Džezva na tureckú kávu (v angličtine nazývaná cezve) je špeciálna nádoba určená na tradičnú prípravu tohto lahodného nápoja. Pri jej výbere sa zamerajte hlavne na zdroj ohrevu, na ktorý je určená. Dôležitý je však aj materiál a objem. Zaujíma vás, ako funguje džezva a ako vybrať tú pravú? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.
Džezva na kávu – ideálna pre milovníkov tohto lahodného nápoja
Džezva na kávu je nádoba na varenie kávy, ktorá má obvykle kužeľovitý tvar a dlhú rovnú rukoväť. Káva z nej chutí výborne vďaka tomu, že sa nesparuje vriacou vodou a následne sa nenecháva dlho stáť. Príprava kávy v džezve je jednou z najstarších metód na svete, jej história siaha tisíce rokov späť. Ak milujete kávu, džezva je pre vás najlepšou voľbou.
i
Džezva je už po stáročia tradičnou záležitosťou pre Turecko a Arabské krajiny, dnes už ju ale môžete zaobstarať aj u nás na Slovensku. Pokiaľ prípravu kávy naozaj milujete, zaujímať by vás mohla tiež moka kanvička (koťogó) – tá je však záležitosťou dnešných moderných časov.
Na ktorý typ ohrevu je vhodná džezva? Na indukciu aj plyn
Pri výbere zohľadnite typ ohrevu, na ktorý je džezva vhodná. Podľa toho, aký sporák máte doma, vyberte džezvu na indukciu, plyn či sklokeramiku. K dispozícii je tiež džezva na kávu vhodná na všetky typy ohrevu.
Džezva na plynový sporák
Džezvy na sporák majú tú výhodu, že ich môžete využiť nielen v domácnosti, ale aj v prírode. Takáto džezva sa dá totiž použiť aj na malom variči, ktorý si beriete napríklad pod stan alebo na dovolenku. Pri príprave kávy v džezve na plynovom sporáku odporúčame zvoliť mierny plameň, aby ste predišli prípadnému popáleniu.
Elektrická džezva
Elektrické džezvy sú pre každého, kto chce okúsiť lahodnú chuť tureckej kávy prakticky bez námahy. Elektrická džezva totiž odvedie všetku prácu za vás. Ovláda sa pomocou jediného tlačidla, ktoré zaistí správnu teplotu potrebnú na zachovanie typickej chute, vône aj bohatej peny. Vyrába sa aj v bezdrôtovom vyhotovení.
Džezva na indukciu
Džezvy na indukciu musíte vyberať veľmi starostlivo. Keďže indukcia funguje na princípe elektromagnetickej indukcie, musí byť džezva na indukciu priamo určená – len vďaka špeciálnej úprave dna bude na ohreve správne reagovať. Ak by takúto úpravu nemala, indukcia by vôbec nezopla. Či je model vhodný na indukciu sa dozviete v produktovom popisku.
Džezva na sporák
Elektrická džezva na kávu
Džezva na indukciu
Ideálnou voľbou je taká džezva na kávu, ktorá je vhodná pre všetky typy ohrevu. Takú využijete na indukciu, sklokeramiku aj na plynovom sporáku.
Džezva medená aj nerezová je skvelým pomocníkom
Z akého materiálu sa vyrába džezva? Nehrdzavejúca oceľ a meď sa používajú najčastejšie, aké majú vlastnosti?
Medená džezva na kávu má vďaka svojim vlastnostiam vysokú tepelnú vodivosť. Je vhodná na plynové aj elektrické sporáky. Väčšinou býva doplnená tradičným tepaním, ktoré jej dodáva na jedinečnosti.
Džezva na kávu z nehrdzavejúcej ocele je praktická a nenáročná. Máva hladkú povrchovú úpravu, a ak nie je doplnená drevom, možno ju umývať aj v umývačke. Bežne sa vyrába vo vyhotovení na elektrinu, plyn aj sklokeramiku.
Džezva a rukoväť – aký materiál je najvhodnejší?
Džezva sa vyrába s dlhou rukoväťou, ktorá zaisťuje bezpečné použitie. Nie vždy ale býva držadlo vyrobené z rovnakého materiálu. S akými materiálmi sa môžete stretnúť a aké majú výhody a nevýhody?
Džezva s plastovou rukoväťou a jej (ne)výhody
Nepáli, pretože plast nevedie teplo
Ľahko sa udržiava a hodí sa aj do umývačky
Plast je náchylný k opotrebovaniu
Má nižšiu životnosť ako kov
Džezva s kovovou rukoväťou a jej (ne)výhody
Má dlhú životnosť
Ľahko sa udržiava
Má elegantný zjednotený dizajn
Nahriata rukoväť môže páliť
Džezva s drevenou rukoväťou a jej (ne)výhody
Nemusíte sa báť rozpálenia držadla
Má krásny prírodný dizajn
Drevo je náchylné k opotrebovaniu
Neodporúča sa umývať v umývačke
Ako veľká džezva je vhodná práve pre vás?
Džezva sa vyrába v rôznych veľkostiach, a to od 120 ml do približne jedného litra. Pri výbere preto zvážte, aký počet káv budete pripravovať najčastejšie – podľa toho sa rozhodnite, akú veľkú džezvu zaobstaráte.
i
Džezva sa primárne používa na prípravu kávy alebo čaju. Výnimkou nie je ani džezva na mlieko, no na prípravu mliečnej peny aj samotné mlieko je vhodnejšie kanvička na mlieko – 200 ml splní vaše očakávania, tento objem vystačí na prípravu jedného cappuccina.
7 krokov k dokonalej káve alebo ako funguje džezva
Pre dokonalý pôžitok z nápoja poslúži práve džezva. Príprava kávy v nej nie je zasa tak zložitá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nižšie sme pre vás pripravili návod šitý na mieru vášmu sporáku. Prečítajte si 7 jednoduchých krokov, ako funguje džezva, a uvidíte, že prípravu lahodného nápoja zvládnete aj vy.
Čím kvalitnejšiu kávu použijete, tým lepšiu budete mať penu.
Dodržte pomer kávy voči vode – 7 g (1 kávová lyžička) na 100 ml.
Ak sladíte, dajte do džezvy najskôr trochu vody a cukru a počkajte, než vznikne karamel.
Do džezvy nasypte jemne namletú kávu a dve tretiny kanvičky naplňte studenou vodou.
Džezvu odstavte z ohňa vo chvíli, keď pena dôjde až k okraju.
Kávu mierne poklepte, a ešte dvakrát zopakujte bod 5. Potom nechajte chvíľu odstáť, aby usadenina poklesla.
Teraz môžete servírovať. Kávu podávajte v predhriatych šálkach.
Varenie kávy v džezve je rituál, ktorý by si mal každý gurmán riadne vychutnať. Na spestrenie je možné pridať napríklad kardamom, chilli alebo vanilku. Korenie sa pridáva zároveň s cukrom.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.