Obnoviť stránku

Alza 2019: obrat 29,3 miliárd Kč (1,14 mld. EUR)

Najsilnejším nákupným dňom bol pondelok 16. 12. 2019, kedy denný obrat vystúpil na 263 miliónov korún (zhruba 10,5 mil. EUR). „Minulý rok bol plný inovácií a investícií. Firme sa aj vďaka 2 100 zamestnancom darilo rásť medziročne aj v krajinách: Maďarsko rástlo o 69 %, Slovensko 15,4 %, Česko 15,5 %. Vo firemnom segmente sme dosiahli podiel 30 % na celkovom obrate a vidíme tu veľký potenciál,“ uviedol Tomáš Havryluk, podpredseda predstavenstva Alza.cz, a dodal: „hoci sa sústreďujeme na biznis, nezabúdame na základné ľudské hodnoty a pokračujeme v aktívnej podpore zmysluplných neziskových projektov, ktoré pomáhajú akokoľvek znevýhodneným skupinám. Na sklonku roka sme spustili unikátny projekt Súhvezdie pomoci alebo aj projekt na podporu zvierat v útulkoch. V roku 2019 sme podporili celkom 80 organizácií.“

 


V roku 2019 pokorili niektoré segmenty hranicu dvoch miliárd – notebooky, mobilné telefóny, malé domáce spotrebiče, biele elektro a príslušenstvo. Medzi miliardové segmenty patria: televízory, počítačové komponenty a audio-video. TOP 3 najpredávanejšie produkty v počte kusov za rok 2019 sú: darčekový poukaz Alza.cz 500 Kč (20 EUR, 5 000 Ft), fitness náramok Xiaomi Mi Band 4 a MS Office 365 pre jednotlivca.

 

Trvale stúpajúci je aj záujem o finančné služby. Počet zákazníkov využívajúcich Tretinku (nákup za tretinu ceny s doplatením do 3 mesiacov bez akéhokoľvek navýšenia) sa medziročne takmer strojnásobil. Priemerná cena zakúpeného tovaru pritom činí 11 000 Kč (zhruba 400 EUR). Vzrástol tiež záujem o službu Alza NEO (prenájom prístrojov) – firemní zákazníci tvoria už 25 %. Ďalšie služby ako poistenie produktov alebo predĺžená záruka rástli o polovicu rýchlejšie než celá Alza. Celkom 56 % zákazníkov dáva prednosť platbe kartou (28 % online, 28 % cez terminál na pobočke alebo v AlzaBoxe). Popularita platenia kartou rastie na úkor hotovosti, dobierka si na oplátku udržuje konštantnú obľúbenosť.

 

Firma v roku 2019 otvorila nové call centrum v Třinci, prvú mobilnú špeciálku v Prahe na Andělu, rozšírila sieť AlzaBoxov na 200. Tiež výrazne posilnila program pre firemných zákazníkov, pre školy a štát a programom požičiavania podporila 3D tlač na školách. Medzi prvými spustila Apple Pay a inovatívnu finančnú službu pre dodávateľov Alza Invoice Financing, rozšírila tiež výber produktov určených pre Tretinku. Zaradila ďalšie možnosti prepravy – vlastnú prepravnú službu AlzaExpres rozbehla v regionálnych mestách, v Prahe nasadila cyklokuriérovspustila spoluprácu s Liftagom a obula sa do dropshipmentu. Novo začala aj predaj produktov pre domácich miláčikov.

 

Do roku 2020 e-shop vstúpil s ponukou 272 000 položiek.   Firma tento rok plánuje rozsiahle investície do služieb spojených s doručením tovaru – okrem iného sa AlzaExpres rozbehne do ďalších miest a pribudnú ďalšie AlzaBoxy. Nemalé budú aj investície do rozvoja interných systémov, s čím súvisí aj rozsiahly nábor odborníkov nielen z oblasti IT. Chýbať nebude ani značné množstvo noviniek a zaujímavostí z oblasti najnovších technológií.


O spoločnosti Alza.cz a.s.: 

Líder internetového trhu a udávateľ trendov, taká je Alza. Svedčia o tom nielen rekordné obraty roku 2019, v ktorom Alza získala 29,3 miliárd Kč bez DPH (1,14 mld. EUR), ale tiež rad inovácií na poli e-commerce (samoobslužné Predajne budúcnosti, vlastná doprava AlzaExpres, platba a predaj BTC a LTC, online predaj elektromobilov a solárnych elektrární, testovanie znovupoužiteľných REPETEBOXOV, zavedenie unikátnych služieb Tretinka, Skúšobka, AlzaNEO, výučba na VŠE, privátne značky AlzaPower a AlzaEco, expanzia do Maďarska, Rakúska a ďalšie). Alza doručuje svoj tovar aj cez víkend, kedy sú tiež otvorené všetky jej prevádzkarne. Zákazníci si môžu svoje objednávky vyzdvihnúť v širokej sieti nonstop výdajných AlzaBoxov. Firma tiež ponúka klubový program Alza Premium. Za svoje úspechy získala rad ocenení – napr. Najdôveryhodnejšia značka, Krištáľová Lupa, MasterCard Obchodník roka atď. Spoločnosť sa správa zodpovedne, v minulom roku podporila 80 neziskových organizácií a spustila unikátne CSR platformy Alza Pelech a Súhvezdie pomoci. Najdôležitejšie Alza míľniky nájdete tu.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB11