Nerezová kanvička na mlieko slúži na šľahanie mlieka do kávy. Chcete si pripraviť pravé cappuccino, macchiato, café latte či flat white? Dobrá kanvička na mlieko je preto mimoriadne dôležitá. Poradíme vám, aká nádoba na napenenie mlieka bude tá najlepšia.
Kanvička na mlieko alebo tiež lattiera či džezva na mlieko a prípravu mliečnej peny patrí medzi základné baristické pomôcky.
Je vyrobená z nerezu alebo ocele, má veľké ucho na lepšie držanie a úzku výlevku na nalievanie mlieka do šálky. Mlieko v
nej môžete šľahať studené aj teplé na tryske kávovaru. Stačiť vám tiež môže aj obyčajný napeňovač mlieka.
Pripravíte si v nej nielen svoje obľúbené cappuccino.
Na káve vykúzlite dokonalý latte art.
Napeníte v nej teplé aj studené mlieko.
Šľahať môžete na tryske aj pomocou napeňovača mlieka.
i
Nerezová konvička na mlieko ku káve môže byť potiahnutá teflónom. Ten vám uľahčí jej čistenie.
Čo musí spĺňať každá nerezová kanvička na mlieko?
Ako by mala vyzerať dobrá nerezová kanvička na mlieko? Barista, teda profesionál v príprave kávy, by vám asi povedal,
že najviac záleží na zvyku. Niekoľko parametrov ale musí konvička na mlieko spĺňať vždy.
Má kónický tvar (zužuje sa smerom nahor), aby mlieko pri šľahaní prúdilo po stenách a netryskalo von.
Ucho na držanie musí byť dostatočne veľké, mali by sa vám do neho vojsť aspoň tri prsty.
Výlevka musí byť dostatočne vykrojená, aby sa z nej mlieko dalo dobre nalievať.
Konvička na napenenie mlieka máva na vnútornej strane rysku na presné odmeranie potrebného množstva mlieka na napenenie.
Kanvica alebo kanvička na mlieko? Objem je zásadným parametrom
Tým najdôležitejším faktorom pri výbere je rozhodne objem. Pokiaľ máte v úmysle pripravovať kávu len pre seba, je pre vás veľká konvička na mlieko zbytočná. Keď sa v nej pokúsite našľahať mlieko len na jedno cappuccino, pravdepodobne ju spálite. So správnym objemom vám pomôže nasledujúca tabuľka.
Typ nápoja
Objem šálky (v ml)
Objem konvičky (v ml)
Espresso Macchiato
60 – 90
100 – 200
Cappuccino
150 – 180
350
Flat white
160
350
Caffè latte
250 – 330
350 – 470
i
Tabuľka počíta s tým, že budete občas pripravovať kávu nielen pre seba, a preto je v nej objem na kanvičky na mlieko uvedený tak, aby bol optimálny na prípravu mlieka na jeden aj viac šálok.
Ako správne vyšľahať mlieko na latte art
Konvička na mlieko je jedna vec, dobre urobená mikropena druhá. Chcete si do kávy nakresliť srdiečko alebo tulipánik? Na to budete musieť zvládnuť správnu techniku šľahania mlieka na tryske. Hneď na prvýkrát to asi nezvládnete, ale s týmito niekoľkými tipmi to pôjde o poznanie ľahšie:
Mlieko nalejte do polovice konvičky na mlieko alebo po rysku.
Zdvihnite trysku hore a oprite o ňu kanvičku tak, aby hlava trysky bola mierne ponorená pod hladinu mlieka.
Pustite paru na plný výkon.
Na hladine sa vytvoria veľké bubliny a postupne sa začne objavovať hustá mikropena.
S kanvičkou nehýbte, maximálne zmeňte jej náklon, aby sa v mlieku tvoril vír.
Pokiaľ mlieko tryská von, ponorte trysku o niečo hlbšie do kanvičky.
Šľahajte, kým vás nezačne páliť ruka. Teplota našľahaného mlieka by sa mala pohybovať medzi 55 – 65 °C.
Vypnite a utrite trysku a buchnite kanvičkou o dosku stola. Tým odstránite väčšie bublinky.
Pokiaľ doma nemáte kávovar s tryskou na horúcu paru, nezúfajte. Mikropenu na cappuccino vám zvládne pripraviť aj ručný napeňovač mlieka.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.