Stojíte pred rozhodnutím, ako si vybrať sporák a premýšľate nad tým, či zvíťazí moderná indukcia alebo plyn – rokmi osvedčená klasika, ktorá je u svojich fanúšikov stále obľúbená? Snažili sme sa pre vás zistiť všetko čo súvisí s témou indukčná doska vs. plyn, vrátane toho, aké má indukčná varná doska výhody a nevýhody v porovnaní s plynovou varnou doskou. Vo svojom výbere tak budete mať konečne jasno.
Ak očakávate, že vám zodpovieme otázku, či je lepšia indukcia alebo plyn, musíme vás upozorniť, že odpoveď nebude taká jednoduchá. Všetko totiž závisí od toho, čomu dávate pri varení prednosť, a aké ďalšie faktory sú pre váš výber kľúčové. Veľkú úlohu zohráva napríklad to, koľko chcete investovať do kúpy plynového alebo elektrického sporáka, ako často varíte a tiež to, aké máte nároky na čistenie alebo údržbu varnej plochy.
Indukčná doska a princíp jej používania: indukčné varenie funguje na princípe indukčného ohrevu, ktorý využíva elektromagnetické vlny na ohrev dna nádoby, v ktorej sa jedlo varí. V nádobe sa tak vytvárajú vírivé tepelné prúdy, takže sa nezahrieva celý povrch indukčnej varnej dosky. Tento systém, spolu s radom inovatívnych funkcií a inteligentných programov tak umožňuje výrazne rýchlejšie varenie bez tepelných strát. Ďalším významným benefitom je bezpečnosť, čo ocenia najmä domácnosti s malými deťmi. V porovnaní s plynom hovoríme o eliminácii popálenín počas varenia, ale aj o prípadnom úniku plynu. Indukčné varné dosky sa tiež ľahšie čistia a udržiavajú, zvyčajne postačí dosku po varení utrieť vlhkou handričkou alebo použiť špeciálne čistiace prostriedky na varné dosky.
Indukčná varná doska si však na svoju prevádzku vyžaduje špeciálny riad, t. j. riad s obsahom železa umožňujúci vodivosť indukčných vĺn. Na indukčné varenie preto nie je možné používať hliníkový, teflónový, nerezový alebo sklenený riad. Vhodný kuchynský riad na indukčné varenie spoznáte tak, že po priložení magnetu na dno hrnca magnet priľne na dno a drží.
Varenie na plyne je klasika, ktorú dodnes využíva mnoho domácností, a na ktorú nedajú dopustiť ani profesionálni kuchári. Medzi hlavné výhody varenia na plyne patrí predovšetkým rýchlosť. Nemusíte čakať, kým sa varná doska zohreje a regulácia teploty je oveľa jednoduchšia. Ku stíšeniu plameňa dochádza prakticky okamžite a jeho intenzitu možno počas varenia regulovať podľa potreby. Nižšie sú aj obstarávacie a prevádzkové náklady – zemný plyn je stále lacnejší ako elektrina.
Mnoho ľudí odmieta plyn kvôli bezpečnosti, t. j. kvôli možnému úniku plynu. Keďže moderné plynové spotrebiče sú zvyčajne vybavené bezpečnostnou poistkou, ktorá v prípade náhodného zhasnutia plameňa okamžite uzavrie prívod plynu, obávať sa nemusíte. Oveľa častejším problémom je, ak sa nejaký predmet, napríklad utierka, priblíži k otvorenému ohňu a hrozí tak riziko vznietenia. Pokiaľ ide o údržbu, musíte počítať s náročnejším čistením a upratovaním, nakoľko plynové varné dosky nemajú hladký povrch.
Veríme, že už máte reálnejšiu predstavu o tom, či a ako si vybrať indukčnú varnú dosku alebo ako si vybrať sporák s plynovou varnou doskou. Prajeme vám veľa kulinárskych úspechov pri varení, či už u vás zvíťazí indukcia alebo plyn.