Obnoviť stránku

Člověk proti zkáze

Film

Člověk proti zkáze

V roku 1989 nakrútil režisér Štefan Skalský film o posledných rokoch života Karla Čapka. Hoci je film poňatý ako rodinná dráma, v ktorom významné postavenie majú ľudské vzťahy, v jeho celkovom vyznení prevažuje rozmer spoločenský. Možno ho tiež nazvať Čapek proti skaze – proti nastupujúcemu fašizmu, proti ohrozeniu krehkých demokratických slobôd, proti neblahým povahám českej národnej povahy. Film je akousi mozaikou udalostí a vzťahov, ktoré na Karla Čapka pôsobili a ktoré sa mu v čase jeho choroby v horúčkovitých snoch a v spomienkach vracajú.
Spomína na dávnu lásku, na ženu Olgu, brata Josefa a sestru Helenu, ale tiež na priateľstvo s T.G. Masarykom. Veľkou hodnotou filmu je solídny a poctivý prístup autorov k téme, kedy Čapkova osobnosť je vystihnutá ako vo svojej veľkosti, tak v súvislostiach dobových. Presvedčivé je aj herecké stvárnenie – výkony Josefa Abrháma v hlavnej úlohe, Františka Řeháka ako Jozefa Čapka, Hany Maciuchové ako Olgy Scheinpflugové a Svätopluka Beneše v úlohe T.G. Masaryka.

Parametre a špecifikácia

Základný

Dĺžka ukážky filmu 0
Kvalita SD (576p)
Rok vydania 1989
Scénar Štěpán Skalský
Žáner Drama, Historický, Podľa skutočnej udalosti, Životopisný

Réžia

Réžia Jaromír Pleskot, Štěpán Skalský

Herci

Hrajú František Řehák, Hana Maciuchová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Věra Galatíková

Dĺžka

Dĺžka 89 min

Produkcia

Produkcia ČR
Kód:  AV00030

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB04