Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Notebooky

Nejde zapnúť notebook (NÁVOD)

Existuje celý rad dôvodov, prečo váš notebook nejde práve teraz zapnúť. Pripravili sme pre vás prvú pomoc v podobe niekoľkých overených tipov, ktoré zaberajú na najčastejšie problémy. Rozhodne ich vyskúšajte, pretože vo výsledku vám ušetria čas aj peniaze.

Liquid Retina XDR panel

Liquid Retina XDR je názov, ktorý spoločnosť Apple používa pre svoje špičkové displeje s extrémne vysokým rozlíšením, širokým farebným gamutom a vysokým kontrastným pomerom. Tento typ panelu poskytuje výnimočnú kvalitu obrazu pre najnáročnejšie úlohy.

Bluetooth (INFORMÁCIE): verzie, dosah, frekvencia a protokoly

Bluetooth je komunikačným nástrojom obrovského množstva elektroniky. Prečítajte si, ako frekventovaný signál vznikol a kde všade nachádza uplatnenie. V jednoduchom prehľade jeho verzií vám ukážeme, ako sa vyvíja a zdokonaľuje, aj aký má Bluetooth dosah. Dozviete sa aj niečo o špecifikáciách a bezpečnosti tohto komunikačného štandardu.

Čo je dedikovaná grafická karta | Výhody | Porovnanie

Dedikovaná grafická karta je jasným znamením toho, že takýto počítač alebo notebook poskytuje veľmi dobrý grafický výkon. Aké sú hlavné rozdiely voči integrovanej grafike? A ako sa vlastne zisťuje typ grafickej karty v počítači?

SSD

SSD čiže Solid-state drive neobsahujú pohyblivé časti ako magnetické pevné disky (HDD). Vďaka tomu umožňujú väčšiu rýchlosť čítania aj zápisu, čo sa prejavuje v oveľa rýchlejších reakciách systému pri spúšťaní programov a pod. Oproti HDD však za rovnakú cenu poskytujú nižšiu kapacitu.

WiFi

Vďaka WiFi dnes funguje už skoro všetko. Ide o hojne využívanú bezdrôtovú sieť, ktorá umožňuje lacno spájať aj väčšie množstvo počítačov bez nutnosti pokladať káble. Jej plošné využitie plynie hlavne z toho, že WiFi využíva bezplatné pásma. Stačí tak zakúpiť prijímač, prípadne vysielač a ďalej nemusíte za nič platiť.

On-Site záruka

Pre mnoho ľudí je notebook pracovný nástroj, bez ktorého sa v každodennej prevádzke len veľmi ťažko obídu. Pokiaľ však nastane nečakaná porucha, notebook obvykle putuje v záručnom období na reklamáciu, kde môže stráviť pokojne aj celý mesiac. Aj z týchto dôvodov sa celý rad výrobcov rozhodol ponúknuť rozšírený typ záruky, tzv. On-Site.

USB

USB (univerzálna sériová zbernica) je najrozšírenejším konektorom pre pripojenie periférií a doplnkov nielen k počítačom, ale aj mobilným telefónom, tabletom a ďalším zariadeniam. V súčasnosti sa najviac používajú generácie USB 2.0, USB 3.0 a USB 3.1. Do popredia sa však čoraz viac dostáva typ konektora USB-C symetrického tvaru.

Čo je spyware (spyvér)?

Spyware (spyvér) je ťažko odhaliteľný škodlivý softvér (malvér), ktorý hackeri používajú na špehovanie používateľov. Získavajú tým prístup k osobným dátam, bankovým údajom alebo histórii online aktivít. Ako sa spyvéru zbaviť a ako sa pred ním chrániť?

Touchpad

Dotyková plocha zvyčajne inštalovaná pred klávesnicou notebooku, ktorá nahrádza myš.

RAM

Operačná pamäť počítača, bežne označovaná skratkou RAM (Random Access Memory). Ide o typ pamäte, ktorá umožňuje náhodný prístup. Umožňuje čítať alebo zapisovať dáta do ľubovoľného miesta pamäte, vďaka čomu je extrémne rýchla. Všetky dáta sa však strácajú s vypnutím počítača. Preto slúži ako dočasné úložisko pre prácu počítačov, notebookov, ale aj mobilných telefónov a tabletov.

Trackpoint

Trackpoint je polohovacie zariadenie, ktoré umožňuje ovládať kurzor myši. V podstate ide o zmenšený joystick, ktorého nakláňaním pohybujeme kurzorom. Trackpoint je prvok notebooku na ovládanie kurzora, ktorý sa nachádza medzi klávesmi G, H a B. Jeho výhodou je možnosť ovládať počítač bez nutnosti zdvihnúť prsty z klavesnice, ale nie je taký presný ako touchpad alebo myš.

Dokovací konektor

Dokovací konektor slúži na jednoduché pripojenie k dokovacej stanici. Do dokovacej stanice je možné zapojiť monitor a ďalšie periférie a so všetkými zariadeniami sa notebook prepojí jedným krokom.

eMMC

Úložisko eMMC je menej zložitá alternatíva k SSD, ale nedosahuje jeho parametre. Takmer každý SSD disk je rýchlejší, ale eMMC úložiská sú lacnejšie.

Integrovaná grafická karta

Grafická karta, ktorá je integrovaná v procesore. Vhodná na kancelársku prácu a multimediálne využitie. Integrovaná grafická karta je zabudovaná priamo do procesora. Nedosahuje také výkony, ako dedikované grafické karty, ale notebook, ktorý je vybavený integrovanou grafickou kartou spravidla vydrží dlhšie na batériu. Je vhodná na kancelársku prácu a konzumáciu multimédií, na hranie graficky náročných hier nie je ideálna.

LTE modem

Notebook vybavený LTE modemom možno pripojiť k mobilným sieťam. LTE modem umožňuje pripojenie notebooku k mobilným sieťam. Môžete tak byť online aj na cestách.

TPM

Trusted Platform Module, skrátene TPM, je šifrovací procesor (kryptoprocesor). Naň sa ukladajú šifrovacie kľúče, ktoré chránia dáta. Notebooky vybavené TPM poskytujú vysokú ochranu uložených dát.

Čo je Thunderbolt 3

Moderný port, ktorý umožňuje rýchle nabíjanie notebooku, prenos dát aj pripojenie až dvoch 4K monitorov. Thunderbolt 3 je založený na USB-C, s ktorým zdieľa tvar konektora.

UHD (4K) rozlíšenie

Extrémne jemné rozlíšenie, označované ako UHD či 4K, zaisťuje maximálne ostrý detail plný najmenších detailov. Oproti Full HD (1920 x 1080) má ultra HD displej 4-krát viac obrazových bodov (3840 x 2160). Takéto vysoké rozlíšenie sa však negatívne prejavuje na výdrži batérie notebooku.

VarioHinge

Porsche Design BOOK ONE je jedno z mála zariadení na trhu, ktoré kombinuje konvertibilné vyhotovenie a odpojiteľný displej zároveň. To je možné iba vďaka využitiu úplne unikátnych pevných pántov VarioHinge z antikorovej ocele. Kĺby držiace displej sú nesmierne pevné a pôsobia dostatočne pevným dojmom. Vďaka netradičnému poňatiu zariadenia budú totiž v neustálej permanencii.
20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB07