Kvalitný čierny čaj patrí medzi najobľúbenejšie čaje vôbec. Od ostatných druhov sa líši najmä výraznou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Šálka čierneho čaju vás ráno perfektne naštartuje do nového dňa a navyše obsahuje množstvo účinných látok, ktoré prispievajú k zdraviu. Ako sa vyrába čierny čaj a aké benefity prináša jeho konzumácia? Čítajte ďalej.
Tradičný čierny čaj dominuje na európskom trhu už niekoľko stoviek rokov. Vďaka dlhému procesu oxidácie (fermentácie) si ako jediný po dlhých cestách na lodi zachovával svoju arómu a chuť. Medzi najznámejších dovozcov patrí India, Čína, Japonsko alebo Srí Lanka, pričom vo východnej Ázii je kvôli svojej farbe nazývaný ako červený čaj.
Ako sa vyrába čierny čaj?
Čierny čaj je získavaný z listov čajovníka čínskeho (Camellia sinensis). Jeho výroba sa vyznačuje dlhým oxidačným procesom, pre ktorý je kľúčové mechanické poškodenie lístkov, aby sa z nich uvoľnila bunková šťava. Potom sú listy sušené, aby sa zabránilo ďalšej oxidácii, a následne roztriedené podľa svojej veľkosti alebo iných kritérií.
Práve vďaka spôsobu výroby má čierny čaj oveľa silnejšiu vôňu ako iné, menej oxidované čaje. Vyznačuje sa svojou príjemne trpkou a mierne horkou chuťou.
Čierny čaj a jeho zloženie
Čierny čaj je bohatý na obsah prírodných povzbudzujúcich látok – najmä kofeínu (v čaji sa tejto látke hovorí teín) a účinných látok, ktoré prispievajú k posilneniu obranyschopnosti – oxidantov. Ďalej obsahuje aj vitamíny C, B, E a K, minerály ako meď, vápnik, draslík alebo železo, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, stopové prvky a mnoho ďalších.
Čierny čaj a jeho povzbudzujúce a antioxidačné účinky
V porovnaní so zeleným či bielym čajom si v jednej šálke vychutnáte približne 40 mg kofeínu, ktorý naštartuje vaše telo a myseľ – povzbudí váš nervový systém, pľúca aj srdce, zmierni únavu, zlepší sústredenie a stimuluje metabolizmus. Nielen čierny čaj, ale všeobecne čaje, sú známe svojim vysokým obsahom antioxidantov, najmä flavoidov, ktoré neutralizujú škodlivý vplyv voľných radikálov a posilňujú tak obranyschopnosť organizmu, čo oceníte nielen v období zimy.
i
Má čierny čaj negatívne účinky na zdravie?
Všetkého veľa škodí – vedľajšie účinky veľkej dávky kofeínu môžu spôsobiť problémy so spánkom, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak či nepravidelný srdcový tep. Z tohto dôvodu sa neodporúča konzumovať viac ako 4 – 5 šálok čierneho čaju denne a vo večerných hodinách.
Vreckový alebo sypaný čierny čaj?
Pokiaľ si chcete vychutnať šálku vybraného čierneho čaju, máte na výber z dvoch variantov – porciovaný alebo sypaný čierny čaj. Ak si potrpíte na kvalitu, lístky, pôvod aj druhy, tak vás sypané čaje uspokoja oveľa viac. Navyše bývajú o niečo čerstvejšie, zachovávajú si éterické oleje aj arómu a môžete z nich pripraviť hneď niekoľko nálevov. Podľa veľkosti lístkov sa sypané čierne čaje delia na listové, zlomkové, drvené a práškové.
Porciovaný čierny čaj (vreckový) však nemusí byť v zásade horší. Stačí, keď si vyberiete kvalitný druh a uprednostníte hodvábne vrecká, ktoré lepšie uchovávajú chuť aj arómu. V tomto prípade si však rovnako ako za sypaný čierny čaj priplatíte.
Ktorý čierny čaj je teda najlepší?
Veľmi obľúbené sú čierne čaje zo Srí Lanky, kde sa pestujú populárne cejlónske čaje. Z indických čiernych čajov sú potom najznámejšie Assam a Darjeeling. Špecialistami na servírovanie čierneho čaju na raňajky sú aj Angličania, preto máte na výber aj mnoho ich značiek. Ak si stále neviete rady, pozrite si najpredávanejšie čierne čaje.
Čierny čaj v plechovej krabičke
Čierny čaj v darčekovom balení
i
Čierny sypaný čaj v plechovke a darčekové balenie
Pri výbere si dajte naozaj záležať a urobte si radosť napríklad čiernym sypaným čajom v plechovke, v ktorej môžete uchovávať aj ďalšie zakúpené čaje. Pokiaľ chcete urobiť radosť svojim blízkym, kúpte im prémiovú darčekovú kolekciu s výberom najobľúbenejších príchutí.
Ako jednoducho pripraviť čierny čaj?
Pripraviť čierny čaj nie je vôbec zložité. Na bežnú prípravu vám postačí čajové sitko alebo kanvička s filtrom. Poprípade sa vám bude hodiť druhá kanvica na servírovanie. Do klasickej kanvice nasypte 3 – 4 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Voda by mala dosahovať teplotu tesne pod bodom varu. Čierny čaj sa lúhuje zvyčajne 3 až 6 minút, pri príprave však dodržujte pokyny na obale výrobku.
Hotový čierny čaj si môžete dochutiť cukrom, mliekom alebo medom a citrónom. Ak si hodláte užiť všetky jeho tóny v čistej podobe, pite ho bez ďalších prísad.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.