Green Rooibos Matcha Cango je nápoj inšpirovaný japonskou úpravou čaju Matcha, ktorého popularita obzvlášť v posledných rokoch skutočne raketovo rastie. A nie je sa čomu diviť, veď skvele chutí, dá sa piť teplý aj studený, má veľa zdraviu prospešných vitamínov a minerálov a v neposlednom rade je úplne bez kofeínu, takže ho môžu piť aj deti. Napriek tomu, že sa rooibos niekedy označuje ako „červený čaj“ a mnoho ľudí ho za čaj skutočne považuje, v skutočnosti sa v pravom slova zmysle o čaj vôbec nejedná. Rooibos sa totiž pripravuje z lístkov kríka čajovke kapského (lat. Aspalathus linearis), ktoré sa po zbere nadrtia na špeciálne navrhnutých japonských žulových kamenných mlynoch a buď prejdú oxidáciou (potom hovoríme o červenom rooibose), alebo sa ako zelený rooibos predávajú neoxidované. Príprava sypaného čaju rooibos matcha je naozaj jednoduchá a zaberie vám iba pár minút.
Jednu porciu rooibosu (cca 15 g), ľahko vysypete do uzatvárateľnej fľaše, prilejete 1 l vody a potom stačí len pretrepať. Na zahriatie je najlepšie zaliať rooibos vodou do 70 ° C, naopak studený rooibos osvieži a doplní váš pitný režim. Rooibos má sladkastú chuť pripomínajúcu karamel alebo oriešky. Aj tak si ho ale môžete dochutiť šťavou z ovocia alebo sirupom podľa vašej chuti. Rooibos je to vytrvalá rastlina s jemne ihličkovitými listami, dorastajúca do výšky 1 metra. Pôvodom z cedarbergskej oblasti v západo-kapskej časti Južnej Afriky. Predmetom použitia je vňať, zbieraná odrezávaním asi 35 cm nad zemou (Herba aspalathi – Rooibos). Čaj sa fermentuje, podobne ako čierny čaj (alebo červený). Čaj Rooibos obsahuje kvalitné triesloviny (4,5 až 6% proti 8 až 15% v čiernom čaji) a veľké množstvo stopových prvkov a minerálov - železo, meď, zinok, horčík, mangán, draslík, vápnik, fluór, molybdén a ďalšie. Ďalej nachádzame látku zvláštnej chemickej povahy, zvanú aspalathin, veľké množstvo flavonoidov, organické kyseliny, vitamín C a množstvo iných látok, ktorých výskumy pokračujú. Rooibos je svojou pôsobnosťou na rozmedzí medzi produktmi potravinárskymi a liečivými. Nie sú známe žiadne kontraindikácie ani vážnejšie nežiaduce účinky po jej podaní. Preto je vhodná aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Neobsahuje kofeín ani jeho deriváty.
História čajovníkovke Rooibos začína rokom 1804, kedy Žid Benjamin Ginsberg presvedčil kapské Búry, aby zbierali vňať divoko rastúcich bylín. Neskôr ich začali pestovať. Pôvodná „technológia“ zberu, sušenia a prípravy čajovníka pochádza od juhoafrických domorodcov, zrejme priamo od Masajov. Prvý zber sa vykonáva druhým rokom. Čajová surovina je po zbere podrobená fermentácii a potom je pasterizovaná. Čaj je obľúbený v USA, Nemecku, Švajčiarsku a v poslednej dobe prenikol dokonca aj do Japonska.
zelený rooibos (veľmi jemne mletý)
Kód: | FOODaaa0094 |
Záruka: | 24 mesiacov |
Produktové číslo: | 00131 |