Ak si chcete uľahčiť prácu v kuchyni, krájač na chlieb je pre vás ten pravý kuchynský pomocník. Na čo sa pri výbere zamerať? Oplatí sa krájač na chlieb ručný alebo radšej elektrický? Poradíme vám.
Krájač chleba nielenže uľahčí prácu a šetrí čas, ale zabezpečí aj úplne precízne krájanie potravín na presné plátky. Krájač na chlieb je primárne určený na krájanie chleba a pečiva. Možno ho ale využiť aj na krájanie knedlí, mäsa, zeleniny, syrov alebo salámy.
i
Aký kotúč by mal mať krájač chleba?
Pri krájačoch chleba sa najčastejšie stretnete s dvoma typmi kotúčov. Prvý typ disponuje hladkým ostrím, druhý má ostrie ozubené. Hladký kotúč je vhodný na krájanie veľmi tenkých plátkov, skvele poslúži pri krájaní údenín, tvrdých syrov a zeleniny. Ozubené kotúče sa využívajú najmä na krájanie pečiva, zvládnu ale aj nárezy, šunku a tvrdé syry.
Ako vybrať krájač chleba?
Pred nákupom si ujasnite, ako plánujete krájač chleba využívať, či len na krájanie pečiva, alebo aj iných potravín. Podľa toho sa pri výbere zamerajte na možnú hrúbku rezu a ďalšie funkcie, ktoré pri krájaní viacerých druhov potravín určite oceníte. Potom sa pozrite na vzhľad, kvalitu materiálu krájača a jeho prípadnú spotrebu.
Neviete, ktorý kuchynský krájač na chlieb bude slúžiť najlepšie vašim potrebám? Rozhodnúť sa vám pomôžu recenzie a testy priamo od našich zákazníkov. V sekcii kuchynský krájač testy a recenzie nájdete všetky informácie, ktoré potrebujete k správnemu výberu.
Krájač na chlieb a jeho príkon
Vďaka príkonu zistíte, aké náklady na energiu bude mať váš nový elektrický krájač na chlieb. Príkon krájača sa pohybuje najčastejšie od 140 W do 200 W. Čím nižší príkon, tým bude spotreba pomocníka nižšia. Spotreba energie pri krájačoch chleba býva však stále oproti ostatným kuchynským spotrebičom takmer zanedbateľná. Na trhu nájde aj krájač na chlieb mechanický, ktorý na svoju prevádzku žiadnu elektrickú energiu nepotrebuje.
i
Pokiaľ chcete profesionálny krájač na chlieb s radom ďalších funkcií, ako napríklad reguláciou otáčok, je potrebné počítať aj s väčším príkonom.
Krájač chleba a jeho materiál
V prípade materiálu sa zaujímajte v prvom rade o zdravotnú neškodnosť, pretože krájače prichádzajú s potravinami do priameho styku. Nože, kotúče aj strúhadlá by mali byť vyrobené z nerezovej ocele. Je podstatná aj kvalita materiálu, z ktorého je vyrobené samotné telo krájača. Nebojte sa priplatiť za použitie kvalitných plastov, alebo za celonerezové vyhotovenie, ktoré okrem lepšieho vzhľadu ponúkne často aj dlhšiu životnosť.
Pri plastových modeloch oceníte nižšiu obstarávaciu cenu a hmotnosť. Často bývajú skladateľné, ušetríte tak aj miesto v kuchyni.
Celonerezové krájače sú ťažšie, ponúkajú však zdravotnú neškodnosť, dlhú životnosť a zaujímavý dizajn.
Krájací kotúč
Rezací kotúč je najdôležitejšou časťou krájača na chlieb. Závisí pri ňom najmä od kvality ostria a jeho nabrúsenia. Materiálom, z ktorého je kotúč vyrobený, by mala byť ideálne zdravotne neškodná oceľ. Kotúče najčastejšie nájdete v dvoch priemeroch – 170 mm a 190 mm. Väčší priemer je vhodný na krájanie väčších surovín, napríklad väčších bochníkov chleba či mäsa.
Hrúbka rezu krájača chleba
Hrúbka rezu určuje ako hrubé alebo naopak tenké plátky je krájač chleba schopný ukrojiť. Niektoré typy krájačov umožňujú len jednu hrúbku rezu, avšak väčšina disponuje určitým rozsahom. Hrúbka rezu býva v rozsahu od 1 do 20 mm. Čím väčší rozsah prístroj ponúka, tým variabilnejšie je jeho použitie.
Ak je krájač na chlieb a salámu schopný ukrojiť plátok so silou 2 centimetre, môžete ho využívať aj na krájanie mäsa. Naopak, úzky rez oceníte pri príprave pochutinových syrových či udeninových tanierov.
Krájač na chlieb a jeho bezpečnosť
Ak vyberáte krájač na chlieb, vezmite do úvahy aj bezpečnosť samotného prístroja. Pre najväčšiu mieru bezpečnosti by mal spotrebič disponovať bezpečnostným spínačom s poistkou, bezpečnostným odnímateľným krytom, funkciou automatického vypnutia, chráničom prstov a pogumovanými nohami, pomáhajúcimi lepšej stabilite. Bezpečnostný spínač s dvojitou poistkou ocenia najmä ľudia s malými deťmi. Vďaka týmto funkciám môžete predísť nechceným úrazom.
Veľmi praktickým príslušenstvom pri krájačoch chleba býva tácka na nakrájané potraviny. Tú oceníte najmä preto, že nemusíte zháňať inú vhodnú tácku alebo podložku, na ktorú by práve odkrojené potraviny mohli padať.
Ručný vs. elektrický krájač na chlieb
Ručný krájač na chlieb, ako už z názvu spotrebiča vypovedá, je poháňaný fyzickou silou. Ručný krájač obsahuje kľučku, ktorá keď ňou otáčate, poháňa krájací kotúč. Vhodným spotrebičom, napríklad na chalupy, je krájač na chlieb mechanický. Oceníte najmä jeho cenovú dostupnosť.
Elektrický krájač na chlieb všetko zvláda elektricky. Pri tomto type sú najväčšou výhodou bezpečnostné prvky, ktorými disponuje, ale tiež vás určite poteší jeho výkon, rýchlosť a možnosti krájania, ktoré mnohokrát ponúka. Nevýhodou elektrického krájača na chlieb býva jeho cena a vyššia hmotnosť.
Ručný krájač na chlieb
Elektrický krájač na chlieb
i
Ako sa starať o krájač chleba?
Ako o každý kuchynský spotrebič, aj krájač chleba vyžaduje občasnú starostlivosť. Našťastie údržba nie je veľmi náročná, krájací kotúč stačí po použití utrieť vlhkou handričkou, pri väčšom znečistení ho možno umyť pod tečúcou vodou. Po krájaní pečiva je dobré zbaviť povrch krájača omrviniek. Čo sa týka brúsenia kotúčov, odporúčame zveriť brúsenie, najmä zúbkovaných kotúčov, do rúk odborníkov.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.