Obnoviť stránku

Ako vybrať kuchynský varič

Aktualizované

Vyberáte kuchynský varič a váhate, či sa oplatí investovať do nových technológií, alebo sa držať rokmi overenej klasiky na plyn? Aký je rozdiel medzi jednotlivými typmi varičov a na akom uvaríte najrýchlejšie? Tento sprievodca vám pomôže zorientovať sa v ponuke a vybrať ten správny varič.

Ako vybrať kuchynský varič

Pred výberom kuchynského variča si odpovedzte na tieto základné otázky:

  1. Ako náročné jedlá budete variť?

  2. Je pre vás prioritná cena, alebo rýchlosť prípravy jedál?

  3. Budete varič prenášať?

Dôležité parametre pri výbere kuchynského variča

Počet platničiek

Kuchynské variče predstavujú predovšetkým mobilný domáci spotrebič, ktorý zaberá málo miesta. Prejaví sa to samozrejme aj na množstve platničiek. Na výber teda máte najčastejšie z kuchynských varičov s jednou, alebo s dvomi platničkami či horákmi. Nájde sa ale aj model s tromi horákmi.

Tým, čo varia raz za čas jednoduché jedlo, postačí jedna varná zóna, teda varič s jednou platničkou. Ak pripravujete aj zložitejšie jedlo alebo varíte pre malú rodinu, vyberte dvojplatničku, prípadne trojplatničku, tých je však na trhu málo.

Priemer platničky

Priemer platničky alebo platničiek vyberajte podľa toho, kde budete variť (doma v kuchyni, pri kempovaní, na chate) a podľa riadu, ktorý máte k dispozícii.

Dostupný je už malý kuchynský varič s priemerom horáka iba 10 cm. Taký je vhodný skôr len na kempovanie. Na občasné a jednoduché varenie v menšom hrnci alebo na chalupe vám pravdepodobne postačí varič s platničkami s priemerom 15 – 16 cm. Pokiaľ ale chcete varič využiť na bežné varenie pre 2 a viac osôb, voľte taký, ktorý má platničky s priemerom minimálne 18 cm a viac, aby sa naň vošiel dostatočne veľký hrniec.


Pozn.: Platne na dvojplatničkovom či trojplatničkovom variči majú spravidla každá inú veľkosť.

Účinnosť kuchynského variča

Ak je pre vás prioritná rýchlosť prípravy jedla, mal by byť indukčný varič jasnou voľbou. Uvarí najrýchlejšie a s najmenšou stratou energie. Preto sa vám investícia do neho oplatí.

Pokiaľ nemáte na indukciu vhodný riad a neplánujete si ho s varičom zaobstarať, potom pre vás bude vhodný sklokeramický alebo plynový varič. Oba majú zhruba rovnakú účinnosť a záleží teda, či ste priaznivci varenia na plyne alebo elektrike. Najmenej účinný je liatinový varič, ktorý síce kúpite lacnejšie, ale zaplatíte viac na energiách, pretože varí najpomalšie zo všetkých uvedených varičov.

Príkon

Príkon je pochopiteľne parametrom týkajúcim sa iba elektrických varičov. Ide o veličinu, ktorá vyjadruje, koľko elektrickej energie varič spotrebuje. Čím vyšší je príkon, tým vyššia bude aj spotreba elektrickej energie. Avšak na druhej strane s vyšším príkonom stúpa aj rýchlosť ohrevu platničky.

Ovládanie

Pri kuchynských varičoch narazíte na dva druhy ovládania.

Plynové a liatinové variče sú ovládané mechanicky pomocou otočných gombíkov. Pri plynových varičoch často nájdeme aj automatický štartér s iskrou na zapálenie plamienka. Sklokeramické variče sa regulujú pomocou termostatov alebo niektoré disponujú používateľsky veľmi príjemným dotykovým ovládaním. Indukčné variče majú vo väčšine prípadov zabudované dotykové ovládanie.

Dĺžka kábla

Nezabudnite si overiť, ako ďaleko máte zásuvku od miesta, kde plánujete varič umiestniť. Pokiaľ nie je v bezprostrednej blízkosti, skontrolujte si, či vám dĺžka kábla variča k zásuvke dosiahne. Väčšina varičov je vybavená káblom do jedného metra. Ak vám to nevystačí, voľte radšej kábel dlhší.

Dizajn

Keď si kupujete varič do kuchyne alebo na chatu, pamätajte aj na to, že ho budete mať často na očiach. Mal by teda aspoň trochu ladiť do dizajnu kuchynskej linky a do štýlu vašej kuchyne. V ponuke je z čoho vyberať. Nájdete v nej variče v jemnej bielej farbe alebo v praktickej čiernej či nadčasové varianty varičov z nehrdzavejúcej ocele.

Funkcie

Kuchynské variče nie sú určené na varenie vo veľkom, a preto je potrebné počítať s obmedzeným množstvom funkcií. K bežnému vybaveniu patria základné bezpečnostné prvky, ako napríklad svetelná kontrolka prevádzky a poistka proti prehriatiu. Pri plynovom variči je už celkom samozrejmosťou automatické vypnutie, ktoré zabráni úniku plynu a integrovaný zapaľovač. Ďalšie nadštandardné funkcie môžete očakávať v podstate len pri indukčných kuchynských varičoch, prípadne ponorných varičoch.

Indukčné variče môžu byť vybavené funkciami ako napríklad detekcia vhodného riadu, LED displej, časovač, zvuková signalizácia, automatické vypnutie.

Niektoré ponorné variče sú vybavené na to, aby sa dali použiť na varenie sous-vide. Vodu teda nielen privedú do varu, ale umožnia aj nastavenie presnej teploty, na ktorú majú teplotu ohriať a dokážu túto teplotu držať konštantne po celú dobu varenia.

Typy kuchynských varičov

Indukčné variče

Indukčné variče

  • Najúspornejšie varenie
  • Lepšia a rýchlejšia príprava rôznych jedál

Indukčné variče predstavujú predovšetkým úsporné, rýchle a bezpečné varenie. Vďaka indukčnej technológii dosahujú vysokú energetickú účinnosť s minimálnymi tepelnými stratami (10 %). Majú takmer okamžitý nástup ohrevu a nehrozí u nich, že sa spálite o platničku. Ovládanie je najčastejšie dotykové a vďaka hladkému povrchu sa veľmi ľahko čistia. Vo výbave mávajú aj časovač, vďaka ktorému nemusíte pri varení sledovať hodiny. Indukčné variče však vyžadujú špeciálny riad s magnetickým dnom.

Výhody a nevýhody
  • Úsporné a efektívne varenie
  • Rýchly a rovnomerný ohrev
  • Minimálne tepelné straty
  • Doplnkové funkcie
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Možno použiť iba riad určený na indukciu
Sklokeramické variče

Sklokeramické variče

  • Elektrický varič s pomerne rýchlym ohrevom
  • Hladká varná doska, ktorá sa ľahko udržuje

Veľmi príjemný dizajn a zároveň dobrú funkčnosť a vlastnosti ponúkajú sklokeramické variče. Majú dobrú energetickú účinnosť, pomerne rýchly ohrev a doska variča sa ľahko udržuje. V porovnaní s indukciou je s nimi varenie pomalšie a dochádza pri nich k tepelným stratám, možno však na nich použiť akýkoľvek riad, a aj obstarávacia cena je o niečo nižšia ako pri indukcii.

Výhody a nevýhody
  • Dobrá energetická účinnosť
  • Jednoduchá údržba
  • Dobrý pomer cena a výkon
  • Nevyžadujú špeciálny riad
  • Tepelné straty (cca 30 %)
Liatinové variče

Liatinové variče

  • Najlacnejší variant elektrického variča
  • Pre nenáročných používateľov

Liatinové variče predstavujú najlacnejší, ale zároveň najmenej úsporný a efektívny variant kuchynských varičov. Ich najväčšou výhodou je teda cena a pre menej náročných používateľov bude taký varič dostatočný. Pri dlhodobom užívaní vám však jeho negatíva môžu vadiť. Ide o veľké tepelné straty, dlho horúce platničky, a predovšetkým dlhšie čakanie na rozohriatie platne.

Výhody a nevýhody
  • Nie je potrebný špeciálny riad
  • Nízka obstarávacia cena
  • Vyššia spotreba energie kvôli pomalému vareniu
  • Vysoké tepelné straty
Plynové variče

Plynové variče

  • Rýchle a jednoduché varenie na plyne
  • Okamžitá zmena intenzity ohrevu

Plynové variče predstavujú klasiku, na ktorú mnoho ľudí nedá dopustiť. Dôvodom je predovšetkým okamžitý nástup ohrevu, jednoduchá a rýchla regulácia teploty a minimálne tepelné straty. Vyžadujú však pripojenie na plyn alebo plynovú bombu a ich údržba je náročnejšia ako pri ostatných typoch varičov.

Výhody a nevýhody
  • Rýchle varenie
  • Okamžitý ohrev a priama regulácia teploty
  • Minimálne tepelné straty
  • Vyžadujú plynovú prípojku alebo plynovú bombu
Ponorné variče

Ponorné variče

  • Prenosný elektrický varič na cesty alebo na varenie sous-vide
  • Slúžia aj ako náhrada za rýchlovarnú kanvicu

Ponorné variče predstavujú špeciálnu kategóriu medzi varičmi. Sú totiž určené na ohrievanie vody. Dostupné sú dva typy. Klasický ponorný varič so špirálou, ktorý vám ohreje vodu na vašu kávu či čaj kdekoľvek na cestách. Druhým typom je ponorný varič, ktorý vám môže byť pomocníkom nielen na cestách, ale aj pri vašom gurmánskom varení metódou sous-vide. Variče sous-vide sú vybavené LED displejom, na ktorom je možné nastaviť presnú teplotu v rozmedzí 30 až 90 °C a vy tak pri varení sous-vide môžete docieliť šťavnatých a dokonale mäkkých pokrmov bez straty farby, chuti a so zachovaním živín a vitamínov. Časovač, zvuková signalizácia a automatické vypnutie sú jeho bežnou výbavou.

Výhody a nevýhody
  • Veľmi dobre skladné a prenosné
  • Vhodné aj na cestovanie
  • Rýchlo pripravia vodu na čaj alebo kávu
  • Niektoré variče sa dajú využiť na varenie sous-vide
  • Podľa modelu disponujú praktickými doplnkovými funkciami
  • Obmedzené možnosti využitia

Najčastejšie otázky

Aký elektrický varič je najúspornejší?

Najviac elektrickej energie ušetríte s indukčným varičom, v závese za ním sú sklokeramické variče a najmenej úsporným variantom sú liatinové variče.

Aký je presne rozdiel medzi sklokeramickým a indukčným varičom?

  • Indukčné variče

Indukčné variče fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie. Tá pomocou elektromagnetických vĺn ohrieva iba dno nádoby, teplo teda nevzniká na varnej doske, ale priamo v nádobe. Nedochádza tak k tepelným stratám a varenie je efektívne a úsporné. Navyše ide o najbezpečnejší variant varenia, takže sa nemusíte obávať popálenia o horúcu platňu. Údržba indukčného variča je nenáročná vďaka hladkému povrchu. Táto technológia však vyžaduje špeciálny riad s magnetickým dnom.


TIP: Pokiaľ sa vám páčia vlastnosti indukčného variča, ale nechce sa vám investovať do súpravy riadu s magnetickým dnom, variantom môže byť adaptér na indukciu.

  • Sklokeramické variče

Sklokeramické variče využívajú na rozžeravenie platne vykurovaciu špirálu. Rozohriata platnička potom dotykom prenáša teplo na dno nádoby. Rýchlosť ohrevu je pomerne vysoká, ale nie toľko ako pri indukcii a dochádza k tepelným stratám. Avšak na sklokeramickom variči môžete použiť akýkoľvek riad. Hladký povrch varnej dosky veľmi uľahčuje údržbu.

Ako spoznať vhodný riad na indukčné variče?

Riad, ktorý bude na indukčnom variči fungovať, má špeciálne feromagnetické dno a je označené symbolom špirály alebo nápisom Induction.

Existuje varič bezpečný pre deti?

Áno. Indukčný varič funguje na úplne inom princípe ako ostatné variče, ktoré sálajú teplo okolo a sú horúce ešte niekoľko minút po odstavení hrnca. Zdrojom tepla pri indukčných varičoch je samotná nádoba, ktorá ohrieva jedlo. Platnička ani vzduch okolo sa neohrievajú, a tak je varenie na indukcii bezpečné a zároveň efektívne.

Aký je rozdiel medzi dotykovým a senzorovým ovládaním?

Žiadny. Ide o jednu a tú istú funkciu, ktorú každý výrobca pomenováva inak.

Čo je to varenie sous-vide?

Sous-vide je moderná metóda varenia, pri ktorej sa potraviny za pomoci vakuovačky najskôr zabalia do vákuového obalu, a potom sa pripravujú vo vodnom kúpeli s presne nastavenou teplotou. Takto pripravované potraviny (mäso, ryby, zelenina aj ovocie) sa pošírujú najčastejšie pri teplote 55 – 60 °C. Výsledkom je dokonale uvarený pokrm so zachovaním šťavy, textúry, farby a chute, a predovšetkým so zachovaním dôležitých živín a vitamínov.


Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB08