Obnoviť stránku

Hoří, má panenko

Film
5 4 hodnotení

Hoří, má panenko

Autorom námetu a scenára je známa a osvedčená trojka Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Modelový prieskum českého malomeštiactva vo vypuklom zrkadle zvýrazňujúcom krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty a plytké svedomie, sa odohráva na pozadí hasičského bálu. V karikovaní a pranierovaní českej národnej povahy sú režisér Forman a kameraman Miroslav Ondříček doslova neľútostní. Komédia sa čoskoro mení v tragickú frašku s citom pre detail, gesto a dialóg. V zobrazení požiarnického plesu sa spájajú groteskné gagy s nekompromisným odhalením ľudskej prízemnosti a tuposti. Mravný stav spoločnosti sa tu zrkadlí predovšetkým v postavách starých ľudí, obetí organizačných zmätkov, živelných katastrof a hlúposti svojich blížnych, ktorí svoju nekultúrnosť a neslobodu považujú za normálnu.
Prvý Formanov farebný film bol opäť obsadený nehercami známymi z predchádzajúcich filmov (za všetkých menujme Jana Vostrčila v úlohe predsedu plesového výboru a Miladu Ježkovú ako ženu strážiacu tombolu). Upotenú atmosféru dedinskej tancovačky podčiarkujú dychovkové coververzie súdobých beatových hitov, napr. Hviezdy na vŕbe či From Me To You od Beatles. Hovorová reč predstavuje katalóg komunikačných defektov, zvlášť keď sa postavy snažia byť oficiálne. Pamflet o spoločnosti, v ktorej prestávajú fungovať kamufláže, ale nie je si schopná priznať pravý stav vecí, sa vtedy stal synonymom spoločensky podvratného filmového cynizmu - proti filmu napríklad úplne oficiálne protestovali českí hasiči. Taliansky koproducent snímky Carlo Ponti sa dokonca diela zriekol a žiadal späť vložený kapitál. Finančný tŕň z režisérovej päty nakoniec vytrhol francúzsky producent Claude Berri, ktorý uhradil chýbajúcu čiastku. Ponti ale urobil chybu, pretože film bol nakoniec nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčný film.
Text k piesni "Horí!", Ktorej refrén dal meno filmu, napísal Fanda Mrázek, ale tu je skladba uvedená len v orchestrálnej podobe. Mimopražská premiéra sa uskutočnila vo Vrchlabí v októbri 1967.

Parametre a špecifikácia

Základný

Dĺžka ukážky filmu 0
Kvalita Full HD (1080p)
Rok vydania 1967
Scénar Ivan Passer, Jaroslav Papoušek, Miloš Forman
Žáner Komédie

Réžia

Réžia Miloš Forman

Herci

Hrajú František Debelka, Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Ladislav Adam, Vratislav Čermák

Dĺžka

Dĺžka 71 min

Produkcia

Produkcia ČR
Kód:  AV00062

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB16