Kastról patrí spolu s hrncom medzi absolútny základ kuchynského vybavenia. S jeho pomocou môžete pripravovať tie najlahodnejšie jedlá ako na platni, tak často aj v rúre. Ako vybrať ten najvhodnejší kastról? Aký materiál zvoliť? Vyberte si ten najlepší kastról podľa vašich potrieb. Poradíme vám.
Rozdiel medzi kastrólom a hrncom nie je príliš veľký, avšak vedieť ich navzájom rozlíšiť určite nie je na škodu. Najvýraznejší rozdiel je výška riadu. Základným rozpoznávacím znakom kastróla je výška nižšia ako polomer. Kastról je teda oproti hrncu menší a má širší priemer. Hodí sa viac na väčšie platničky a vďaka svojej dispozícii zaistí rýchlejšie a rovnomerné ohriatie pripravovaného pokrmu. Rovnako ako hrniec, kastról má dve uši na uchopenie. Oproti tomu rajnica je od hrnca či kastróla rozpoznateľná na prvý pohľad, a to vďaka dlhej rukoväti.
Kastról
Hrniec
Rajnica
i
Pri nákupe kastróla zvážte aj kúpu pokrievky, pokiaľ už nie je súčasťou. Vďaka pokrievke bude vaše varenie efektívnejšie, ušetríte vlastnú energiu aj čas. Navyše pod pokrievkou dokážete udržať viac vlhkosti, čo urobí pokrmy šťavnatejšími.
Na čo si dať pozor pri nákupe kastróla?
Pri výbere nového riadu sa riaďte sprvu tým, na akom type sporáku sa chystáte riad využívať. Ďalšími ťažiskovými parametrami pri výbere je výška a priemer kastróla. Vhodné je tiež zamyslieť sa nad tým, či chcete riad využívať aj na prípravu pokrmov v rúre alebo mikrovlnke. Na prípravu pokrmov v rúre dbajte na to, aby bol materiál hrnca odolný voči vysokým teplotám. Uľahčiť varenie vám potom môžu nepriľnavé povrchy ako je smalt alebo titán. Ak máte umývačku, je vhodné riešiť aj otázku, či je kastról možné umývať v umývačke.
Typ sporáka, na ktorom budete kastról využívať
Aby riad fungoval na indukčnej varnej doske je potrebné aby bol feromagnetický. Pri plynovom sporáku si dajte pozor na plastové úchytky, ktoré by sa mohli žiarom poškodiť. Na sklokeramickú dosku je váš výber kastrólov takmer neobmedzený.
Aký materiál kastróla vybrať?
Materiál, z ktorého je kastról vyrobený, ovplyvňuje čas varenia, kvalitu pripravených pokrmov a v neposlednom rade aj náročnosť čistenia a celkovej starostlivosti. Pozrite sa na výhody a nevýhody najčastejších materiálov, z ktorých sa kastról vyrába.
Liatinový kastról skvele drží teplo
Liatinový riad využívali už naše babičky a dobre vedeli prečo. Vďaka svojej akumulačnej schopnosti dokáže liatina ušetriť veľa energie. Nevýhodou liatinových kastrólov býva vyššia váha.
Vďaka akumulačnej schopnosti skvele drží teplo.
Vhodný na všetky typy sporákov.
Odolný voči poškriabaniu.
So smaltovou úpravou vhodný do umývačky.
Vyššia cena.
Vyššia váha.
Teflónový kastról zaistí varenie bez pripálenia
Najčastejšie sa objavuje na vnútornom povrchu kastrólov, hrncov a panvíc. Vďaka teflónovej antiadhéznej úprave môžete pripravovať pokrmy s minimálnym množstvom oleja a bez pripaľovania. Vďaka tomu ani umývanie nebýva nijako náročné. Hodí sa na plynové, sklokeramické aj elektrické varné dosky.
Vďaka akumulačnej schopnosti skvele drží teplo.
Vhodný na všetky typy sporákov.
Umožňuje variť s minimálnym množstvom oleja bez pripálenia.
Veľmi dlhá životnosť.
So smaltovou úpravou vhodný do umývačky.
Je potrebné šetrnejšie zaobchádzanie.
Nerezový kastról je odolný voči poškodeniu aj vysokým teplotám
Nerez je asi najčastejšie využívaným materiálom na kuchynský riad. Zvláda vysoké teploty aj nárazy. Pozor si však dajte na kvalitu, ktorá býva veľmi odlišná. Všeobecne platí, že kastróly zo silnejšieho materiálu bývajú kvalitnejšie, jedlo by sa na nich nemalo pripaľovať. Voľte kastról so sendvičovým dnom, ktoré by malo udržiavať stálu teplotu.
Pomer cena/kvalita.
Vhodný na všetky typy sporákov.
Odolný voči poškriabaniu.
Vhodný do umývačky.
Neviaže pachy.
Náročnejšie čistenie v prípade pripálenia.
Nie je nepriľnavý, počas prípravy je potrebné používať tuk.
Kastról smaltový – tradičný materiál
Smalt je zdravotne neškodný a trvanlivý materiál. Nevýhodou býva jeho krehkosť a potreba sa vyvarovať prudkej zmene teplôt. Kastról zo smaltu vyžaduje väčšiu starostlivosť pri použití, avšak dokáže uľahčiť varenie vďaka svojej nepriľnavosti.
Nízka cena.
Atraktívny dizajn.
Má vysokú protikoróznu odolnosť.
Vhodný do umývačky.
Dlho udržuje teplotu.
Krehký materiál.
Pomalšie sa nahrieva.
Je potrebné sa vyvarovať extrémnym zmenám teplôt.
Titánový kastról – spoľahlivá a bezchybná voľba
Titan je známy svoju odolnosťou, navyše sa vyznačuje aj nepriľnavosťou a extrémnou vodivosťou, vďaka ktorej sú pokrmy pripravené rýchlejšie.
Nepriľnavosť.
Veľmi rýchle rozpálenie.
Vysoká odolnosť voči poškriabaniu.
Dlhá životnosť.
Vyššia cena.
Medený kastról
Meď výborne vedie teplo, riad sa vďaka nej rýchlo a rovnomerne zahreje. Navyše medený kastról skvele vyzerá a bude nielen užitočným pomocníkom, ale aj štýlovým doplnkom vašej kuchyne.
Skvelé tepelné vlastnosti.
Atraktívny dizajn.
Odolný voči poškriabaniu.
Vyššia cena.
Nemožno využiť na indukciu.
Nevhodný do umývačky.
i
Pokiaľ varíte na plynovom sporáku, pri výbere kastróla vezmite do úvahy aj veľkosť horáka, na ktorom sa chystáte kastról používať. V prípade väčšieho rozmeru horáka než priemeru kastróla, môže dochádzať k opáleniu strán a tým poškodeniu jeho plášťa.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.