Inšpirujte sa naším prehľadom domácej výroby chutnej kávy. Nechoďte kvôli nej do drahých kaviarní, zbavte sa závislosti na instantných zmesiach. Uvidíte, že príprava kávy je pre každého, umožňuje získať kontrolu nad tým, čo pijete a ešte si pri tom užijete veľa zábavy. Stačí len vedieť, ako na to.
Výrobu kávy v pokoji domova možno rozdeliť podľa dvoch základných prístupov. Prvým spôsobom je uvariť ju v kávovare. Je to rýchle, jednoduché, v podstate nič sa pri tom nedá pokaziť a na kávičke si rozhodne pochutnáte. V poslednej dobe však získavajú stále viac na obľube rozmanité tradičné (ak chcete alternatívne) spôsoby. Ako sa od seba líšia?
Pozrime sa podrobne na obe skupiny.
Zdobia ich predovšetkým dve prednosti: elegancia, s ktorou sa stanú dizajnovou ozdobou každej domácnosti, a jednoduchosť obsluhy, takže kávu v nich zvládne bez akejkoľvek námahy pripraviť naozaj každý. Pri výbere toho pravého kávovaru je nutné sa zamerať na rozsah funkcií, dostatočný tlak a na cenu príslušných kapsúl, ktorá ho môže značne predražiť.
Najmenej náročný na ovládanie je automatický kávovar. Jeho obstarávacia cena síce môže šplhať vyššie než vrcholky Ánd, pod ktorými sa pestuje skvelá kolumbijská káva, ale robí všetko presne tak, ako stláčate tlačidlá: melie kávu, nahrieva šálky, sám sa čistí atď. Príkladom je tradičný elektrický kávovar Moccamaster na filtrovanú kávu.
Podobne funguje aj kávovar na kapsuly, ktorý je lacnejší, ale vzhľadom na vysokú cenu kapsúl sa oplatí iba na občasné použitie. Stlačením jediného tlačidla v ňom vyrobíte nielen bežnú kávu, ale aj kapučíno a ďalšie varianty.
K pákovému kávovaru potrebujete ešte samostatný mlynček na zomletie kávy na požadovanú hrubosť. Varenie kávy už je v ňom viac obradnejšie, môžete ovplyvniť chuť a užiť si aj ručné čistenie.
Chcete spojiť kvalitu kávy s jednoduchou prípravou? Riešením je pre vás kávovar E.S.E., ktorý sa kŕmi kávovým podom E.S.E. v papierovom obale s priemerom 44 mm a so špeciálnou ochrannou atmosférou. Obsahuje štandardmi presne stanovenú dávku kávy (gramáž, množstvo, stupeň mletia, kompresia) na prípravu espressa. Celý systém garantuje použitie podu v ľubovoľnom type E.S.E. kávovaru a zároveň espresso so správnou cremou.
Všetko je hygienické, rýchle a presné. A nejde o nič zložité: správne množstvo kávy v pode zaručuje dokonalé dávkovanie aj kvalitu a jeho hermetické uzatvorenie zabraňuje rozsypaniu mletej kávy pri plnení do dávkovača.
Kým predstavíme ďalšie spôsoby výroby kávy, vysvetlíme si ešte jeden pojem, ktorý je počuť stále viac. Čo to je zelená káva? Ide o bežná zrná kávy arabica, avšak bez praženia, takže svojou chuťou môže výsledný nápoj pripomínať zelený čaj.
Prečo sa taká káva vlastne vyrába? Vysoké teploty počas praženia odstraňujú zo zŕn užitočné a zdraviu prospešné zložky (napr. kyselinu chlorogenovú). To sa v prípade zelenej kávy nedeje, obsahuje aj viac kofeínu ako štandardná čierna káva. Zelená káva preto pomáha chudnúť a znižovať krvný tlak, má pozitívny vplyv na žlčník, zlepšuje mozgovú činnosť a bojuje proti celulitíde. Ideálne ju pripravíte v šálke či french pressu. Nie je však vhodná pre tehotné a dojčiace ženy.
V minulom odseku sme narazili na pojem kávy bez kofeínu, pridajme teda pár vysvetľujúcich slov tiež k nemu. Na kofeínu ako takom nič zlé nie je. Podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy aj srdcovú činnosť, napomáha tráveniu a odvodňuje telo (preto je vhodné kávu dopĺňať dostatkom tekutín).
Avšak aj kofeín vo väčšom množstve pôsobí nepriaznivo, preto sa z praženej kávy odstraňuje. Bezkofeínová káva však získava chemický chuťový dozvuk a chutí horšie vinou chýbajúcich éterických olejov a vôní.
Tradičných prístupov k výrobe kávy je celé množstvo. Líšia sa dobou aj miestom vzniku, technologickými postupmi, nároky na používanú mletú kávu a, samozrejme, aj výsledným mokom vo vašej šálke.
Stovky vynálezov má na svojom konte výstredný Američan Peter Schlumbohm, ale len jeden jediný získal praktické využitie. Jeho sklenená váza chemex z roku 1940 odkazuje na chémiu názvom aj tvarom, evokujúcim presýpacie hodiny, ktoré sú v zúžení ozdobené koženým držadlom – to aby ste si nespálili prsty. Výroba dobrej filtrovanej kávy je v ňom skutočne jednoduchá, stačí len dokúpiť filtre.
Kým Schlumbohmova banka patrí skôr k menej známym spôsobom, ako uvariť kávu, mechanický french press je doslova klasikou. Používateľov na celom svete si získava jednoduchosťou, rýchlosťou a nenáročnosťou na údržbu. Oddelením usadeniny tlakom cez zabudovaný filter vzniká lahodná, filtrovaná káva. Stačí použiť vodu s teplotou okolo 94 stupňov a čerstvo upraženú, jednopruhovou kávu lúhovať do 4 minút.
A že vám v názve prístroja znie Francúzsko? Áno, vyvinul sa tam počas 19. storočia, avšak jeho definitívnu podobu mu dal až Talian Caliman v roku 1929.
Ďalšou tradičnou metódou výroby kávy je džezva. Rozšírila sa z arabských krajín, kde sa už dlho používa na prípravu silnej tureckej kávy. Vyzerá ako elegantná mutácia hrnčeka a kastrolčeka, vďaka držadlu sa s ňou ľahko manipuluje, zobáčik umožňuje pohodlné nalievanie. Vzhľadom na to, že usadenina zostáva v nápoji, musí byť káva zomletá naozaj veľmi jemne.
Z Ázie pochádza tiež tento „šikovný prekvapkávač“ (z anglického clever dripper) určený na varenie kávy filtrovaním cez papierový filter (pozor, je potrebné ho kúpiť zvlášť). Vyniká nenáročným ovládaním, rýchlosťou a skvelými výsledkami. Svojím vzhľadom sa podobá porcelánovému hrnčeku s tanierikom, ktorým cez otvor s filtrom preteká káva. Vyberať možno z dvoch veľkostí, existujú aj varianty priamo s kanvičkou a cestovný (grindripper), spájajúci v sebe mlynček a kávovar.
Možno si v súvislosti s varením kávy vybavíte logo s fúzatým pánom. Prosím, zoznámte sa: Alfonso Bialetti, tvorca kanvičky moka express (1933). Pochádzal z Talianska, preto je pochopiteľné, že jeho hliníková kanvička zahŕňajúca nádobku na vodu a sitko na kávu je veľa obľúbená práve na Apeninskom polostrove, vraj sa tam dedí z generácie na generáciu. Funguje na princípe vysokého tlaku vodnej pary, ktorá tlačí vriacu vodu cez sitko (zachytávajúce usadeninu) s čerstvo pomletou kávou do hornej časti. Výsledkom je nápoj silnej a vyváženej chuti, blízky pravému espressu. Káva nevychladne, pretože ju možno v kanvičke nechať dlhšiu dobu.
Teraz sa pozrieme na dve menej známe techniky, ako sa dostať k báječnej káve.
Na prvý pohľad vyzerá ako tajomstvo starého alchymistu, ale nebojte sa. Skvelú kávu vo vákuovom kávovare, ktorého vznik sa datuje v Nemecku predminulého storočia, pripraví naozaj každý. Voda sa v spodnej sklenenej banke mení ohrevom na paru, ktorá sa v hornej banke mieša s kávou. Ak odstránite zdroj tepla, nasaje vákuum v dolnej banke tekutinu z hornej banky nadol späť cez (kúpený) filter a vynikajúca káva je na svete.
Horúcou novinkou posledných rokov je aeropress od Američana Alana Adlera. Aj napriek zdanlivej komplikovanosti je výroba kávy v ňom rýchla a jednoduchá. Nevyrobíte síce espresso, avšak káva bude mať skutočne výraznú chuť a vďaka kvalitnému filtru bude aj čistá a bez smietok. Užije si ho každý, kto rád experimentuje. Veľmi ho oceníte na cestách.