Tento pôvodom taliansky nápoj je známy takmer po celom svete. A pretože najlepšia káva je čerstvo namletá, pripravuje sa správne espresso z pomletej zrnkovej kávy a následne je pripravované v pákovom kávovare.
Správna hrubosť kávy je taká, aby voda nepretekala príliš rýchlo, ale zároveň príliš pomaly. Vzhľad by mal pripomínať hrubú múku. Vhodnejší na mletie kávy je ručný mlynček, nemusíme sa báť, že nám kávu tzv. spáli. V prípade prípravy väčšieho množstva kávy možno ale zvoliť aj mlynček elektrický.
Ideálny na prípravu espressa je pákový kávovar. Espresso je možné pripravovať ďalej v rôznych automatických kávovaroch, avšak ľahko na úkor kvality kávy. V domácich podmienkach môžeme ale tiež využiť rôzne mechanické kávovary alebo napríklad moka kávovary.
Na správnu extrakciu je dôležité dodržanie presného tlaku vody a zhutnenia, teploty, času a množstva kávy. Všetky tieto podmienky majú vplyv na výslednú chuť. Crema na hladine má mať farbu lieskového orieška. Tmavšia farba peny môže byť daná už nesprávnou prípravou, napríklad vysokým tlakom alebo príliš jemne zomletou kávou. Výsledná chuť nápoja tak môže byť horká alebo až „prepálená“.
Extrakcia, čiže lúhovanie, je prenesenie chute mletej kávy do šálky, a to prostredníctvom sitka v páke kávovaru.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.