Obnoviť stránku

Faktomluva

Audiokniha
4,9 63 hodnotení
16,90 €

Faktomluva

10 dôvodov, prečo sa mýlime v pohľade na svet - a prečo sú veci lepšie, než vyzerajú

Kniha tak dôležitá pre pochopenie sveta, že ju Bill Gates daroval všetkým americkým vysokoškolským absolventom roku 2018. Kniha odhaľujúce našu absolútnu neznalosť súčasného stavu - zázrakov ľudského pokroku v tvrdých dátach. Kniha, ktorá je vaším novým antidepresívom vo svete, kde sa zdanlivo nemožné stáva možným.
Faktomluva: úlevný zvyk tvořit si pouze takové názory, pro které máte silná podpůrná fakta.
Keď majú ľudia odpovedať na jednoduché otázky o stave sveta - napríklad či ubúda extrémnej chudoby, aká je na Zemi priemerná dĺžka života alebo o počte násilných trestných činov - volí systematicky zlé odpovede. Tak zlé, že keby mali úplne náhodne zodpovedať šimpanzy, dosiahnu lepšie výsledky ako učitelia, investiční bankári aj nositelia Nobelovej ceny.
"Táto kniha je posledná bitkou v mojom celoživotnom poslanie - v boji proti ničivé globálny nevedomosti. V predchádzajúcich bitkách som sa vyzbrojil rozsiahlymi dátovými súbormi, šikovným softvérom, energickým štýlom prednášok a švédskym bajonetom. Nestačilo to. Dúfam ale, že táto kniha svoj účel splní. "- Hans Rosling, február 2017.
Hans Rosling, lekár, štatistík a populizátor vedy, ponúka vysvetlenie tohto prekvapivého javu. Popisuje desať inštinktov - nevedomých, ale predvídateľných myšlienkových skreslenia, ktoré ovplyvňujú naše názory na okolitý svet. Napríklad inštinkt priepasti - máme sklon rozdeľovať svet na zásadne odlišné tábory, negativity - viac si všímame javov zlých ako dobrých, ale aj urgentnosti - pocit "teraz, alebo nikdy" nás vedie k unáhleným rozhodnutiam, či inštinkt obviňovanie - úľavu nám prináša hľadanie vinníka, nie príčiny. Sústredíme Ak sa na fakty, zistíme, že svet ako celok je na tom oveľa lepšie, než si myslíme. A že sa navyše rýchlo zlepšuje. Neznamená to, že neexistujú vážne problémy a riziká, ktoré ľudstvo ohrozujú. Spoznáme Ak však svoje klamné inštinkty, dokážeme sa na problémy pozerať na základe faktov a venovať sa riešeniu toho, čo je naozaj dôležité.
inšpirujúcaFaktomluva, protknutá napínavými i dojemnými příběhy ze života autora, je zásadní knihou, která nejenže změní způsob vašeho hodnocení světa, vybaví do boje s ničivou nevědomostí, ale vybaví vás i schopností správně reagovat na všechny budoucí výzvy.

Napsali o knize Faktomluva

"Tri minúty s Hansom Rosling zmení váš názor na svet."

Nature

"Jedna z najdôležitejších kníh, ktoré som kedy čítal - nepostrádateľný návod, ako jasne premýšľať o svete."

Bill Gates

"Nádherné ... Roslingův talent prednášať a vášeň pre štatistiku sa snúbi na každej stránke. Kto iný by demonštroval ľudský pokrok pomocou grafu, počet gitár na obyvateľa '? "

Financial Times

"V rukách Hansa Rosling začínajú dáta spievať. Globálne trendy týkajúce sa zdravia a ekonomiky získavajú živé farby. A širší obraz globálneho rozvoja - s niektorými prekvapivo dobrými správami - zrazu nadobúda ostrých rysov. "

TED

"Nádejeplnom kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto podliehanie vrodeným biasům."

Barack Obama

Hans Rosling

Hans Rosling (1948-2017) bol švédskym lekárom, štatistík, verejne činným vedcom a nadšeným prehĺtací mečov. V mladosti pracoval ako lekár v afrických krajinách, potom pôsobil ako profesor medzinárodného zdravia na Karolinska Institut, ako poradca Svetovej zdravotníckej organizácie a UNICEFu. Spoluzaložil nadáciu Gapminder popularizujúcich fakty o stave sveta. Roslingova fenomenálne vystúpenie na TEDe majú cez tridsať päť miliónov zhliadnutí a časopis Time ho zaradil medzi sto najvplyvnejších svetových osobností. Posledný rok svojho života venoval napísaniu tejto knihy.

Ola Rosling a Anna Roslingová Rönnlundová, syn a nevesta Hansa Rosling, sú spoluzakladateľmi nadácie Gapminder. Ola pôsobil v rokoch 2005-2007 a od roku 2010 do súčasnosti ako jej riaditeľ. Spoločne s Annou vytvoril online nástroj pre tvorbu bublinových grafov, a keď ho odkúpil Google, stal sa Ola v Googlu vedúcim tímu pre verejné dáta, zatiaľ čo Anna prevzala funkciu hlavného UX dizajnéra. Za svoju prácu dostali niekoľko medzinárodných cien.

Parametre a špecifikácia

Audio

Délka 00:00:00

Autor

Autor Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Roslingová Rönnlundová
Interpret Borek Kapitančik

Podrobnosti

Veľkosť 128 kbps 481 MB
Kategorie Audioknihy, Literatúra faktu a publicistika, Osobný rozvoj, Populárne náučná, Zahraničná literatúra
Jazyk Česky
Kód:  AK1B147

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB01