Obnoviť stránku

Cyklistika zažíva boom aj tento rok, hlási Alza

Cyklistiku možno s nadsádzkou označiť ako víťaza koronakrízy. Nedotklo sa jej takmer žiadne z vládnych opatrení, aj preto sa na slovenských cestách aj mimo nich objavuje stále viac cyklistov. Boom jazdy na bicykli potvrdzuje aj Alza, za celý minulý rok sa predaj v kategórii cyklistika zdvojnásobil a rastúci trend pokračuje aj tento rok.

Elektrobicykle na vzostupe

„Dopyt po bicykloch začal rapídne rásť už vlani a tento trend pokračuje aj tento rok. Od začiatku roka vzrástol predaj bicyklov na Alze o desiatky percent, predaj detských bicyklov o viac ako päťdesiat," uviedol Ondřej Hnát, obchodný riaditeľ Alza.cz. Ešte väčší rast záujmu zaznamenal e-shop v kategórii elektrických bicyklov. Tie od začiatku roka tvoria dve tretiny z celkového počtu predaných bicyklov pre dospelých. „Celosvetovo je jazdných, najmä horských bicyklov nedostatok, ktorý brzdí rast celej kategórie. Dnes objednávame horské bicykle na rok 2023 a rýchlo rastúci dopyt po tých elektrických sa nám darí uspokojiť vďaka odvážnym objednávkam z vlaňajška," doplnil Ondřej Hnát.

E-bicykle prinášajú športovcom rad výhod, ktoré vynahradzujú ich vyššiu obstarávaciu cenu. Pomoc elektromotora vyrovnáva výkonnostné rozdiely, a tak si môže cyklovýlety spoločne užiť celá rodina. Začínajúci alebo občasní cyklisti sa na nich dostanú aj na miesta, kam by na bežnom bicykli nedošli. Medzi najpredávanejšie patria horské elektrobicykle, za ktoré zákazníci najčastejšie utratia medzi 1 500 eur a 2 000 eur.

S rastúcou popularitou cyklistiky rastie tiež suma, ktorú sú zákazníci ochotní investovať aj do klasických bicyklov. Medzi najpredávanejšie bicykle na Alza.sk patria síce stále tie v cenovej hladine do 800 eur, veľmi dobre sa však predávajú aj výrazne drahšie modely.

Slováci sa o bicykle stále lepšie starajú

S kvalitnejším vybavením rastie tiež potreba cyklistov sa o svoje bicykle starať. Predaje prípravkov na starostlivosť o bicykle sú teraz na Alza.sk v porovnaní s minulým rokom takmer dvojnásobné. Najväčší záujem je pritom o kvalitné čistiace a mazacie prostriedky vo vyšších cenových kategóriách. Tie poskytujú kompletnú starostlivosť o koleso od umytia rámov a všetkých komponentov, cez mazacie prostriedky využívajúce najnovšie technológie až po funkčné finálne ošetrenie celého bicykla. „Zatiaľ čo predtým zákazníkom stačilo umyť bicykel jarou a namazať motorovým olejom, dnes neváhajú minúť desiatky eur za kvalitné umývacie prostriedky, oleje s nanotechnológiami alebo leštenky na lak, a to všetko pri použití nízkotlakových umývačiek, ktoré sú jediné vhodné na umývanie bicyklov," približuje Ondřej Hnát.

Preferencia kvality je zrejmá aj pri ďalších súvisiacich kategóriách. Skokanmi tohto roku sú najmä cyklistické prilby a okuliare. Ich predaj sa od začiatku roka takmer zdvojnásobili a zákazníci dávajú jednoznačne prednosť modelom špičkových značiek za vyššie ceny. Podobný rast predaja zaznamenali aj svetlá, hustilky alebo blatníky.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06