Bylinky obsahujú veľa liečivých látok, a tak nie je divu, že sa pestujú už po celé tisícročia. Okrem liečivých účinkov sa však vyznačujú aj zaujímavými chuťami, vďaka ktorým sa s obľubou používajú aj v kuchyni. Aby ste ich mohli aj vy doma žať v bio kvalite, prečítajte si, ako bylinky pestovať, či na balkóne v kvetináči, doma za oknom alebo v záhone na záhradke. Prezradíme vám tiež, ktoré sú najznámejšie bylinky a ako ich využiť pri varení či starostlivosti o zdravie.
Bylinky majú tú výhodu, že sa im darí aj pri menej skúsených záhradníkoch. Doslova každý sa tak môže tešiť na ich bohatú úrodu v bio kvalite, stačí dodržať niekoľko základných pravidiel pestovania. Už pred nákupom by ste si mali premyslieť, či budete pestovať bylinky na balkóne, doma za oknom alebo vonku na záhrade. Nie je tiež na škodu nahliadnuť do odbornej literatúry a zistiť konkrétne nároky danej bylinky.
Všeobecne je pri pestovaní dôležité predovšetkým vhodne zvolené miesto, väčšina byliniek využívaných v kuchyni má rada svetlo, pretože pochádza zo slnečného stredomoria. Niektoré dokonca dobre znášajú aj priame slnko. Máloktorým druhom vyhovujú tienisté zákutia záhrady či okenný parapet orientovaný na sever, kde je slniečka len málo, ale existujú výnimky. Okrem umiestnenia potom sledujte tiež požadované množstvo zálievky, aby ste sa vyhli premokreniu.
Podľa životnosti môžeme bylinky rozdeliť na dve základné kategórie, a to jednoročné a trvalky. Existujú potom tiež bylinky, pri ktorých v priebehu rokov dochádza napríklad ku drevnateniu stoniek a je vhodné ich po čase vymeniť za nové rastlinky.
Bylinky možno pestovať niekoľkými spôsobmi. Ak ste úplní začiatočníci alebo si chcete prácu uľahčiť, kúpte si rovno predpestované sadeničky. Sú určené na vysadenie do substrátu a zoženiete ich bežne v záhradníctve alebo na špecializovaných trhoch. Po sadeničkách odporúčame siahnuť najmä v prípade levandule či rozmarínu, pretože dlho klíčia a ich pestovanie chce viac trpezlivosti. O niečo zložitejší je výsev semienok a vypestovanie vlastných sadeníc, ktoré majú tu výhodu, že sú rastlinky zvyknuté od začiatku na jedno prostredie.
Bylinky je najlepšie pestovať vonku, a to na balkóne, terase či vonkajšom parapete. Chúlostivé druhy ale cez zimu pestujte radšej doma za oknom. Stačí zabezpečiť teplo, svetlo, pravidelnú starostlivosť a ich nezameniteľnú chuť a arómu si tak môžete dopriať takmer celoročne.
Na okennom parapete vám môže rásť napríklad majorán, bazalka, koriander, žerucha, medovka či obľúbený petržlen. Pamätajte, že bylinky všeobecne nemajú rady prievan a kolísanie teplôt, ideálna je teplota prostredia 15 – 20 °C. Obzvlášť v letných mesiacoch si dávajte pozor na vysoké teploty, ktoré by mohli zapríčiniť rýchlejšie vysychanie substrátu. V zime potom nezabudnite vziať do úvahy radiátor a suchý vzduch, kvôli ktorému je vhodné bylinky občas rosiť.
Aby bylinky lepšie rástli, mali by ste ich pravidelne zrezávať. Ideálne preto je potrebné pravidelne žať zhruba 10 % nadzemnej časti. Odporúča sa tiež odstraňovať nevyužité odkvitnuté kvety, ktoré by inak rastlinku zbytočne vyčerpávali.
Ak bývate v byte s balkónom či terasou, potom máte možnosť pestovať bylinky vonku v kvetináči alebo hratníku. Bylinky na balkóne môžete prihnojovať, pretože sa zo substrátu postupne vytrácajú živiny a rastlinka v kvetináči nemá inú možnosť, ako ich získať.
Aby bylinky na balkóne dobre rástli, mali by ste si už na začiatku dobre rozmyslieť, ktoré druhy vysadíte. Orientácia balkóna na určitú svetovú stranu vám napovie, ktorým bylinkám sa u vás bude dariť.
Akonáhle pre bylinku nájdete ideálne stanovište, príde čas na obstaranie vhodnej nádoby. Dnes už existujú rôzne varianty, niektoré možno pripnúť k zábradliu, iné môžete aj zavesiť, takže sa pre každú dispozíciu nájde riešenie. Nádoba by v každom prípade nemala svojou veľkosťou obmedzovať bylinku v raste.
Dno nádoby obložte drenážnou vrstvou, ktorú môžu tvoriť kamienky, štrk alebo hlinené črepy. Pre výplň potom použite špeciálny substrát pre bylinky, ale stačiť vám bude aj bežná zemina s pieskom a kvalitným kompostom. Substrát by mal byť predovšetkým dobre priepustný a bohatý na živiny. Zalievajte tak, aby nedošlo k preschnutiu substrátu, vždy ale rešpektujte požiadavky konkrétneho druhu. Ako zálievka je ideálna dažďová alebo odstatá voda.
Ak chcete pestovať rôzne bylinky spoločne v jednej nádobe, je potrebné vziať do úvahy ich nároky na množstvo zálievky, umiestnenie, svetlo a aj typ pôdy. Napríklad stredozemné suchomilné bylinky majú rady málo zálievky a veľa slnka a nemožno ich pestovať napríklad s pažítkou alebo medovkou, ktoré vyžadujú výdatnejšiu zálievku a skôr polotieň na východnom či severnom okne.
Pozor si dajte na takzvané invazívne bylinky, medzi ktoré patrí napríklad mäta. Neodporúčame ju sadiť s inými rastlinkami, pretože má pomerne bujný rast a veľmi sa šíri. Čoskoro by preto menej dominantnejšiu bylinku zatienila.
Bylinkovú záhradku v blízkosti domu oceníte pre jej široké spektrum využitia v kuchyni. S vysádzaním začnite radšej až po májových zmrznutých mužoch. Ideálna je polotienistá časť záhrady, kde pre bylinky vyhradíte oddelený záhon. Celý koncept si dopredu premyslite a zvážte tiež možnú výšku rastlín, aby ste k nim potom mali ľahký prístup a mohli ich pohodlne žať.
Bylinky drobnejšieho vzrastu vysaďte do popredia, tie vyššie by mali byť umiestnené v zadnej časti záhonu.
Rozmarín síce dorastá až dvojmetrovej výšky, avšak pochádza zo stredozemného pobrežia a miestna tuhá zima nie je nič pre neho. Zasaďte ho preto ideálne do samostatnej nádoby, aby ste ho mohli ľahšie prezimovať v interiéri.
Z dlhodobého hľadiska je pochopiteľne výhodnejšie osádzať bylinkovú záhradku trvalkami, z ktorých budete mať úžitok aj niekoľko rokov. Bohužiaľ ale rad byliniek obľúbených v kuchyni neprečká tunajšiu zimu a patrí medzi jednoročné, svoje miesto v záhradke si však zaslúži.
Jednoročné preto ideálne zasaďte do terakotových kvetináčov a tie potom zakopte do zeme. Ide o materiál, ktorý nijako nenarúša vlastnosti pôdy a vydrží dlhé roky. Vďaka samostatným kvetináčom si oddelíte priestor pre bylinky, ktoré potom každoročne jednoducho presadíte.
Existujú bylinky, ktoré hnojivo počas života vôbec nepotrebujú. Ide o rastlinky pochádzajúce zo stredomoria, kde je typicky chudobná kamenistá pôda, na ktorú sú zvyknuté. Patrí sem rozmarín, tymian alebo napríklad levanduľa, týmto by hnojivo uškodilo. Naopak pažítka alebo medovka vyžadujú humusovejšiu pôdu.
Ostatné bylinky, ktoré rastú dlhšie na jednom mieste však iste doplnenie živín v priebehu života uvítajú. Čo všetko môžete využiť na povzbudenie rastu byliniek?
Doma si môžete vypestovať liečivé bylinky pre výrobu odvarov či domácej kozmetiky, ale aj bylinky plné arómy a chuti, na ktoré pri varení nedáte dopustiť. Existuje obrovské množstvo druhov, takže si každý príde na svoje. Prečítajte si, aké sú najznámejšie bylinky, aké majú účinky a ako ich pestovať.
S výsevom anízu neotáľajte, začnite už vo februári či marci. Postačí vám menší kvetináč s umiestnením na slnečnom okennom parapete, kde vám aníz vydrží celý rok. K plnému dozretiu aníz potrebuje dostatok sucha a tepla. Po zbere ho zaveste hore nohami a podložte papierom, ktorý bude zachytávať padajúce semienka.
Aníz má dezinfekčné, antiseptické a antibakteriálne účinky. Hodí sa pri žalúdočných problémoch, kedy zmierňuje kŕče a pôsobí proti črevným parazitom. Pomáha tiež pri zápale horných dýchacích ciest. Z anízových semienok možno pripraviť napríklad čaj, ale hodí sa aj do múčnikov a exotických pokrmov.
Bazalka je stredozemná jednoročná bylinka, ktorej sa veľmi dobre darí na domácich balkónoch či okenných parapetoch. Ľahko ju doma vypestujete aj zo semienka. Zvoľte pre ňu slnečné stanovište, v blízkosti môžu byť rajčiny, uhorky či papriky, ktoré majú obdobné požiadavky pre pestovanie. Bazalku pravidelne zalamujte, vďaka tomu bude jej porast hustejší a košatejší.
Z bazalky sa zberajú lístky, ktoré možno čerstvé aj sušené používať ako korenie. Podporuje trávenie, uvoľňuje kŕče a pomáha pri bolestiach hlavy či pri nespavosti.
Vytrvalá bylinka známa skôr ako oregano je typickou stredozemnou rastlinou. Vyhraďte mu preto suché slnečné stanovište a medzi sadenicami nechajte dostatočnú vzdialenosť, aby sa mohli rozrásť. Zimu najlepšie prečká v skleníku, je totiž pomerne chúlostivé na mráz. Zbiera sa len vňať, a to dvakrát ročne: v dobe plného kvetu a na jeseň. Žnite vždy celé výhonky a zastrihávajte tesne nad drevnatými stonkami, z ktorých oregano znovu vyrastie.
Pamajorán má dezinfekčné účinky a pomáha proti plesniam. Patrí medzi liečivé bylinky vhodné proti kašľu a pri bolestiach v krku. V kuchyni sa najčastejšie používa ako korenie.
Fenikel je dvojročná rastlina, z ktorej sa používajú lístky a hľuzy. Hodí sa pre výsev na záhradné záhony, potrebuje pravidelnú zálievku a mierne prihnojenie. Pozor si ale dajte na premokrenie substrátu. Zhruba 70 dní od výsevu môžete žať.
Fenikel zlepšuje proces trávenia a tlmí nadúvanie, vhodný je aj pre malé deti. V kuchyni ho využijete pri pečení chleba, príprave pokrmov alebo pre výrobu čajov a odvarov. Odvar z feniklu sa používa ako dezinfekcia a hodí sa aj pre výplach očí.
Kôpor je jednoročná bylinka, ktorá sa vysieva od apríla do júla v hustých riadkoch. Dariť sa mu bude prakticky všade, na pestovanie je pomerne nenáročný. Zbierajú sa mladé aj už odkvitnuté výhonky a semená, ktoré obsahujú veľa železa.
Svoje využitie kôpor nachádza najmä v kuchyni. Kôprovka či nakladané uhorky by sa bez neho nezaobišli. Pomáha ale aj pri žalúdočných ťažkostiach a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.
Ligurček dorastá do jedného až dvoch metrov a dobre sa mu darí na slnečnom stanovišti či v polotieni. Vyžaduje kyprú, humóznu pôdu bohatú na živiny a tiež pravidelné zavlažovanie. Pozor si dajte na preliatie.
V gastronómii patrí ligurček k veľmi populárnym bylinkám. Použiť ho môžete na prípravu domáceho polievkového korenia aj samostatne do polievok a pokrmov. Pôsobí močopudne a v tradičnej medicíne sa považuje za účinný prostriedok pri liečbe obličkových kameňov.
Majoránu bude vyhovovať slnečné stanovište, teplo a priepustná pôda. Pestuje sa ako letnička, pre zazimovanie ho musíte ukryť pred mrazom. Žnite ho niekoľkokrát do roka zastrihávaním, vždy tesne pred kvetom.
Majorán sa hojne používa v slovenskej kuchyni ako korenie. Aromatickejší je sušený, nie v čerstvom stave. Využíva sa aj ako liečivá bylinka, znižuje napríklad krvný tlak a má protizápalové účinky.
Mäta je veľmi obľúbená bylinka, avšak rastie veľmi bujaro a je vhodné jej vyhradiť vlastný kvetináč, ktorý obmedzí jej nekonečné rozrastanie. Ak máte viac druhov mäty, vysaďte ju zvlášť, aby sa ich arómy po čase neprepojili. Vyhovovať jej bude slnečné stanovište a dostatok vlahy, je vytrvalá a mrazuvzdorná.
Ako liečivá bylinka sa mäta uplatní v prípade zažívacích ťažkostí. Navyše skvele osviežuje, a tak je obľúbená ako prísada do letných koktailov a limonád.
Na pôdu, zálievku ani hnojenie nie je medovka nijak náročná. Ľahko ju vypestujete zo semienok, ktoré je vhodné vysiať v marci až v máji. Ideálne bude priepustná pôda a slnečné miesto či polotieň. Žnú sa jej lístky alebo celá vňať, pričom úroda v prvom roku nemusí byť príliš bohatá.
Medovka je známa svojou vôňou, vďaka ktorej sa využíva pre prípravu čajov a odvarov. Je vhodná ako prísada do zmrzlín, nápojov či pudingov a dá sa z nej pripraviť tiež medovkový sirup. Čerstvé lístky medovky môžete použiť aj ako upokojujúci obklad. Pomáha znižovať stres a pôsobí priaznivo na stav nervovej vyčerpanosti.
Mrazuvzdorná trvalka menom pažítka môže rásť aj v kvetináčoch na balkóne. Svedčí jej odvodnená pôda a slnečné miesto, k správnemu rastu potrebuje približne 6 až 8 hodín priameho svetla denne.
Pažítka nájde svoje využitie u všetkých milovníkov varenia. Hodí sa do polievok, nátierok aj ako ozdoba na chlebíčky. V kuchyni je veľmi obľúbená aj pažítka čínska, ktorá sa vyznačuje svojou cesnakovou arómou.
Tradičná bylinka menom petržlen je u nás veľmi populárna a dostupná v mnohých rôznych odrodách. Hodí sa k pestovaniu na záhone, v truhlíku na balkóne aj na okennom parapete. Vysieva sa skoro na jar a potom sa žnú lístky. V ďalšom roku petržlen vykvitne a po dozretí semien uhynie. Keďže sa ale pomocou semien opätovne rozmnoží, možno ho považovať za trvalku.
Petržlen sa s obľubou používa pre zvýraznenie chuti najrôznejších pokrmov, do šalátov, polievok aj ako ozdoba na chlebíčky. Ide o pomerne výživnú bylinku, má dostatok vitamínov a antioxidantov, ktoré pôsobia priaznivo na zdravie človeka. Posilňuje imunitný systém a má protizápalové vlastnosti.
Pomerne neznámym označením sa pýši bylinka yzop, ktorá na pestovanie nie je nijak náročná. Hodí sa na umiestnenie do záhonu, kde navyše počas kvitnutia pôsobí aj ako výrazný dekoratívny prvok. Zároveň odpudzuje húsenice a slimáky.
Yzop sa vyznačuje pomerne výraznou arómou. V kuchyni ho využijete pri príprave koláčov, obzvlášť dobre ladí s marhuľami. Dá sa použiť ale aj k mäsu, zaujímavú chuť dodá hydine či zverine. Yzop taktiež podporuje chuť do jedla a činnosť ľadvín, pôsobí priaznivo pri vykašliavaní hlienov a pomáha tak uvoľniť dýchacie cesty.
Pri varení sa bez byliniek takmer nezaobídete. Ich nezameniteľnú arómu a chuť vám pomôže spestriť hociktorý pokrm, ktorý navyše obohatí o poriadnu dávku vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Z rastliniek ale môžete vyrábať tiež bylinné čaje, ktoré vám podľa účinku konkrétnej bylinky pomôžu s najrôznejšími zdravotnými ťažkosťami.
Najčastejšie sa bylinky pri varení používajú buď v čerstvom alebo v sušenom stave. Viete ale, ako docieliť čo najdlhšie uchovanie čerstvých byliniek? Ako ich správne usušiť alebo aké sú ďalšie spôsoby ich uchovávania?
Čerstvé bylinky najlepšie uchováte v pohári s vodou. Z časti, ktorá bude ponorená, odstráňte lístky, aby sa rastlinka zbytočne nevysiľovala. Pažítku, tymian či rozmarín navyše stačí len zabaliť do navlhčenej utierky a vložiť vo vrecúšku či krabičke do chladničky.
K usušeniu byliniek je možné použiť bežnú sušičku na ovocie a zeleninu. Zabezpečí optimálne prúdenie vzduchu, vďaka ktorému budú bylinky rovnomerne vysušené bez zvyškov vlhkosti. Sušiť ich ale môžete aj voľne rozložené alebo zavesené na suchom mieste s dobrým prúdením vzduchu.
Pripraviť si domáci bylinkový olej nie je nijako náročné, navyše takto môžete efektívne spotrebovať čerstvo zozbieranú vňať. Stačí si pripraviť uzatvárateľnú fľašu s olivovým olejom a do nej natlačiť bylinky – nasekané odovzdajú oleju intenzívnejšiu arómu. Doplniť ich môžete podľa chuti cesnakom, chilli papričkami alebo farebným korením. Po zhruba štvortýždňovej macerácii vznikne ochutený olej, ktorý môžete používať pre dochucovanie šalátov a iných pokrmov, prípadne ním obdarovať svojich blízkych.
Zamrazenie je ďalší praktický spôsob, ako skladovať bylinky pri zachovaní tvaru, chuti aj vône. Popri skladovaniu v klasických potravinových vrecúškach ich môžete uchovávať tiež v kompaktnej formičke na ľad. Bylinky nasekajte a zamrazte s vodou, olejom alebo vývarom. Vzniknuté bylinkové kôstky sú potom skvelé do bylinkových zálievok, pod mäso alebo napríklad do polievok.
Predtým sa na bylinky zameriavalo predovšetkým ľudové liečiteľstvo, avšak dnes sa stávajú bežnou súčasťou zdravého životného štýlu. Ich používanie je veľmi obľúbené aj pri chudnutí, kedy vám pri troche pohybu a nastavení správneho jedálnička pomôžu na ceste k zdravému telu. Zrýchlia totiž váš metabolizmus a kilá pôjdu ľahšie dolu. Ktoré bylinky na chudnutie zvoliť a prečo?
Bylinky, ktoré sa zbierajú už odpradávna, sa vedľa rozmanitého zloženia vyznačujú svojimi účinkami, vďaka ktorým predstavujú tú správnu cestu k uzdraveniu mnohých neduhov a chorôb. Pomáhajú napríklad pri liečbe zápale dýchacích ciest (materina dúška) alebo pri problémoch zažívacieho ústroja (rasca, mäta). Existujú tiež bylinky na spanie (ľubovník, medovka) či upokojenie nervov v psychicky náročnom období. Niektoré druhy môžete dokonca využiť ako podporu pri problémoch s prostatou (pŕhľava, zlatobyľ) alebo nízkym tlakom (sladké drievko, cezmína).
Liečivé, očistné a relaxačné účinky byliniek si môžete dopriať v rôznych podobách. Napríklad na prípravu čajov, odvarov či sirupov, obľúbené sú ale aj pre prípravu domácej tinktúry alebo zmesí pre bylinkový kúpeľ. Dajte si na príprave záležať a obdarujte bylinkovými výrobkami aj svojich blízkych.
V interiéri aj exteriéri bylinky pôsobia ako príjemný estetický prvok, navyše sú plné arómy a chuti. Pusťte sa do pestovania. Aj miniatúrna záhradka na okennom parapete vás bude tešiť a umožní vám úrodu v bio kvalite.