa nenávidia), aby z toho mal on sám čo najväčší prospech. Keď najme Mlhoša a Záboja, aby zaviezli kacírskeho kazateľa Jána Husa na kostnický koncil, netuší, že tým naštartuje lavínu, ktorá nakoniec možno zmetie aj jeho. Mlhoš a Záboj totiž nie sú schopní splniť ani tú najmenšiu úlohu, čo kompenzujú typicky českou prefíkanosťou a umením strelenej improvizácie, ktoré zásadnou mierou ovplyvnia priebeh a výsledok husitských vojen. Hus, Žižka a vlastne aj celé dejiny sa majú na čo tešiť.

Jeden z najlepších českých animátorov súčasnosti Pavel Koutský tvrdí, že len sebavedomý národ si môže robiť srandu z vlastných dejín. V tom mu usilovne pomáhajú skvelí herci dabující jednotlivé postavy. Jiří Lábus a Oldřich Kaiser sa po čase spoločne zišli pred jedným mikrofónom ako Záboj a Mlhoš, okrem nich budeme počuť aj Viktora Preissa, Jána Přeučila, Marka Ebena alebo Marthu Issovú. Husiti sú hravá komédia plná fórov, gagov a pesničiek, ktorá poteší diváka každého veku. Okrem historikov.

Parametre a špecifikácia

Základný

Dĺžka ukážky filmu 527
Kvalita SD (576p)
Rok vydania 2013
Scénar Pavel Koutský
Žáner Animované, Komédie

Réžia

Réžia Pavel Koutský

Herci

Hrajú Jiří Lábus, Martha Issová, Oldřich Kaiser, Viktor Preiss

Dĺžka

Dĺžka 85 min

Produkcia

Produkcia ČR
Kód:  AVCA0019

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06