Vianočná atmosféra vás prenasleduje doslova na každom kroku a vy si v duchu pripomínate, že tento rok určite nesmiete nechať pečenie vianočného pečiva na poslednú chvíľu. Aj keby sa vám vaše predsavzatie nepodarilo dodržať, nezúfajte. V tomto článku nájdete jednoduchý návod, ako upiecť najlepšie vianočné pečivo takmer bez námahy. Nič hľadať nemusíte, pripravili sme pre vás tie najlepšie recepty na vianočné pečivo. Upečte si spolu s nami klasické babičkine vianočné koláče alebo vyskúšajte netradičné nepečené vianočné pečivo. Naše recepty na vianočné pečivo uspokoja aj tie najmaškrtnejšie jazýčky!
Je nám jasné, že sa to ľahko povie, ale horšie urobí. Skúste sa však zamyslieť. Naozaj potrebujete niekoľko kilogramov pečiva? Jasné, kolegyne z práce už majú napečených 18 druhov. Možno máte pocit, že napečené majú úplne všetci okrem vás. Nie je ale dôvod na paniku. Pamätajte si, že na množstve nezáleží. Hlavná je predsa chuť! V nasledujúcej kapitole vám poradíme, ako postupovať, aby ste nestrávili predvianočný čas v kuchyni.
i
Čo robiť, keď ste zabudli vybrať maslo? Pokiaľ sa vám predsa len podarilo na maslo zabudnúť a máte mikrovlnku, môžete nechať maslo povoliť v nej. Buďte však opatrní! Maslo nakrájajte na malé kocky a nechajte v mikrovlnke na 10 až 15 s, potom ho skontrolujte. Postup opakujte, kým maslo nezmäkne.
Presne také pečivo si môžete upiecť s nami. V našom zozname nájdete obľúbené pečené aj nepečené stálice, trendy novinky aj luxusné pečivo. Všetky recepty majú jedno spoločné. Nebudete musieť každú chvíľku nervózne kontrolovať kuchynské minútky. Naše recepty totiž vôbec nie sú náročné na prípravu, zato chutia úplne skvele. Ideálna kombinácia, nemyslíte? Pod každou kategóriou receptov, ktoré sme pre vás vybrali, nájdete vypracovanú tabuľku s množstvom použitých ingrediencií. Ak vás recepty zaujmú, stačí si ich len opísať a môžete vyraziť na nákupy.
Poznáte niekoho, komu by nechutilo linecké pečivo, vanilkové rožteky alebo vianočka? My nie, a preto v našom zozname samozrejme nemôžu chýbať. Linecké pečivo, vanilkové rožteky a vianočka patria neodmysliteľne na vianočný stôl. Spomínate, ako ste piekli linecké so svojou mamičkou? Tiež ste sa vždy s bratom alebo sestrou hádali o posledný kúsok? Ich vôňa nás zaplaví spŕškou krásnych nostalgických spomienok, ktoré nechceme nechať vyblednúť.
Zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme hladké nelepkavé cesto, ktoré necháme v chladničke do druhého dňa odpočinúť. Potom si odštipuje malé kúsky a uváľame valčeky, z ktorých tvarujeme rožteky. Tie rovnomerne poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Necháme ich piecť v predhriatej rúre na 160 °C asi 15 minút. Ešte teplé rožteky opatrne obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Tip:
Čo s bielkami? Z bielkov môžete upiecť jednoduché biele pusinky. Vyšľahajte ich s práškovým cukrom do tuhého snehu. Sneh musí byť naozaj tuhý, takže cukrom nešetrite. Pokiaľ vám biele pusinky nechutia, môžete do zmesi pridať aj jemne namleté vlašské alebo lieskové orechy.
Najprv zmiešame hladkú múku s práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Zmes poriadne premiesime, aby sa spojila a vytvorila hladké cesto, ktoré nelepí. Nechce sa vám hniesť cesto ručne? Využite kuchynský robot, ale pozor na rýchlosť miesenia! Hotové cesto necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Potom z neho postupne vyvaľkáme tenké pláty a vykrajujeme tvary podľa ľubovôle. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 7 minút. Hneď po upečení linecké pečivo preložte na tácku. Nechajte vychladnúť a môžete začať natierať marmeládou a obaľovať v práškovom cukre.
Pozor! Linecké pečivo strážte ako ostriež. Pečú sa veľmi rýchlo. Nemusíte vyložene stáť pred rúrou a nonstop pozerať dovnútra. Stačí, keď budete linecké koláčiky kontrolovať v pravidelných intervaloch. Upečené linecké má jemne ružovkastú farbu. Necháte ho len o chlp dlhšie, a bude hnedé.
Najprv vymiešame na penu maslo, cukor a žĺtky. Pridáme múku, mlieko, droždie, štipku soli a hrozienka (ak chceme hrozienkovú vianočku). Cesto vymiesime a necháme vykysnúť asi pol hodiny. Keď máme cesto vykysnuté a pripravené, rozdelíme si ho na viacero častí (napríklad 3 alebo 5). Z jednotlivých častí si vyrobíme dlhšie hrubé valčeky. Postup je podobný, ako pri pletení vrkoča. Začiatok valčekov spojíme a pletieme do tvaru vianočky. Na plech si dáme papier na pečenie a upletenú vianočku naň položíme a potrieme vajíčkom s vanilkovým cukrom. Vianočku dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 °C. Pečieme približne 15 – 20 minút. Podľa potreby môžeme teplotu znížiť a dopekať vianočku ešte pár minút.
Tip:
Vianočku môžete pred pečením posypať kúskami mandlí.
Ingrediencie | Linecké koláčiky | Vanilkové rožteky | Celkom potreba |
---|---|---|---|
Hladká múka | 420 g | 300 g | 720 g |
Práškový cukor | 140 g | 40 g | 180 g |
Maslo alebo tuk | 280 g | 200 g | 480 g |
Žĺtok | 4 | 2 | 6 |
Mleté vlašské orechy | – | 100 g | 100 g |
Vanilkový cukor | – | 2 balíčky | 2 balíčky |
Marmeláda | 1 pohár | – | 1 pohár |
Extra práškový cukor na obaľovanie | áno | áno | asi 250 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.
Vanilkové rožky: 4 – 5 €
Linecké koláčiky: 4,5 – 6,5 €
Máte radi, keď je na tanieri výber z pečeného aj nepečeného pečiva? Alebo sa vám len vôbec nechce piecť? Či už tak alebo onak, máme pre vás tradičné a rokmi overené recepty na nepečené vianočné pečivo. Kokos a rum podľa nás v nepečenom pečive nesmie chýbať, preto sú našimi víťazmi tradičné rumové guľky a tiež vynikajúce Rafaelo.
Hrozienka namočíme cez noc do rumu. Všetky suroviny zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu. Z tej potom tvoríme menšie guľky, ktoré obaľujeme v kokose. Ak chcete, môžete dať hotové guľky do malých papierových košíčkov.
Tip:
Nechajte si výrobu rumových gulí až na koniec. Nemusíte sa totiž striktne držať receptu. Môžete do nich pridať aj zvyšky rozpustenej čokolády, orechov a marmelády. Podľa potreby pridáte buď maslo, alebo piškóty tak, aby zmes mala tú správnu konzistenciu. Fantázii sa v prípade rumových gulí medze nekladú!
Sparíme, ošúpeme a osušíme mandle. Zmiešame Salko s kokosom a vytvoríme hmotu, ktorá by nemala veľmi lepiť. Ak hmota príliš lepí, pridáme viac kokosu. Vezmeme mandľu a obalíme ju v pripravenej kokosovej hmote. Tvoríme guľôčky, ktoré obalíme v kokose. Môžeme ich ukladať do malých papierových košíčkov. Toto pečivo je rýchle, jednoduché a neuveriteľne dobré!
Ingrediencie | Rumové guľky | Rafaelo | Celkom potreba |
---|---|---|---|
Jemne nastrúhané piškóty | 1 balíček | – | 1 balíček |
Práškový cukor | 150 g | – | 150 g |
Maslo alebo tuk | 200 g | – | 200 g |
Rum | 0,3 l | – | 0,3 l |
Salko | – | 1 plechovka | 1 plechovka |
Kokos | 50 g | 200 g | 250 g |
Lúpané mandle | – | 30 ks | 30 ks (asi 60 g) |
Kakao | 100 g | – | 100 g |
Hrozienka | 50 g | – | 50 g |
Extra kokos na obalenie | áno | áno | asi 100 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.
Rumové guľky: 6 – 7,5 €
Rafaelo: 3 – 4 €
Na Vianoce alebo na Silvestra si bez výčitiek môžete trochu vyhodiť z kopýtka. Vianoce sú len raz v roku, tak prečo si nedopriať trochu toho luxusu. Chcete mať naozaj nezabudnuteľný kulinársky zážitok? V tom prípade nešetrite na ingredienciách. Naše recepty na luxusné pečivo využijete aj pri iných sviatočných príležitostiach.
Cukor a štipku soli rozpustíme v smotane. Pozor, smotana nesmie vrieť! Smotanu teda strážime a zavčas ju zložíme z platne. Horúcu smotanu nalejeme na rozlámanú horkú čokoládu. Počkáme, až čokoláda povolí, a potom všetko rozmiešame. Postupne pridávame šampanské a nakoniec aj maslo, ktoré musí teplá zmes úplne rozpustiť. Zmes necháme pod fóliou cez noc stuhnúť v chladničke. Potom z nej (najlepšie v silikónových rukaviciach) tvarujeme hľuzovky, ktoré obaľujeme v holandskom kakau alebo najemno nasekaných orieškoch.
Rozpustíme si karamelové cukríky vo vodnom kúpeli. Pridáme k nim 5 lyžíc smotany a hmotu spojíme. Zmes odstavíme a zamiešame do nej 1,5 lyžice masla. Pripravíme si malé papierové košíčky (alebo staré obaly z originálneho Toffifee). Vrstvíme do nich asi 3 lyžičky karamelu a doprostred dáme lieskový orech. Navrch dáme jednu lyžičku horkej čokolády, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli a do ktorej sme pridali zvyšné 4 lyžice smotany. Necháme v chladničke stuhnúť 4 – 5 hodín.
Ingrediencie | Čokoládové hľuzovky so šampanským | Luxusné domáce Toffifee | Celkom potreba |
---|---|---|---|
Smotana (min. 31 %) | 150 ml | 9 lyžíc | asi 240 ml |
Kvalitná 70 % horká čokoláda | 400 g | 70 g | 470 g |
Maslo | 60 g | 1,5 lyžice | asi 75 g |
Štipka soli | áno | – | – |
Trstinový cukor | 50 g | – | 50 g |
Šampanské | 80 ml | – | 80 ml |
Holandské kakao na obalenie | asi 50 g | – | asi 50 g |
Karamelové cukríky | – | 240 g | 240 g |
Lieskové oriešky | – | 35 ks | asi 50 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.
Čokoládové hľuzovky so šampanským: 7,5 – 9,5 €
Luxusné domáce Toffifee: 3,5 – 6 €
Nebojte sa vyskúšať niečo nové a nevšedné. Máme pre vás dva jednoduché trendy recepty, ktoré vás prekvapia svojou vynikajúcou chuťou. Hovoríte si „trendy“, to budú nejaké neznáme a drahé suroviny? Nie, nič také. Ingrediencie na naše netradičné koláčiky zoženiete jednoducho v obchodoch so zdravou výživou alebo objednáte cez internet. A pozor, nie sú vôbec drahé!
Najprv si preosejeme cukor, aby v ňom neboli žiadne hrudky. Potom ho zmiešame s Matcha čajom. Pridáme sušené mlieko a povolené maslo. Vypracujeme hladkú hmotu, z ktorej tvarujeme guľôčky. Každú guľôčku môžeme vložiť do malého papierového košíčka. Na ozdobu do nej vtlačíme oriešok.
Týmto hravým a veľmi zdravým receptom potešíte predovšetkým deti.
Všetky suroviny dobre rozmixujte. Z hmoty tvarujte placky. Veľkosť záleží na vás. Špajľu vložte ešte pred schnutím. Ozdobte lízanky sušeným ovocím, goji alebo morušou. Lízanky môžete tiež namočiť do čokolády.
Tip:
Na sušenie môžete využiť aj elektrickú rúru. Pri teplote 30 – 40° C sušte 3 – 6 hodín. Lízanky priebežne kontrolujte.
Ingrediencie | Matcha guľky | Raw pestré lízanky | Celkom potreba |
---|---|---|---|
Polotučné sušené mlieko | 100 g | – | 100 g |
Práškový cukor | 80 g | – | 80 g |
Maslo | 125 g | – | 125 g |
Čaj Matcha | 7 g | – | 7 g |
Mandle | – | 40 g | 40 g |
Moruša biela | – | 100 g | 100 g |
Sušené plody na ozdobu | – | áno | 50–100 g |
Lieskové oriešky na ozdobu | áno | – | asi 30 g |
Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.
Matcha guľka: 2,5 € – 4 €
Raw pestré lízanky: 2 – 3,5 €
Už teraz viete, že pečenie absolútne nestihnete? Nevadí, našťastie existuje aj pečivo, ktorého príprava vám zaberie doslova pár minút. Toto pečivo na poslednú chvíľu ocenia predovšetkým tí z vás, ktorí budú mať voľnú chvíľku až na Štedrý deň. Tu sú dva super rýchle recepty, ktoré zvládne úplne každý.
Sušené marhule sparíme. Ovocie nakrájame na malé kocky. Kocky kladieme na dno košíčkov a zalejeme čokoládou, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli. Posypeme kokosom a necháme zatuhnúť.
Tip:
Vzhľadom na to, že je recept naozaj veľmi jednoduchý, nešetrite na čokoláde. Čím kvalitnejšia, tým lepšie!Začnete tým, že datle pozdĺžne narežete, ale dávajte pozor, aby ste ich neprerezali. Marcipán rozdeľte na 30 dielikov, ktoré vyvaľkáte do tvaru valčeka na ploche posypanej cukrom. Marcipán potom vložte do datle, stlačte ju a uložte do farebných košíčkov. Skladujte v chlade.
Ingrediencie | Ovocné košíčky zaliate čokoládou | Datle s marcipánom | Celkom potreba |
---|---|---|---|
Sušené marhule | 100 g | – | 100 g |
Sušené slivky | 100 g | – | 100 g |
Horká čokoláda 70 % | 100 g | – | 100 g |
Kokos | asi 20 g | – | asi 20 g |
Ďatle | – | 30 ks | 30 ks |
Marcipán | – | 200 g | 200 g |
Cukor kryštál | – | hrsť | asi 30 g |
Papierové košíčky | asi 45 ks | 30 ks | 75 ks |
Upozorňujeme, že rozpočet je len orientačný. Jednotlivé ceny sa môžu líšiť podľa kvality vybraných surovín.
Ovocné košíčky zaliate čokoládou: 4 – 4,5 €
Datle s marcipánom: 5 – 6 €
Chcete staviť na istotu? Vaším hlavným cieľom je, aby všetci stravníci našli na vianočnom stole aspoň jeden obľúbený druh pečiva? Tak ste tu správne. Na základe ankety v našej redakcii pre vás máme top 5 najchutnejších druhov pečiva. Najlepší vianočné cukrovinky nekončia v mrazničke. Upečte nasledujúce druhy pečiva a nezostane vám ani kúsok.
Aj keby ste upiekli len tieto dva druhy pečiva, budú vás všetci milovať. Linecké a vanilkové rožky sú tutovky, ktoré majú radi všetci naprieč generáciami.
Cukor, vajcia a tuk vymiešajte do hladkej peny. Potom pridajte med a korenie. Zmiešajte hladkú múku, práškový cukor a sódu. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej hmote. Hladké cesto nechajte minimálne 30 minút odpočinúť v chladničke. Potom vyvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte v rúre dozlatista. Medovníčky môžete zdobiť bielkom, rôznymi polevami, alebo do nich zapečte lentilky. Fantázii sa medze nekladú. Tieto medovníčky sú okamžite mäkké.
Pripravte si najobľúbenejšie nepečené cukrovinky.
Ingrediencie na krém:
Najprv s pomocou robota rozdrvte piškóty a orechy. Potom pridajte do zmesi cukor, kakao, maslo, bielok a jednu lyžicu mlieka. Zmes dôkladne premiešajte rukami, aby sa hmota spojila. Možno budete musieť pridať trochu viac mlieka. Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Pripravte si krém. Žĺtok a zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a dochuťte rumom. Do formičiek natlačíme cesto a v strede nechajte miesto na krém. Naplňte krémom a priklopte piškótou.
Tip:
Tento recept na nepečené pečivo obsahuje surové vajcia, preto odporúčame uložiť hniezda do chladničky. V teple by sa hniezda mohli do Vianoc pokaziť.
Všetky suroviny zmiešame a spracujeme cesto. Potom cesto vytláčame do formičiek a pečieme vo vyhriatej rúre asi 7 minút. Medvedie labky vyklopíme a necháme trochu vychladnúť, potom hneď obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom. Medvedie labky by sa mali piecť aspoň tri týždne vopred.
Či už pečiete pečivo s predstihom, alebo na poslednú chvíľu, určite chcete, aby zostalo čo najdlhšie čerstvé. V slovenských domácnostiach sa tradične skladuje pečivo na balkónoch. Pekne sa naskladajú všetky druhy do jednej krabice a šup s nimi na balkón. Lenže každý druh pečiva potrebuje iné skladovacie podmienky.
Suché druhy pečiva ako sú medovníčky, zázvorníky, judášky, vanilkové rožteky atď. potrebujú zmäknúť, preto ich nikdy neukladajte do plastových a sklenených dóz. Tieto druhy pečiva patria do papierovej škatule, aby mohli prijímať vzdušnú vlhkosť, a tým krásne zmäknú.
Naopak, sušienky a ďalšie druhy , ktoré by mali ideálne chrumkať, patria do plastových a sklenených dóz. Nepečeným cukrovinkám je najlepšie v chladničke. V mrazničke môžete skladovať pečivo najdlhšie mesiac (rovnako ako ďalšie druhy pečiva).
Vianoce sú sviatky pokoja a pohody. Nie je nutné tráviť hodiny alebo dni v kuchyni. Vo väčšine prípadov platí, že v jednoduchosti je krása. Tým sme sa riadili aj my. Preto v našom výbere nájdete len recepty, ktoré zvládne pripraviť aj pekár začiatočník. Stavíte na klasiku, alebo sa odviažete a vyskúšate niečo nové? Či už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z našich receptov, môžeme vás uistiť, že si pochutíte!