Domáce pekárne si právom vydobyli čestné miesto v slovenských domácnostiach. Chuť a vôňu čerstvo upečeného pečiva len tak niečo neprekoná. Niet teda divu, že obľuba domácich pekární neustále rastie. Ponuka domácich pekární je veľmi široká. Tieto šikovné spotrebiče toho navyše zvládnu oveľa viac než len pečenie chleba. Pokiaľ si s výberom pekárne na chleba neviete rady, prečítajte si náš článok. V ňom sa dozviete, na ktoré technické parametre by ste sa mali zamerať. Dočítate sa tiež, aké sú hlavné výhody pečenia chleba v pekárni a na čo si dať pri výbere pozor. V článku nájdete aj odpovede na najčastejšie otázky. S pomocou nášho článku sa ľahko zorientujete v širokej ponuke domácich pekární a vyberiete si model, ktorý presne zodpovedá vašim požiadavkám.
Kapacita nádoby na pečenie je jedným z rozhodujúcich faktorov výberu. Veľkosť nádoby určuje nielen veľkosť chleba, ale má tiež vplyv na ďalšie funkcie pekárne. Ak napríklad plánujete domácu pekáreň využívať aj na zaváranie, malá pečiaca nádoba nie je vhodným variantom. Výhodou väčších nádob je tiež fakt, že majú často dva miesiace háky. V súčasnej dobe si môžete kúpiť aj modely, ktoré umožňujú zvoliť si veľkosť bochníka podľa aktuálnej potreby rodiny (500 g/ 750 g/ 1 000 g).
Kapacita nádoby na pečenie sa samozrejme nemusí striktne riadiť len počtom stravníkov. Zohľadniť treba aj to, ako často pečiete a koľko pečiva bežne zjete.
Odporúčaná kapacita podľa počtu osôb v domácnosti:
Domáca pekáreň s kapacitou 500 – 600 g je úplne dostačujúca.
Kapacita pekárne 800 – 900 g.
Kapacita pekárne minimálne 1 000 g.
Veľké rodiny by mali siahnuť po pekárni s kapacitou aspoň 1 500 g.
Zvoľte veľkokapacitné profesionálne pekárne s kapacitou až 2 000 g.
Materiál, z ktorého je vyrobená pečiaca nádoba, je ďalším veľmi dôležitým parametrom, ktorý by ste rozhodne nemali podceňovať. Na výber máte z troch materiálov. Najčastejšie sa nádoby vyrábajú z teflónu, nehrdzavejúcej ocele a keramiky.
Domáce pekárne majú zvyčajne jeden alebo dva hnetače cesta. Hnetače miesia a premiešavajú cesto. Ide teda o úplne zásadnú funkciu, ktorá rozhoduje o konzistencii a chuti chleba a ďalšieho pečiva, ktoré si v domácej pekárni budete chcieť pripraviť. Menšie domáce pekárne s malým objemom nádoby na pečenie majú väčšinou len jeden hnetací hák. Viac by sa totiž do malej nádoby nezmestilo. Veľké nádoby na pečenie by mali mať vždy dva miesiace háky, aby bolo cesto dobre uhnetené. S dvomi hnetačmi je príprava rýchlejšia, cesto lepšie kysne a je nadýchanejšie. Ak vám záleží nielen na chuti, ale aj na vzhľade vášho bochníka, uistite sa, že sa dajú hnetače sklopiť. Na jednoduchú údržbu sa tiež hodí, ak je možné hnetače odmontovať.
Domáce pekárne už dávno neslúžia len na upečenie domáceho chleba. Ponuka programov na pečenie je veľmi široká. Vyberajte podľa vašich osobných preferencií. Lacnejšie modely ponúkajú štandardne 10 – 12 programov na pečenie, drahšie modely ich majú v zásobe ešte viac. Pokiaľ zamýšľate naozaj len piecť chleba, vystačíte si bohato so základnou ponukou. V prípade, že túžite po multifunkčnom zariadení, budete musieť investovať do nákladnejších modelov.
Typy programov:
Základný program na pečenie chleba. Niektoré modely ponúkajú špecifické programy na pečenie rôznych druhov chleba (ražný, pšeničný, s nízkym obsahom lepku alebo celozrnný).
Pečenie chleba s tenkou chrumkavou kôrkou a mäkkým stredom.
Chlieb zo sladkého cesta.
Stačí len pridať ingrediencie a domáca pekáreň cesto sama uhnetie a premieša. Skvelá funkcia, ktorá výrazne uľahčuje proces prípravy najmä kysnutých ciest.
Program, ktorý umožňuje rýchle pečenie chleba.
Príprava a pečenie bezlepkového chleba.
Program na prípravu ciest na torty a koláče.
Môžete si nastaviť, ako veľmi chcete prepečenú kôrku podľa vašej chuti (stredná, svetlá, tmavá).
Program, vďaka ktorému pripravíte marmelády a džemy z čerstvého ovocia.
Príprava zaváranín, jogurtov a kvásku.
Možnosť individuálneho nastavenia. Nemusíte sa spoliehať len na programy, ktoré sú nastavené výrobcom.
Tento program umožňuje upiecť cesto, ktoré ste si pripravili vy sami. Vďaka nemu možno tiež v pekárni upiecť mäso alebo napríklad sekanú.
Funkcie pekárne priamo neovplyvňujú výslednú chuť chleba alebo iného pečiva. Jednoduché a logické ovládanie uľahčuje celý proces prípravy.
Zamerajte sa na tieto funkcie:
Platí pravidlo, čím vyšší príkon, tým väčší výkon. To znamená, čím výkonnejšiu domácu pekáreň máte, tým rýchlejšie sa chleba upečie. Spotreba pekární závisí od jednotlivého modelu, teploty a typu programu. Nech už si vyberiete akýkoľvek model, nemusíte sa obávať, že by vás prevádzka pekárne zruinovala. Aj napriek tomu, že domáce pekárne pracujú aj niekoľko hodín, na plný výkon idú len pri samotnom pečení. Priemerne teda pekáreň spotrebuje 0,2 – 0,5 kWh. V porovnaní s klasickou rúrou sú teda pekárne úspornejšie.
Vzhľad pekárne by síce nemal byť rozhodujúcim faktorom výberu, ale pokiaľ pekáreň budete využívať denne a nemáte k dispozícii dostatočne veľký úložný priestor, určite vám bude záležať na tom, aby pekáreň s vašou kuchyňou ladila.
Domáce pekárne sú spotrebiče, ktoré s vami nejaký ten rok vydržia, preto je ideálne siahnuť po nadčasovom dizajne, ktorý skvele zapadne do modernej aj tradičnej kuchyne. Ako už bolo povedané skôr, veľkosť pekárne sa odvíja nielen od počtu stravníkov. Uistite sa, že máte na vami zvolený model dostatok miesta a nezabudnite pripočítať aj voľný priestor nad pekárňou na pohodlné otváranie horného veka.
Domáce pekárne patria do kategórie štandardných elektrických spotrebičov, ktoré samozrejme podliehajú prísnym normám. Riziko, že by sa domáca pekáreň sama vznietila je minimálna, avšak je určite lepšie, ak je pekáreň vybavená bezpečnostnými prvkami, ktoré riziko požiarov znižujú na minimum.
Uistite sa, že vám pekáreň bude signalizovať prípadnú poruchu. V tomto konkrétnom prípade vám pekáreň nedovolí začať pečiaci cyklus. Domáca pekáreň by vám tiež mala hlásiť prehriatie prístroja. Ak máte malé deti, uistite sa, že je prístroj dobre tepelne izolovaný a že sa dá ovládací panel uzavrieť zámkom.
Domáce pekárne rozhodne nepatria medzi najtichšie domáce spotrebiče. Ich priemerná hlučnosť sa pohybuje medzi 50 – 60 dB. Pokiaľ nechcete, aby vás pekáreň rušila, nezabudnite si dopredu zistiť, ako veľmi je hlučná. Hlučnosť zariadenia je obzvlášť dôležitá, ak plánujete piecť chlieb v noci. Najnovšie modely domácich pekární sú spravidla tichšie, ale nespoliehajte na to a radšej si hlučnosť jednotlivých modelov overte. Tiché modely majú hlučnosť okolo 40 dB.
Domáca pekáreň výrazne uľahčuje pečenie chleba a iného pečiva. Stačí len pridať potrebné ingrediencie a počkať si na chrumkavý a zaručene chutný výsledok. Pekáreň zvládne sama pripraviť nadýchané kysnuté aj nekysnuté cestá. Veľmi rýchlo a profesionálne uhnetie a premieša cesto a upečie voňavý chlebík, ktorý bude obsahovať len to, čo do neho sami pridáte. Pekárne majú navyše multifunkčné využitie. V niektorých modeloch možno pripraviť marmelády, zaváraniny, jogurty alebo aj upiecť mäso.
Domáce pekárne sú skvelé multifunkčné prístroje, ktoré rozhodne zvládnu oveľa viac, než len pečenie chleba. Príprava cesta a pečenie chleba a pečiva patrí medzi základné funkcie všetkých modelov domácich pekární.
Pekárne môžu odviesť všetku prácu za vás. To znamená, že vymiesia cesto, nechajú ho nakysnúť a následne upečú (tmavé, svetlé a toastové chleby, mazance, bábovky, buchty, makovce, záviny), alebo za vás cesto pripravia a vy ho ručne spracujete a upečiete v rúre (žemle, šatôčky, rožky, koláčiky, pizze, šišky atď.).
V domácej pekárni tiež pripravíte oškvarky, marmelády, jogurty, rôzne druhy kaší, guláš, rizoto, šošovku a všemožné nákypy.
Nemožno tvrdiť, že jeden typ pekárne je lepší ako druhý. Jedným hnetacím hákom spravidla disponujú pekárne s menšou pečiacou nádobou. Dva hnetacie háky by sa do malých nádob nevošli. V malých pečiacich nádobách je teda jeden hák plne dostačujúci. Pokiaľ máte záujem o objemnejšiu nádobu na pečenie, určite siahnite po pekárni s dvomi hákmi na miesenie. Pokiaľ by mala objemná nádoba len jeden hák, nemusela by cesto dobre vymiesiť a premiešať, a to by logicky ovplyvnilo aj chuť a konzistenciu upečeného chleba.
Áno, v domácej pekárni je možné pripravovať aj pečivo bez lepku. Niektoré modely majú na pečenie bezlepkového pečiva priamo program. Ak plánujete piecť bezlepkové pečivo pravidelne, určite sa vám oplatí investovať do pekárne, ktorá tento program ponúka. Bezlepkovo sa dá piecť aj bez špeciálneho programu, možno použiť program Sprint/Rýchly alebo Rapid. Podrobnejšie informácie nájdete v návode.
Aj napriek tomu, že je domáca pekáreň vynikajúci pomocník, bez vášho pričinenia ani ten najlepší spotrebič nedokáže upiecť skvelý chlieb. Základom úspechu sú samozrejme kvalitné suroviny. Bez nich jednoducho dokonalý chuťový zážitok nevykúzlite ani s najmodernejšou pekárňou. Suroviny vyberajte veľmi starostlivo.
Neodporúčame kupovať vopred namiešané zmesi. Zmesi sú drahé a navyše nemáte istotu, čo naozaj obsahujú. Ideálne sú vlastné zmesi, ktoré si pripravíte vy sami. Budete presne vedieť, čo váš chlieb obsahuje a máte tiež možnosť dochutiť si ho presne podľa vašej chuti. Investujte do kvalitnej múky s vyšším obsahom lepku. Ďalšou dôležitou ingredienciou, na ktorej rozhodne nešetrite, sú droždie. Droždie musí byť vždy čerstvé, inak vám cesto nevzíde.
Môže sa vám stať, že chlieb prepečiete alebo má veľmi tvrdú kôrku, ale vnútri je stále nedopečený. Najčastejšou príčinou pekárskych nezdarov je zle zvolený program a teplota. Preto pred každým pečením nezabudnite skontrolovať, či máte nastavený správny program. Pokiaľ chcete dosiahnuť čo najlepšie pečiace výsledky, dbajte aj na to, aby ste nepreplnili nádobu na pečenie. Medzi časté chyby patria tiež zle namiešané zmesi, kedy je cesto príliš vlhké alebo obsahuje príliš veľa droždia.